Φορολόγηση ακινήτων: Ποιες είναι οι 6 αλλαγές που ζητούν οι ιδιοκτήτες

Facebook
Twitter
169594633_10225160833838873_6047910491965951314_n

Έξι παρεμβάσεις στην φορολόγηση ακινήτων ζητεί η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) με επιστολή της προς τον Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) Γιώργο Πιτσιλή, εν όψει του νέου φορολογικού έτους και της έναρξης της διαδικασίας υποβολής των δηλώσεων φόρου εισοδήματος.

Οι ζητούμενες παρεμβάσεις αφορούν, μεταξύ άλλων, τα εξής:

  • Τη χορήγηση προθεσμίας δήλωσης λύσης μισθώσεων χωρίς πρόστιμο
  • Καθορισμός προθεσμίας άρνησης της δήλωσης του ιδιοκτήτη από το μισθωτή
  • Δυνατότητα τροποποίησης των πληροφοριακών στοιχείων ενεργών μισθώσεων ως προς τα πρόσωπα των συμβαλλομενων και τη χρήση του μισθίου
  • Προσθήκη ειδικού πεδίου στο Ε2 που να επισημαίνει ότι το εισόδημα αυτό πρέπει να απαλλαγεί για μια τριετία λόγω συνδρομής της προϋπόθεσης του κενού επί τριετία ή της προηγηθείσας ετήσιας βραχυχρόνιας μίσθωσης
  • Δυνατότητα διαδικτυακής έκδοσης ΑΦΜ πολυκατοικίας, και από την πλειοψηφία των συνιδιοκτητών
  • Επαναφορά της αυτοτελούς φορολόγησης των εισοδημάτων των διαχειρίσεων πολυκατοικιών από την εκμίσθωση κοινοχρήστων χώρων.

Αναλυτικότερα και μεταξύ άλλων η ΠΟΜΙΔΑ ζητεί από την ΑΑΔΕ τα εξής:

Προθεσμία δήλωσης λύσης μισθώσεων μέχρι την λήξη των φορολογικών δηλώσεων 2025.

Σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ μεγάλος είναι ο αριθμός των φορολογουμένων οι οποίοι δεν γνωρίζουν ότι πρέπει να δηλώνουν  στην εφαρμογή της ΑΑΔΕ και τη λύση των μισθώσεων των ακινήτων τους, ιδιαίτερα των παλαιοτέρων από αυτές, με αποτέλεσμα την επιβολή σε βάρος τους του προστίμου των 100 ευρώ. Για το λόγο αυτό προτείνουμε με απόφασή σας να δοθεί προθεσμία μέχρι τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων 2025 για την χωρίς πρόστιμο δήλωση της λύσης όλων των μισθώσεων που λύθηκαν οποτεδήποτε και μέχρι και την 31.12.2024. Επίσης, καθορισμός προθεσμίας άρνησης εκ μέρους του μισθωτή. Η ΠΟΜΙΔΑ αναφέρει τα εξής: «Ενώ για τον εκμισθωτή υπάρχει θεσμοθετημένη προθεσμία δήλωσης της μίσθωσης μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα της ημέρας έναρξης της μίσθωσης, δεν υπάρχει αντίστοιχη προθεσμία τυχόν άρνησης εκ μέρους του ενοικιαστή, με αποτέλεσμα στα πλαίσια μιας αντιδικίας να μπορεί να αρνηθεί οποτεδήποτε, ακόμη και μετά πάροδο ετών, δημιουργώντας σοβαρή εμπλοκή στον εκμισθωτή. Γι’ αυτό ζητούμε να τεθεί 15θήμερη προθεσμία αιτιολογημένης άρνησης του μισθωτή μετά την ημερομηνία ειδοποίησής του, με την άπρακτη πάροδο της οποίας στην εκτύπωση της δήλωσης να αναφέρεται ότι αυτή έγινε ΔΕΚΤΗ».

Δυνατότητα τροποποίησης πληροφοριακών στοιχείων ενεργών μισθώσεων.

Σύμφωνα πάντα με την ΠΟΜΙΔΑ όπως είναι γνωστό, η μισθωτική σχέση ως ενοχική, είναι δεκτική μεταβίβασης, τόσο εν ζωή όσο και λόγω θανάτου. Έτσι, η μισθωτική σχέση μπορεί να μεταβιβαστεί εν ζωή, τόσο με σύμβαση μεταξύ του εκμισθωτή και του μισθωτή, όσο και μονομερώς είτε από τον εκμισθωτή σε περίπτωση μεταβίβασης του μισθίου είτε και από τον μισθωτή, όταν ο τελευταίος έχει σχετικό δικαίωμα από την μισθωτική σύμβαση, έτσι ώστε αυτό που συνεχίζεται να είναι η αυτή μίσθωση, και όχι μια εντελώς νέα.

Ωστόσο η εφαρμογή των μισθώσεων της ΑΑΔΕ επιτρέπει την δήλωση τροποποίησης μισθωτικής σύμβασης μόνο αν αυτή αφορά στη διάρκεια της μίσθωσης, το μίσθωμα, την ημερομηνία σύνταξης του συμφωνητικού και τα  στοιχεία του “ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΥ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ”, όχι όμως αν αυτή αφορά σε αναγκαία τροποποίηση των στοιχείων των συμβαλλομένων, ή άλλων στοιχείων, με αποτέλεσμα στις περιπτώσεις αυτές να πρέπει να δηλωθεί δήθεν «λύση» της αρχικής μίσθωσης και δήθεν «σύναψη νέας μίσθωσης», κάτι που δεν συνάδει με το νομοθετικό πλαίσιο των μισθώσεων και στην πράξη δημιουργεί σημαντικά προβλήματα και αντιδικίες μεταξύ των συμβαλλομένων.

  • στο πρόσωπο του εκμισθωτή (όταν υπάρχει κληρονόμος, αγοραστής, δωρεοδόχος, τέκνο από γονική παροχή και κάθε είδος νέου κυρίου του ακινήτου), ή
  • στο πρόσωπο του μισθωτή (όταν υπάρχει κληρονόμος του μισθωτή ή υπεισερχόμενο τρίτο φυσικό ή νομικό πρόσωπο βάσει συμβατικής ρήτρας της αρχικής μίσθωσης), ή
  • στη χρήση του μισθίου (π.χ. από κατοικία σε επαγγελματική και αντίστροφα) ή
  • σε επουσιώδεις μεταβολές στην περιγραφή του μισθίου (π.χ. στο εμβαδόν, στους βοηθητικούς χώρους ή στον αριθμό παροχής ρεύματος).

Εναλλακτικά και μέχρι να γίνει δεκτό το ανωτέρω αίτημά μας, προτείνουμε να προστεθεί άμεσα στην υπάρχουσα εφαρμογή, πεδίο στο οποίο να αναφέρεται ότι η μίσθωση που αναγκαστικά δηλώνεται ως δήθεν «νέα», αποτελεί συνέχιση συγκεκριμένης προηγούμενης μίσθωσης, πράγμα που θα διευκόλυνε εξαιρετικά τους ενδιαφερομένους και τις συναλλαγές.

Αναγκαία παρέμβαση στο Ε2 για την τριετή φοροαπαλλαγή λόγω κενού ή βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Για την εφαρμογή της απαλλαγής των μισθωμάτων κατοικιών επί μία τριετία θα πρέπει να προστεθεί ειδικό πεδίο στο Ε2 που να επισημαίνει ότι το εισόδημα αυτό πρέπει να απαλλαγεί για μια τριετία, λόγω συνδρομής της προϋπόθεσης του κενού επί τριετία ή της προηγηθείσας ετήσιας βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Αναγκαίες παρεμβάσεις που αφορούν τη διαχείριση πολυώροφων κτιρίων.

Έκδοση ΑΦΜ πολυκατοικιας μεσω gov.gr. Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΠΟΜΙΔΑ ενώ σήμερα η απόκτηση ΑΦΜ από φυσικά και νομικά πρόσωπα γίνεται διαδικτυακά χωρίς να χρειάζεται αυτοπρόσωπη μετάβαση σε Φορολογική Αρχή, η απόκτηση ΑΦΜ από διαχειριστή πολυκατοικίας παραμένει εκτός αυτής της φιλικής για τον πολίτη δυνατότητας. Ζητούμε στις διαδικτυακές εφαρμογές της ΑΑΔΕ να προστεθεί και η δυνατότητα απόκτησης ΑΦΜ από το διαχειριστή πολυκατοικίας. Αυτό θα είναι μεγάλη διευκόλυνση στο έργο τους, στο άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού και εντεύθεν στη διαφάνεια της διαχείρισης των οικονομικών των πολυκατοικιών, στην ασφάλιση των κοινοχρήστων μερών και εγκαταστάσεων της πολυκατοικίας και στη συμμετοχή της πολυκατοικίας σε επιδοτούμενα κρατικά προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης.

Έκδοση ΑΦΜ από την πλειοψηφία των συνιδιοκτητών όλων των πολυόροφων κτιρίων:

Πέρα από την δυνατότητα έκδοσης ΑΦΜ από τα πολυώροφα κτίρια με σύσταση οριζοντίου ιδιοκτησίας χωρίς πρόστιμα, την οποία πρόσφατα ρυθμίσατε, πρακτική δυνατότητα ευχερούς απόκτησης ΑΦΜ για όλους τους παραπάνω λόγους θα πρέπει να υφίσταται και για την απόλυτη πλειοψηφία των συνιδιοκτητών πολυωρόφων κτιρίων:

  • χωρίς σύσταση οριζοντίου ιδιοκτησίας, σύμφωνα με τα άρθρα 785 και 789 του Α.Κ. περί «κοινωνίας» και τακτικής διαχείρισης του επίκοινου πράγματος, ή
  • με σύσταση οριζοντίου ιδιοκτησίας, αλλά χωρίς κανονισμό πολυκατοικίας, δεδομένου ότι η εκλογή διαχειριστή με παμψηφία σύμφωνα με τις γενικές διατάξεις του ν. 3741/1929, είναι δυσχερέστατη και τις περισσότερες φορές πρακτικά αδύνατη.

Αυτοτελής φορολόγηση εισοδημάτων από εκμίσθωση κοινοχρήστων χωρών.

Όπως είναι γνωστό, μέχρι το 2013 ήταν ευχερέστατη η νόμιμη εκμίσθωση κοινόκτητων χώρων των πολυκατοικιών (π.χ. παλαιά θυρωρεία, αποθήκες, επιγραφές, κεραίες κιν. τηλεφωνίας κλπ.) και η δήλωση του μισθώματος με το ΑΦΜ της πολυκατοικίας από το διαχειριστή, ο οποίος κατέβαλε εφάπαξ το φόρο εισοδήματος στο τέλος κάθε έτους. Τα σχετικά μικρά έσοδα, κατά κανόνα χρησιμοποιούντο για τη συντήρηση και επισκευή των κοινόχρηστων χώρων και εγκαταστάσεων των πολυκατοικιών. Η ΠΟΜΙΔΑ ζητεί να επανέλθει η προϊσχύσασα αυτοτελής φορολόγηση των μισθωμάτων των κοινόκτητων χώρων, με το ΑΦΜ της πολυκατοικίας και με αναλογικό συντελεστή 20%. Το Δημόσιο θα εισπράξει πολύ περισσότερα έσοδα, πολύ ευκολότερα, γιατί τα σχετικά μισθώματα θα δηλώνονται και θα πληρώνεται ολόκληρος ο αναλογών φόρος, ενώ παράλληλα θα υπάρχει διαφάνεια και στη δήλωση των μισθώσεων αυτών και των ακριβών στοιχείων των μισθωτών τους.

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Κύλιση στην κορυφή