ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

Frontex: Αρνήθηκε να εγκρίνει τον προϋπολογισμό της το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Facebook
Twitter
Δεν «έχει» χρήματα μέχρι να δοθούν περισσότερες εξηγήσεις για τις κατηγορίες περί παραβίασης θεμελιωδών δικαιωμάτων όσον αφορά τη συμμετοχή του σε πιθανές παράνομες επαναπροωθήσεις μεταναστών. Αυτό είπε λίγο πολύ στην Frontex (Ευρωπαϊκού Οργανισμού Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής) το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μετά την πλειοψηφούσα απόφαση των ευρωβουλευτών να μην εγκρίνουν τον προύπολογισμό της μέχρι να διερευνηθεί περαιτέρω το συγκεκριμένο ζήτημα.

Συγκεκριμένα, με 531 ψήφους υπέρ, 80 κατά και 80 αποχές, οι ευρωβουλευτές αποφάσισαν να αναβάλουν την έγκριση των λογαριασμών του Frontex (του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής) στο πλαίσιο της διαδικασίας απαλλαγής για το 2019, μέχρι να λάβουν πρόσθετες διευκρινίσεις αναφορικά με αυτά τα ζητήματα.

Οι αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές «Ελέγχου του Προϋπολογισμού» και «Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων», είχαν ζητήσει ήδη από τις 26 Μαρτίου να παγώσει ο προϋπολογισμός του Frontex και οι μόνοι ευρωβουλευτές που διαφώνησαν ήταν αυτοί της ακροδεξιάς πολιτικής ομάδας «Κόμμα Ταυτότητας και Δημοκρατίας» και η ευρω- φοβική πολιτική ομάδα ομάδα των «Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών».

Συμβολική και με πολιτική σημασία η ψήφος των ευρωβουλευτών

Η αρνητική ψήφος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τον προϋπολογισμό του 2019 δεν αναμένεται να επηρεάσει την τρέχουσα δράση του Frontex αλλά ούτε και τις αποστολές που θα ανάβει στο άμεσο μέλλον. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι θα είναι υπεύθυνη για την οργάνωση, την εποπτεία και την επιτάχυνση της επιστροφής, στη χώρα καταγωγής τους, των μεταναστών που δεν έχουν αποκτήσει το δικαίωμα ασύλου στην Ευρώπη.

Ωστόσο η συμβολική, αλλά με ιδιαίτερη πολιτική σημασία ψήφος των ευρωβουλευτών, δημιουργεί ένα ακόμα πρόβλημα στην τεταμένη σχέση ανάμεσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής. Εάν ο Frontex δεν δώσει επαρκείς εξηγήσεις και δεν λάβει μέτρα για τη βελτίωση της κατάστασης έως το φθινόπωρο, το Κοινοβούλιο μπορεί να αποφασίσει να αρνηθεί να εγκρίνει τους λογαριασμούς του.

Πηγή: protothema.gr

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top