ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Παπανδρέου: Δεν αναζητώ ούτε δικαίωση ούτε ρεβάνς με την υποψηφιότητά μου

999 1

«Δεν αναζητώ ούτε δικαίωση, ούτε ρεβάνς. Πιστεύω ότι λείπει από τη χώρα ο προοδευτικός χώρος, αισθάνθηκα την ευθύνη μου απέναντι στην παράταξη και την πίστη ότι μπορούμε να ανατρέψουμε τους συσχετισμούς» τόνισε ο Γιώργος Παπανδρέου.

ΜΙλώντας στο ραδιόφωνο του «ΣΚΑΪ», σημείωσε πως δεν είχε προγραμματίσει, ούτε σκεφτόταν να θέσει υποψηφιότητα και πως αν ήταν υποψήφια η Φώφη Γεννηματά, δεν θα έθετε υποψηφιότητα, καθώς τη στήριζε. Παράλληλα, δήλωσε έτοιμος να αναλάβει το ρίσκο. Ωστόσο, όπως είπε, η απόσυρση της τέως προέδρου του ΚΙΝΑΛ αρχικά κι εν συνεχεία η απώλειά της δημιούργησαν ένα κενό. «Διαπίστωσα την αγωνία του προοδευτικού κόσμου» πρόσθεσε και εκτίμησε πως «αυτή η παράταξη μπορεί να ξαναγίνει μεγάλη».

 

Ο πρώην πρωθυπουργός και υποψήφιος για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής υπογράμμισε ότι τα περί προοδευτικής διακυβέρνησης τα έλεγαν τόσο ο Ανδρέας Παπανδρέου, όσο και ο Κώστας Σημίτης και ξεκαθάρισε ότι δε σημαίνει συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, στον οποίο άσκησε έντονη κριτική, λέγοντας ότι δεν είναι προοδευτικό κόμμα.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δοκιμάστηκε ως κυβέρνηση και ως αντιπολίτευση. Ήταν και παραμένει συντηρητικό κόμμα. Στην κυβέρνηση χρησιμοποίησε το κράτος και παρενέβη εκεί που δεν έπρεπε. Τί προτείνει σήμερα;» διερωτήθηκε ο κ. Παπανδρέου. Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι τον προοδευτικό χώρο μπορεί να τον εκφράσει μόνο το Κίνημα Αλλαγής. Ακόμη, ήταν αρνητικός στο ενδεχόμενο από το αποτέλεσμα της απλής αναλογικής να σχηματιστεί κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με τον ΚΙΝΑΛ και το κόμμα του κ. Βαρουφάκη.

Επιπλέον, χαρακτήρισε τη συζήτηση απολίτικη, γιατί δεν γίνεται για ιδέες και προγράμματα, αλλά για μοίρασμα της εξουσίας. «Δεν θέλω να γίνουμε το δεκανίκι κανενός. Δεν πιστεύω στο μοίρασμα της εξουσίας. Πιστεύω στην αλλαγή των δομών της εξουσίας. Υπάρχει η δυνατότητα κυβέρνησης συνεργασίας ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ. Η ΝΔ το έκανε το ’89 για να χτυπήσει το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ με ένα συντηρητικότατο κομμάτι, τους ΑΝΕΛ, του κ. Καμμένου. Και εν τέλει, υπάρχουν ξανά οι εκλογές, τις οποίες δεν αποκλείω» υποστήριξε ο Γιώργος Παπανδρέου.

Ο ίδιος επέκρινε την κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση πως επιδιώκουν την πόλωση και όχι τη συναίνεση, την οποία επεδίωξε το 2009-2012, φέροντας για παράδειγμα την αντιμετώπιση της πανδημίας, όπου προσφέρεται για συνεννοήσεις και κοινή στάση κι όχι για αντιπαράθεση.

Σχετικά με το όνομα του Κινήματος Αλλαγής και την επαναφορά στο ΠΑΣΟΚ, άφησε το ζήτημα ανοικτό να συζητηθεί στο Συνέδριο, που προβλέπεται για την άνοιξη. Όμως, ήταν σαφής, λέγοντας ότι «τα σύμβολα τα έχουμε στην καρδιά μας και θα τα αξιοποιήσουμε, τιμώντας τις αξίες που εκφράζουν».

Για τις κατηγορίες που δέχεται ότι διέσπασε την παράταξη και δημιούργησε το ΚΙΔΗΣΟ και τις εγγυήσεις που δίνει τώρα, ο κ. Παπανδρέου απάντησε ότι δεν έφυγε ποτέ από τις αξίες και τις αρχές της παράταξης. «Σήμερα είμαστε όλοι μαζί και σ’ αυτό συνέβαλε πολύ η Φώφη. Κοιτάμε το μέλλον για να πάμε μπροστά. Τα άλλα είναι στο παρελθόν» είπε.

You may also like

Comments are closed.