ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Πρόστιμα για ανοικτές θύρες και μέτρα για εξοικονόμηση ενέργειας

klimatismos
Tην έκδοση διαταγμάτων που θα υποχρεώνουν τα κλιματιζόμενα καταστήματα να κλείνουν τις πόρτες τους και θα προβλέπουν μείωση των φωτεινών διαφημίσεων για την εξοικονόμηση ενέργειας, ανακοίνωσε η υπουργός Ενεργειακής Μετάβασης της Γαλλίας Ανιές Πανιέ-Ρουνασέρ.

«Τις προσεχείς ημέρες θα εκδώσω δύο διατάγματα: το πρώτο θα γενικεύει την απαγόρευση φωτεινών διαφημίσεων, ανεξαρτήτως του μεγέθους της πόλης, ανάμεσα στην 01.00 και τις 06.00», με την εξαίρεση των αεροδρομίων και των σιδηροδρομικών σταθμών, και το δεύτερο θα απαγορεύει στα καταστήματα να έχουν ανοικτές τις πόρτες όταν θα λειτουργεί ο κλιματισμός και η θέρμανση», δήλωσε η υπουργός στη εφημερίδα Journal du Dimanche (JDD).

Ανοικτές πόρτες σημαίνει «20% περισσότερη κατανάλωση (…) είναι παράλογο», σημείωσε.

Πρόστιμα

Ορισμένες γαλλικές πόλεις όπως η Λυών, η Μπεζανσόν και το Παρίσι έχουν εκδώσει δημοτικές αποφάσεις από τα μέσα του Ιουλίου, όταν η Γαλλία επλήγη από το κύμα καύσωνα, σύμφωνα με τις οποίες τα κλιματιζόμενα καταστήματα υποχρεούνται να κλείνουν τις πόρτες τους και σε διαφορετική περίπτωση επιβάλλεται πρόστιμο.

Όπως επισημαίνεται, η γαλλική κυβέρνηση προτίθεται να γενικεύσει την απαγόρευση σε ολόκληρη την χώρα, με προβλεπόμενο πρόστιμο τα 750 ευρώ. Ωστόσο, αρχικά η προσπάθεια θα επικεντρωθεί στην ενημέρωση των καταστηματαρχών.

Μέχρι σήμερα οι φωτεινές διαφημίσεις απαγορεύονται το  01.00 μέχρι 06.00 σε πόλεις με πληθυσμό μικρότερο των 800.000 κατοίκων. Σε μεγαλύτερες πόλεις οι κανόνες εξαρτώνται από το τοπικό ρυθμιστικό πλαίσιο, εάν υφίσταται.

Εκστρατεία ενημέρωσης

Σύμφωνα με την εφημερίδα Le Figaro, η Πανιέ-Ρουνασέρ θα επικεντρωθεί και σε μία εκστρατεία ενημέρωσης προς τους Γάλλους πολίτες, ενώ θα ζητήσεις από της εταιρείες παραγωγής ενέργειας να επικαιροποιήσουν τα τιμολόγια τους με την πρόβλεψη επιβράβευσης σε όσους δεν ξεπερνούν συγκεκριμένα όρια κατανάλωσης.

You may also like

Comments are closed.

More in:ΚΟΣΜΟΣ