ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

«Οι λιγότερες νοσηλείες, σημάδι αισιοδοξίας» – Ο Γραμματέας του Παν. Ιατρικού Συλλόγου στην ”Πολιτεία”

Facebook
Twitter
Του Αχιλλέα Ροδίτη
Την πιο θετική εικόνα της όλης κατάστασης με την πανδημία δίνει με δηλώσεις του στην «Πολιτεία», ο γραμματέας του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, γιατρός-αγγειοχειρουργός, Γιώργος Ελευθερίου.

Τονίζοντας ότι μπορεί στη μία πλευρά να έχουμε την αύξηση των κρουσμάτων, ωστόσο στην αντίπερα όχθη ανοίγει παράθυρο ελπίδας και αισιοδοξίας από την διαπίστωση της μείωσης των εισαγωγών στα νοσοκομεία.

Συγκεκριμένα αναφέρει: «Είναι πολύ θετικό που έχουμε πτώση στους σκληρούς δείκτες. Έχουμε 18% κάτω στις νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία, παρότι αυξάνονται τα κρούσματα. Και δεν έχουμε σημαντική αύξηση σε θανάτους, ούτε στις διασωληνώσεις».

Αυτό, σύμφωνα με τον κ. Ελευθερίου, οφείλεται σε δύο παράγοντες: 1ον) στο ότι προχωρά η διαδικασία εμβολιασμών, αφού είμαστε ήδη σε ποσοστό άνω του 38% πλήρως εμβολιασμένων με έμφαση στις μεγάλες ηλικίες και άνω του 47% που έχουν κάνει έστω την πρώτη δόση. Και 2ον) στο ότι η μετάλλαξη «Δ», που ο ίδιος θεωρεί βέβαιο ότι θα επικρατήσει, «ενώ έχει μεγάλη μεταδοτικότητα, εν τούτοις έχει μικρή θνητότητα. Η πιθανότητα κάποιος να καταλήξει από την μετάλλαξη του κορωνοϊού είναι 20 φορές μικρότερη, σε ποσοστό μόλις του 0,1%», εξηγεί ο ίδιος.

Με βάση τα ανωτέρω, ο Γραμματέας του Π.Ι.Σ. μιλά για διπλή ανάγνωση των γεγονότων (αρνητική και θετική) και καταλήγει σε δύο σαφή συμπεράσματα:

  1. Να προχωρήσουν πιο γρήγορα οι εμβολιασμοί.
  2. Να συνεχιστεί η τήρηση των μέτρων προστασίας.

 Έρχονται θεραπείες τον Σεπτέμβριο

Ο κ. Ελευθερίου ανοίγει ένα ακόμα παράθυρο αισιοδοξίας, καθώς δηλώνει στην «Πολιτεία» ότι «τον Σεπτέμβριο θα έχουμε πολύ αποτελεσματικές θεραπείες για την νόσο. Θεραπεία και από το στόμα, όπως λαμβάνουμε δηλαδή την αντιβίωση».

Συγκεκριμένα, κάνει λόγο για συνολικά 5 θεραπευτικά σχήματα, που εξετάζονται ήδη και αναμένεται τότε να είναι επισήμως εγκεκριμένα.

Θεραπευτικά σχήματα, μάλιστα, που τα διαχωρίζει από τα πολυσυζητημένα μονοκλονικά αντισώματα για τα οποία παρεμπιπτόντως σημειώνει ότι «μειώνουν τις εισαγωγές στις ΜΕΘ κατά 80%εφόσον χορηγηθούν στην αρχή της νόσησης».

Και καταλήγει στο ότι θα πρέπει η Ελλάδα και εν προκειμένω το υπουργείο Υγείας να φροντίσει για την προμήθεια τους στην αναλογία που αντιστοιχεί για την χώρα μας και να εισαχθούν με τρόπο οργανωμένο και επίσημο.

Τα μονοκλονικά αντισώματα είναι ήδη εγκεκριμένα από τον Ευρωπαϊκό και Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων, αλλά δεν είναι ακόμα διαθέσιμα σε μεγάλες ποσότητες.

2 5

 

Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΩΝ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΩΝ

Άργησαν να βάλουν στο «παιχνίδι» τους ιδιώτες γιατρούς.

Ως αναγκαία προϋπόθεση θέτει εξ αρχής την επιτάχυνση του βηματισμού στους εμβολιασμούς. Μη παραλείποντας να στρέψει τα βέλη του προς την Πολιτεία που «άργησε να βάλει στο παιχνίδι των εμβολιασμών τους ιδιώτες ιατρούς.

Ο Π.Ι.Σ. με έγγραφο του το είχε ζητήσει από πέρυσι τον χειμώνα και -δεν ξέρω γιατί- αλλά πέρασε η άνοιξη και το μισό καλοκαίρι για να καταλήξουμε μόλις προ ημερών να σταλεί από το υπουργείο η πρόσκληση για να εμβολιάζουν οι ιδιώτες ιατροί», δηλώνει και προσθέτει:

«Και υπήρξε άμεση ανταπόκριση παρότι η αμοιβή (μόλις 3 ευρώ τον εμβολιασμό) δεν καλύπτει ούτε καν το κόστος της όλης υποδομής. Αλλά θα είναι μία ακόμα κοινωνική προσφορά δωρεάν των Ελλήνων ιατρών στην κοινωνία».

Ο αγγειοχειρουργός Γιώργος Ελευθερίου, που δεν δίστασε και στο θέμα της μάσκας και της συνεχιζόμενης καραντίνας να εκφράσει δημόσια αντιρρήσεις και ενστάσεις, δεν ωραιοποίησε ούτε τώρα τις κουβέντες του αναφορικά με τον εμβολιασμό, τον φόβο που ακόμα επικρατεί σε πολλούς πολίτες, αλλά και την προσπάθεια επιβολής της υποχρεωτικότητας εκ μέρους της Πολιτείας.

Στην οποία στέκεται απέναντι, τονίζοντας ότι «πρέπει να πείσουμε τον κόσμο να εμβολιαστεί. Κανείς δεν μπορεί να αναγκάσει κανέναν». Παραμένοντας, λοιπόν, πιστός στην αντίληψή του, αυτή της πειθούς, ο γραμματέας του Π.Ι.Σ. εξηγεί:

«Δεν υπάρχει ούτε μία επίσημη εργασία που να μιλάει για σοβαρές επιπλοκές εμβολίου. Για μικρές επιπλοκές, ναι, αλλά σε απειροελάχιστο ποσοστό. Εάν στην αρχή υπήρχε κάποια αμφιβολία, ήταν κατ΄εμέ δικαιολογημένη.

Αλλά τώρα, δεν υπάρχει κανένα περιθώριο αμφιβολίας. Διότι έχουν εμβολιαστεί εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι και έχει αποδειχθεί στην πράξη η αποτελεσματικότητα των εμβολίων».

Επίσης θέτει το δίλημμα: «Είναι απείρως πιο καλό να είμαστε εμβολιασμένοι, γιατί προστατευόμαστε από σοβαρές επιπλοκές, παρά να ανησυχούμε για μία πιθανή επιπλοκή που και στη χειρότερη περίπτωση είναι της τάξης της μιας στις 150.000!».

Όσο για τις φήμες περί αλλοίωσης του DNA, ο Γιατρός χαμογελώντας ξεκαθαρίζει: «Μη φοβάστε. Η τεχνολογία MRNA δεν πρόκειται να δημιουργήσει αλλαγή στο γενετικό σας υλικό διότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει επιστημονικά. Αυτά, είναι φήμες που απορώ κι εγώ πώς κυκλοφορούν».

Προτεραιότητα ηλικιωμένοι και αλλοδαποί

Επίσης, ο κ. Ελευθερίου, στις δηλώσεις του προ την «Πολιτεία», δεν διστάζει να μιλήσει ευθέως για το θέμα του εμβολιασμού εφήβων.

Λέγοντας, ειδικότερα, ότι «από τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού κινδυνεύουν οι 70αρηδες και όχι οι 18αρηδες. Άρα, θα πρέπει να εξασφαλίσουμε πρώτα το 100% του εμβολιασμού των ηλικιωμένων και μετά να μπούμε στη συζήτηση για τον εμβολιασμό του 15χρονου…».

Και προσθέτει: «Δεν μπορούμε να εξαναγκάσουμε έναν 15χρονο στο να εμβολιαστεί όταν δεν έχουμε ακόμα εμβολιάσει πλήρως του άνω των 70 ετών και όσους αντιμετωπίζουν παθήσεις».

Δεν παραλείπει όμως να ανοίξει και τον «φάκελο» του εμβολιασμού αλλοδαπών. Τονίζοντας ότι «οι αλλοδαποί πρωτίστως θα πρέπει να εμβολιαστούν, διότι ζουν σε συνθήκες υγιεινής όχι από τις καλύτερες, άρα έχουν πρώτιστη ανάγκη και πρέπει να μπουν σε προτεραιότητα. Όπως επίσης και ο εμβολιασμός σε δομές μεταναστών».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top