ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Φωτιά στη Νέα Αγχίαλο: Η ολοκλήρωση της ΕΔΕ για τις εκρήξεις πυρομαχικών και οι αντιδράσεις στην Πολεμική Αεροπορία

agxialos ekrixi

Εν αναμονή της ολοκλήρωσης του πορίσματος της κατεπείγουσας Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης (ΕΔΕ) που παρήγγειλε ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Δένδιας, για τις εκρήξεις πυρομαχικών στην 111 Πτέρυγα Μάχης της Νέας Αγχιάλου κατά την πυρκαγιά της 27ης Ιουλίου, αναβρασμός επικρατεί στις τάξεις της Πολεμικής Αεροπορίας.

Ενώ η ΕΔΕ αναμένεται να ολοκληρωθεί αύριο Τρίτη (1/8/2023), όπως αναφέρει το OnAlert.gr σήμερα επισκέφτηκε την 111 πτέρυγα Μάχης στη Νέα Αγχίαλο ο αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας, αντιπτέραρχος Θεμιστοκλής Μπουρολιάς

Σκοπός της επίσκεψης του Αρχηγού ΓΕΑ ήταν όχι μόνον να ενημερωθεί για την εξέλιξη της κατεπείγουσας έρευνας, αλλά η παρουσία του στην αεροπορική βάση κρίθηκε απαραίτητη, καθώς το προσωπικό της 111 Πτέρυγας Μάχης αισθάνεται εκτεθειμένο στη δημόσια κριτική για ελλιπή μέτρα πυρασφαλείας στην αποθήκη πυρομαχικών της Πολεμικής Αεροπορίας.

Στις τάξεις της Πολεμικής Αεροπορίας έχει προκαλέσει δυσαρέσκεια το γεγονός ότι για τη φωτιά στα πυρομαχικά των F-16 στην Πτέρυγα Μάχης της Νέας Αγχιάλου η κριτική εστιάστηκε στα μέτρα πρόληψης και προστασίας της Πολεμικής Αεροπορίας και όχι στον επιχείρηση του Πυροσβεστικού Σώματος που δεν κατάφερε να μην επεκταθεί η φωτιά στην αεροπορική βάση.

Όπως σημειώνουν στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας στο OnAlert.gr, ο διοικητής της 111 ΠΜ επικοινωνιακά «καρατομήθηκε» χωρίς ακόμη να έχει ολοκληρωθεί η ΕΔΕ. Υπενθυμίζεται ότι ο διοικητής μετακινήθηκε την επομένη της καταστροφής των πυρομαχικών στο Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας ωσότου ολοκληρωθεί η ΕΔΕ.

Τα ίδια στελέχη υποστηρίζουν ότι στα μέσα ενημέρωσης η κριτική επικεντρώθηκε στις ενέργειες ή τις ενδεχόμενες παραλείψεις της Πολεμικής Αεροπορίας και σε καμία περίπτωση στον επιχειρησιακό σχεδιασμό της Πυροσβεστικής. Μάλιστα, όπως ισχυρίζονται υπάρχουν και φωτογραφίες από drones που απαντούν στις αιτιάσεις που ακούστηκαν ότι δεν ήταν «αποψιλωμένος» ο περίγυρος της αποθήκης.

Το πόρισμα της ΕΔΕ αναμένεται με ενδιαφέρον, αφού θα πρέπει να δίνει απαντήσεις σε σειρά ερωτημάτων καθώς οι πρωτοφανείς εκρήξεις προκάλεσαν τρόμο στους κατοίκους της νέας Αγχιάλου και – ευτυχώς μόνο μικρές – απώλειες στο οπλοστάσιο της πολεμικής Αεροπορίας.

Πηγή: OnAlert.gr

You may also like

Comments are closed.