ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Fuel Pass 2: Τέλη Ιουλίου ανοίγει η πλατφόρμα – Τα ποσά και το bonus με την ψηφιακή κάρτα

βενζινη 1068x601 1
Η πλατφόρμα για το Fuel Pass 2 θα ανοίξει στα τέλη Ιουλίου. Η νέα επιδότηση των καυσίμων είναι αυξημένη και διευρυμένη, δηλαδή μεγαλύτερα ποσά σε περισσότερους δικαιούχους. Το νέο Fuel Pass αφορά στην επιδότηση καυσίμων για το τρίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου – Σεπτεμβρίου και απευθύνεται σε πάνω από 3,1 εκατ. ιδιοκτήτες αυτοκινήτων και μοτοσικλετών.

Η επιδότηση στη βενζίνη αφορά σε φυσικά πρόσωπα (και ελεύθερους επαγγελματίες) φορολογικούς κατοίκους Ελλάδας, με δηλωθέν εισόδημα τις 30.000 ευρώ για το φορολογικό έτος 2021, το οποίο προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε μέλος του νοικοκυριού και έως τις 45.000 ευρώ.

To bonus με την ψηφιακή κάρτα

Στη χρήση της ψηφιακής κάρτας στρέφει τους καταναλωτές το υπουργείο δίνοντας bonus για τη χρήση της. Όποιος δεν κάνει χρήση της θα λάβει 15 ευρώ λιγότερα.

Όπως εξήγησε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Πρωινή Παρέα» με την Κατερίνα Σερέτη και τον Διονύση Χατζημιχάλη, η γενική γραμματέας Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου: «Ουσιαστικά δίνουμε 15 ευρώ παραπάνω για αυτόν που θα κάνει χρήση της ψηφιακής κάρτας. Υπάρχει μια διαφοροποίηση στις νησιωτικές περιοχές, όπου έχει σχεδόν διπλασιαστεί το ποσό, φτάνοντας από τα 55 ευρώ στο προηγούμενο διάστημα, στα 100 ευρώ τώρα με την χρήση της ψηφιακής κάρτας, ενώ αν δοθεί μέσω τραπέζης η επιδότηση είναι στα 85 ευρώ». Σε ερώτηση γιατί ωθούν τον κόσμο στην ψηφιακή κάρτα, η κ. Σδούκου απάντησε ότι θέλουν να είναι πιο στοχευμένο το μέτρο και να εξασφαλίσουν ότι η δαπάνη πάει για τα καύσιμα, και δεν αξιοποιείται σε άλλους σκοπούς. Ακούστε το ηχητικό εδώ.

Τα ποσά της επιδότησης για το Fuel Pass 2 έχουν ως εξής:

Για αυτοκίνητο σε ηπειρωτική περιοχή

  • 80 ευρώ με τη χρήση ψηφιακή κάρτας
  • 65 ευρώ χωρίς κάρτα στον τραπεζικό λογαριασμό

Για αυτοκίνητο σε νησιωτική χώρα:

  • 100 ευρώ με τη χρήση ψηφιακής κάρτας
  • 85 ευρώ σε τραπεζικό λογαριασμό

Για μοτοσικλέτες:

  • 60 ευρώ με τη χρήση ψηφιακής κάρτας στην ηπειρωτική περιοχή και 45 ευρώ στον τραπεζικό λογαριασμό
  • 70 ευρώ με ψηφιακή κάρτα στα νησιά και 55 ευρώ στον τραπεζικό λογαριασμό.

Παράλληλα, συνεχίζεται και για το επόμενο τρίμηνο η επιδότηση στην αντλία του πετρελαίου κίνησης (diesel) με 0,12 ευρώ/λίτρο ή 0,15 ευρώ/λίτρο με τον ΦΠΑ. Το κόστος ανέρχεται σε 115 εκατ. ευρώ.

Τα «ψιλά» γράμματα της επιδότησης καυσίμων

Εξειδικεύοντας τις νέες παρεμβάσεις της κυβέρνησης για τα καύσιμα, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ανέφερε, μεταξύ των άλλων:

-Επεκτείνουμε την κάρτα καυσίμων (fuel-pass 2) για τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο, παρέχοντας μεγαλύτερη επιδότηση, σε περισσότερους δικαιούχους.

Συγκεκριμένα, χορηγείται, κατά τον μήνα Ιούλιο, επιδότηση καυσίμων, αμόλυβδης και πετρελαίου κίνησης, που καλύπτει το αυξημένο κόστος των καταναλώσεων τριών μηνών για φυσικά πρόσωπα, συμπεριλαμβανομένων ελεύθερων επαγγελματιών.

Οι δικαιούχοι 

Επιλέξιμα είναι φυσικά πρόσωπα, φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος, με δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα φορολογικού έτους 2021 έως 30.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού, και έως 45.000 ευρώ.

Σημειώνεται ότι με βάση τα εισοδηματικά κριτήρια, οι δυνητικοί δικαιούχοι είναι 3,1 εκατ. από τα 3,5 εκατ. ιδιοκτητών οχημάτων.

Για τους δικαιούχους που επιλέγουν τη χρήση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας, το ποσό της οικονομικής ενίσχυσης προσαυξάνεται κατά 15 ευρώ, έναντι 5 ευρώ που ίσχυε με την προηγούμενη επιδότηση.

Η επιδότηση για αυτοκίνητο σε ηπειρωτική περιοχή, με τη χρήση κάρτας, ανέρχεται στα 80 ευρώ για το τρίμηνο, από 45 ευρώ που ίσχυε.

Για τους πολίτες που έχουν κύρια κατοικία σε νησιωτική περιοχή, η επιδότηση, με τη χρήση κάρτας, ανέρχεται στα 100 ευρώ για το τρίμηνο, από 55 ευρώ που ίσχυε.

Για ιδιοκτήτες μοτοσυκλετών, η επιδότηση, με τη χρήση κάρτας, ανέρχεται στα 60 ευρώ για το τρίμηνο σε ηπειρωτική περιοχή, και 70 ευρώ σε νησιωτική περιοχή.

Συνεπώς, η επιδότηση καυσίμου ανέρχεται σε 44 λεπτά το λίτρο σε ηπειρωτική περιοχή, ή 80 ευρώ για 180 λίτρα καυσίμου το τρίμηνο, και 56 λεπτά το λίτρο σε νησιωτική περιοχή, ή 100 ευρώ για 180 λίτρα καυσίμου το τρίμηνο.

Τα 180 λίτρα καυσίμου το τρίμηνο αντιστοιχούν, κατά μέσο όρο, σε περίπου 600 χιλιόμετρα μηνιαίως, με σκοπό την κάλυψη των απαραίτητων μετακινήσεων.

Αυτή η επιδότηση, με τα σημερινά δεδομένα, ρίχνει την τιμή της βενζίνης κάτω από τα 2 ευρώ.

Το κόστος εκτιμάται στα 200 εκατ. ευρώ.

-Συνεχίζουμε να επιδοτούμε το πετρέλαιο κίνησης (Diesel) για τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο.

Η επιδότηση είναι 12 λεπτά το λίτρο στην πηγή, έτσι ώστε το όφελος στην τελική τιμή, συνυπολογίζοντας τον ΦΠΑ, να ανέλθει σε 15 λεπτά το λίτρο.

Το κόστος εκτιμάται στα 115 εκατ. ευρώ.

-Επιστρέφουμε, εντός Αυγούστου αντί για Νοέμβριο, τον ΕΦΚ πετρελαίου κίνησης στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

Οι αγρότες πρέπει να υποβάλουν αίτηση σε σχετική πλατφόρμα που θα αναπτυχθεί γι’ αυτόν τον σκοπό, δηλώνοντας την αξία του πετρελαίου κίνησης που αγόρασαν κατά το 1ο εξάμηνο του 2022.

Κατόπιν, το καταβλητέο ποσό θα υπολογίζεται με βάση την αξία αυτών των αγορών, και με ανώτατο όριο συντελεστή ανά στρέμμα για κάθε καλλιέργεια ή εκτροφή, όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί στη δήλωση ΟΣΔΕ του 2021.

Ωστόσο, απαραίτητη προϋπόθεση για τη λήψη της ενίσχυσης είναι να έχει υποβληθεί δήλωση ΟΣΔΕ και για το έτος 2022.

Το κόστος εκτιμάται στα 60 εκατ. ευρώ.

-Συνεπώς, το συνολικό κόστος των νέων παρεμβάσεων, διαμορφώνεται στα 375 εκατ. ευρώ.

Οι πόροι για τη χρηματοδότησή τους προέρχονται από την καλύτερη εκτέλεση του προϋπολογισμού, τον προηγούμενο μήνα.

Παραδείγματα 

Με βάση τις τιμές των καυσίμων στις 16 Ιουνίου, το όφελος που προκύπτει έχει ως εξής:

-Με 2,40 ευρώ η βενζίνη σε ηπειρωτική περιοχή (π.χ. Αττική), ο καταναλωτής πληρώνει τη βενζίνη, για 60 λίτρα κατανάλωση μηνιαίως, με τιμή 1,96 ευρώ.

-Mε 2,06 ευρώ το πετρέλαιο κίνησης σε ηπειρωτική περιοχή (π.χ. Αττική), ο καταναλωτής πληρώνει το πετρέλαιο κίνησης, για 60 λίτρα κατανάλωση μηνιαίως, με τιμή 1,62 ευρώ.

-Με 2,55 ευρώ η βενζίνη σε νησιωτική περιοχή (π.χ. Δωδεκάνησα), ο καταναλωτής πληρώνει τη βενζίνη, για 60 λίτρα κατανάλωση μηνιαίως, με τιμή 1,99 ευρώ.

-Με 2,22 ευρώ το πετρέλαιο κίνησης σε νησιωτική περιοχή (π.χ. Κυκλάδες), ο καταναλωτής πληρώνει το πετρέλαιο κίνησης, για 60 λίτρα κατανάλωση μηνιαίως, με τιμή 1,66 ευρώ.

You may also like

Comments are closed.