ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

Φωτιές, ανεμογεννήτριες και «φύκια για μεταξωτές κορδέλες»!

Facebook
Twitter
Τελικά, τα… καίνε για να βάλουν ανεμογεννήτριες; Είναι προφανώς μια αντίληψη που κυριαρχεί στο ευρύ κοινό, ως άποψη και εικασία αναφορικά με τα αίτια των πυρκαγιών που κατέκαψαν τεράστιο μέρος δασικών εκτάσεων της χώρας.

Μια άποψη που όμως, για να είμαστε ακριβείς και αντικειμενικοί, και προπάντων να προσεγγίζουμε με τη δέουσα σοβαρότητα και υπευθυνότητα το όλο θέμα, δεν βασίζεται σε κανένα απολύτως αποδεικτικό στοιχείο αλλά ούτε καν στην σφαίρα της τεκμηριωμένης λογικής εξήγησης.

Βέβαια, το ανέφερε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε την προηγούμενη εβδομάδα, λέγοντας αφενός ότι δεν πρέπει να δαιμονοποιούμε τις ανεμογεννήτριες αλλά κυρίως ότι οι επί του αντικειμένου επενδυτές όχι μόνο δεν θέλουν ένα καμένο δάσος αλλά αντιθέτως το καμένο δάσος αποτελεί πρόβλημα για την επένδυση και σε καμία περίπτωση διευκόλυνση, όπως λανθασμένα «λέει» η επικρατούσα ατεκμηρίωτη και αβάσιμη άποψη.

Πάντως, ο πρώτος που έβαλε στις σωστές του διαστάσεις το όλο ζήτημα στον δημόσιο διάλογο -τουλάχιστον στον διάλογο που άρχισε να γίνεται αισθητός μέσα στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης- ήταν ένας πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ από την Αχαΐα.

Ο πρώην υφυπουργός Παιδείας και επί σειρά ετών βουλευτής στο νομό, Γιώργος Θωμάς. Ο οποίος από τις μέρες που η πύρινα λαίλαπα εξακολουθούσε να κατακαίει και να καταστρέφει, με αφορμή τις πρώτες καταγγελίες που εκτοξεύτηκαν περί… ανεμογεννητριών, δεν δίστασε να σπεύσει να ξεκαθαρίσει τα πράγματα παραθέτοντας πραγματικά στοιχεία που σχετίζονται με νόμους και διατάξεις. Που εν τέλει ανατρέπουν-καταρρίπτουν κάθε ισχυρισμό περί υπαιτιότητας από επενδυτές των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

ΟΙ ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΕΣ

Ο πρώην βουλευτής Αχαΐας παρέθεσε την απόφαση 2499 του Συμβουλίου της Επικρατείας του 2012, σημειώνοντας: «Για να καταλάβετε, γιατί αυτός που σχεδιάζει να εγκαταστήσει αιολικό πάρκο μέσα στο δάσος, δεν είχε ΠΟΤΕ νομικό πρόβλημα να το πράξει και επομένως δεν έχει και κανένα κίνητρο να κάψει το δάσος».

Και ο κ. Θωμάς συνεχίζει: «Τίποτα δεν του απαγορεύει την κατασκευή αιολικού πάρκου. Και προπάντων, όχι το άρθρο 24 του Συντάγματος που κάποιοι άσχετοι επικαλούνται».

Διευκρινίζοντας επίσης ότι συμβαίνει το εντελώς αντίθετο.

ΠΟΙΟΙ ΘΑ ΕΙΧΑΝ ΠΙΘΑΝΟ ΚΙΝΗΤΡΟ

Δηλαδή, ότι «ένας τέτοιος επενδυτής μέχρι το 2012 είχε τεράστιο πρόβλημα και τιτάνιο δικαστικό αγώνα να αντιμετωπίσει, αν το δάσος τελικώς καιγόταν… ξαφνικά. Κίνητρο για μια πυρκαγιά είχε ΜΟΝΟ ΕΝΑΣ: Αυτός που ήθελε να σταματήσει το έργο και πίστευε ότι αφού κάψει το δάσος, θα κηρυχθεί αναδασωτέα η περιοχή και επομένως, σύμφωνα με το άρθρο 117 του Συντάγματος, δεν θα μπορούσε να εγκατασταθεί αιολικό πάρκο».

Με την παραπάνω, όμως, απόφαση του ΣτΕ (με πρόεδρο τον Κ. Κωνσταντίνο Μενουδάκο), αφαιρέθηκε ακριβώς αυτό το κίνητρο, άρα ούτε και σε αυτήν την πλευρά θα μπορούσαν να αναζητηθούν-εντοπιστούν πιθανοί ύποπτοι εμπρηστές. Ως εκ τούτου, γενικότερα το θέμα των ανεμογεννητριών δεν μπορεί να αποτελέσει στοιχείο εμπλοκής και συζήτησης στην περίπτωση μιας δασικής πυρκαγιάς.

Thomas

Η τοποθέτηση του Αχαιού πολιτικού και πια μόνιμου κάτοικου Χαλανδρίου και εκεί υποψηφίου δημάρχου, έγινε αφορμή για εκτενή διαδικτυακή συζήτηση που μάλιστα κράτησε επί μέρες ολόκληρες, μέχρι και την τοποθέτηση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος εν πολλοίς είπε ό,τι ακριβώς έγραψε ο κ. Θωμάς.

«ΒΙΟΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΙ» ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΤΑΤΟΪ

Ήταν δε ενδεικτική και μία παρατήρηση γυναίκας δικηγόρου της Αθήνας, ότι «ακριβώς το ίδιο συμβαίνει και με τις επερχόμενες επενδύσεις στο κτήμα Τατοΐου. Μόνο καταστροφή του περιβάλλοντος δεν θα ήθελαν οι επενδυτές.

Τώρα, και απαγορεύσεις θα υπάρξουν, και η περίφημη μουσειοποίηση των βασιλικών ανακτόρων θα αργήσει παρά πολύ…».

Στο θέμα παρενέβη προ ημερών και το ο καλά ενημερωμένος ιστότοπος «energia.gr», το μεγαλύτερο ενεργειακό σάιτ στη χώρα, που προωθεί όλη την πληροφόρηση σχετικά με την ενέργεια σε πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, ενώ φιλοξενεί και δημοσιεύει αναλύσεις ειδικών επιστημών.

Με αφορμή τα όσα διατυπώθηκαν εν μέσω της ανείπωτης τραγωδίας, ότι… οι πυρκαγιές καταστρέφουν δάση για να «φυτρώσουν» ανεμογεννήτριες, ο συγκεκριμένος ιστότοπος παρέθεσε σειρά αντεπιχειρημάτων:

Τ’ απαριθμούμε:

– Η νομοθεσία που ισχύει έχει καθορίσει μια σειρά έργων που επιτρέπεται να εγκαθίστανται εντός δασών και δασικών εκτάσεων.

– Η εγκατάσταση αιολικών πάρκων και των συνοδών τους έργων (π.χ. δρόμοι) επιτρέπεται εντός δασών και δασικών εκτάσεων και γενικά εκτάσεων που διαχειρίζονται κατά τη δασική νομοθεσία, ύστερα από ειδική μελέτη και άδεια. Οι σχετικές διατάξεις βρίσκονται στο άρθρο 45, παρ. 3 και το άρθρο 53, παρ. 3 του νόμου 998/1979.

– Η καταστροφή μιας δασικής έκτασης οδηγεί υποχρεωτικά στην άμεση κήρυξή της ως αναδασωτέας. Αυτό συνεπάγεται, εύλογα, αυξημένες προϋποθέσεις και περισσότερους όρους για την εγκατάσταση εντός αυτής ενός επιτρεπόμενου έργου, όπως τα αιολικά πάρκα.

– Τα αιολικά πάρκα, όπως και οι λοιπές επιτρεπτές επεμβάσεις, όταν εγκαθίστανται σε δασικές εκτάσεις υποχρεούνται και εκτελούν έργα αποκατάστασης στον ευρύτερο χώρο εγκατάστασης. Επιπλέον, υποχρεούνται και εκτελούν πρόσθετα έργα αναδάσωσης ή δασοτεχνικά έργα σε άλλους χώρους. Τους χώρους αυτούς και τα έργα, τα υποδεικνύουν οι δασικές αρχές, οι οποίες εγκρίνουν τις σχετικές μελέτες και επιβλέπουν την εκτέλεσή τους. Η σχετική διάταξη βρίσκεται στην παρ. 8 του άρ. 45 του ν. 998/1979 όπως ισχύει.

Επίσης διευκρινίζεται ότι για τη μεταφορά ανεμογεννητριών αξιοποιούνται υφιστάμενες οδοποιίες οι οποίες βελτιώνονται και διαπλατύνονται ή διανοίγονται νέες.

Κάθε έργο οδοποιίας εκτελείται σύμφωνα με μελέτες που εγκρίνονται και επιβλέπονται από τις δασικές αρχές ώστε το έργο να συμμορφώνεται με τις προδιαγραφές δασικής οδοποιίας.

Έτσι, αυτές οι οδοποιίες μπορούν και έχουν χρησιμοποιηθεί αρκετές φορές ως οδοί πρόσβασης οχημάτων δασοπυρόσβεσης και λειτουργούν στην πράξη και ως αντιπυρικές ζώνες.

ΤΕΣΣΕΡΑ ΚΡΙΣΙΜΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

Όλα τα παραπάνω οδηγούν σε τέσσερα συμπεράσματα αναφορικά με τα αιολικά πάρκα:

* Είναι ένα από τα αποτελεσματικότερα όπλα ενάντια στην κλιματική κρίση που απειλεί τα δάση.

* Με τα έργα που εκτελούν προστατεύουν το τοπικό δασικό σύστημα της περιοχής εγκατάστασης από την πυρκαγιά.

* Με τις αναδασώσεις ή τα άλλα δασοτεχνικά έργα που υλοποιούν συμβάλλουν στην αναβάθμιση του δασικού περιβάλλοντος της ευρύτερης περιοχής.

* Η καταστροφή μιας δασικής έκτασης όχι μόνο δεν διευκολύνει αλλά, αντιθέτως, αυξάνει τις απαιτήσεις και τις προϋποθέσεις για την υλοποίηση μιας επένδυσης αιολικού πάρκου.

 

 

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top