ΚΟΣΜΟΣ

Φυσικό αέριο: Το έκτακτο σχέδιο ανάγκης της Κομισιόν σε περίπτωση οριστικής διακοπής

gas fysiko aerio 2 2048x1319 1

Η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με μια άνευ προηγουμένου ενεργειακή κρίσης και μπροστά στον κίνδυνο κλιμάκωσης της έλλειψης φυσικού αερίου η Κομισιόν ανακοινώνει ένα έκτακτο σχέδιο.

Οι Βρυξέλλες αντιλαμβάνονται ότι από τον Σεπτέμβριο η κατάσταση θα είναι εξαιρετικά δύσκολη και υπηρεσίες της ΕΕ ετοιμάζονται για αυτό.

Στις 20 Ιουλίου αναμένεται να παρουσιαστεί σχέδιο έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση απότομης διακοπής του ρωσικού φυσικού αερίου, το οποίο θα έχει δυο άξονες:

• Εξοικονόμηση φυσικού αερίου στους καταναλωτές
• Εξοικονόμηση φυσικού αερίου στις βιομηχανίες

Στα νοικοκυριά προτείνεται ως σύσταση η μείωση των θερμοστατών κατά 1°C.

Οσον αφορά στα δημόσια και εμπορικά κτίρια προτείνεται να επιβληθούν υποχρεωτικοί περιορισμοί με τη θέρμανση όχι περισσότερο από 19 βαθμούς Κελσίου και τα κλιματιστικά όχι κάτω από 25°C.

Αναφορικά με τη βιομηχανία που λειτουργεί με φυσικό αέριο θα ζητηθεί η μείωση κατανάλωσης όπου είναι εφικτό: θα δοθούν προτεραιότητα στις βιομηχανίες που έχουν σημαντικό κοινωνικό αντίκτυπο όπως πχ την υγεία και την τροφή.

Από εκεί και πέρα έρχεται 7ο πακέτο κυρώσεων κατά της Μόσχας που θα περιλαμβάνει απαγόρευση εισαγωγής ρωσικού χρυσού, ο οποίος αντιπροσωπεύει τη μεγαλύτερη μη ενεργειακή εξαγωγή της χώρας. Αναμένεται επίσης να μπουν νέα ονόματα στις λίστες των κυρώσεων ειδικά κάποιων που βρίσκονται κοντά στον Πρόεδρο Πούτιν.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι οι ανατολικοευρωπαίοι ζητούν να μπουν και άλλες κυρώσεις στον τομέα της ενέργειας, κάτι που δεν υπάρχει καμία περίπτωση να δεχθούν οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι.  Πολλοί μάλιστα χαρακτηρίζουν και αστεία την πρόταση για πρόσθετες ενεργειακές κυρώσεις δεδομένου του δράματος που επικρατεί σήμερα με το ρωσικό φυσικό αέριο.

You may also like

Comments are closed.

More in:ΚΟΣΜΟΣ