ΚΟΣΜΟΣ

Γάζα: Ισοπέδωσαν τα γραφεία του Αλ Τζαζίρα και του ΑΡ (pics, vids)

a tower housing ap al Jazeera offices
Οι Ισραηλινοί ισοπέδωσαν το κτήριο που φιλοξενούσε τα κεντρικά του Αλ Τζαζίρα και του Ασοσιέιτεντ Πρες, την ίδια ώρα που στο Τελ Αβίβ βρισκόταν ο αμερικάνος υφυπουργός Εξωτερικών.

Ο ισραηλινός στρατός ισοπέδωσε τον πύργο Jala με τον ιδιοκτήτη του κτιρίου να σημειώνει πως Ισραηλινός αξιωματικός του έδωσε τελεσίγραφο μίας μόνο ώρας για να εκκενώσει τον πύργος από τους δημοσιογράφους.

Αργότερα οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) επιβεβαίωσαν πως βομβάρδισαν το κτίριο στη Λωρίδα της Γάζας ισχυριζόμενες πως το χρησιμοποιούσε η Χαμάς για στρατιωτικούς σκοπούς και υποστήριξε πως εκεί ήταν τα κεντρικά ων υπηρεσιών πληροφοριών της.

Ο διευθυντής του δικτύου Al-Jazeera κατήγγειλε «έγκλημα πολέμου» και απόπειρα «να σιωπήσουν τα μέσα ενημέρωσης» μετά τον βομβαρδισμό το Σάββατο από τον ισραηλινό στρατό του κτιρίου που στεγάζει τον τηλεοπτικό σταθμό του Κατάρ και άλλα μέσα ενημέρωσης.

«Η καταστροφή των γραφείων του Αλ-Τζαζίρα και άλλων μέσων στον πύργο Αλ-Τζάλαα στη Γάζα συνιστά κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεωρείται διεθνώς έγκλημα πολέμου¬, κατήγγειλε ο Μοστάφα Σουάγκ προσωρινός γενικός διευθυντής του ομίλου του Κατάρ.

«Ο στόχος αυτού του φρικτού εγκλήματος είναι να σιωπήσουν τα μέσα ενημέρωσης και να κρύψουν τη σφαγή και τα ανείπωτα δεινά του λαού της Γάζας», είπε.

Το κανάλι επικαλέστηκε τον ανταποκριτή του Γιούμνα αλ-Σάγιεντ, ο οποίος είπε ότι ο στρατός είχε δώσει προθεσμία μια ώρα στον ιδιοκτήτη του πολυώροφου κτιρίου για την εκκένωση. Ο ιδιοκτήτης είχε ζητήσει ανεπιτυχώς περισσότερο χρόνο, είπε.

«Κανένα μέρος στη Γάζα δεν φαίνεται πλέον ασφαλές», δήλωσε ο αλ-Σάγιεντ.

Ο διευθυντής ειδήσεων του Al-Jazeera ‘Ασεφ Χαμίντι είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι το κανάλι θα λάβει «όλα τα μέτρα για τη (δικαστική) δίωξη του Ισραήλ», προσθέτοντας ότι «η πιο σημαντική απάντηση είναι να συνεχίσει να καλύπτει τα γεγονότα».

Δημοσιογράφοι είδαν τον πύργο 13 ορόφων, στον οποίο στεγάζεται επίσης το αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων Associated Press (AP), να πλήττεται από διάφορους πυραύλους.

Ο ισραηλινός στρατός είχε ζητήσει προηγουμένως την εκκένωση του κτιρίου.

«Σοκαρισμένο» το AP

Το AP δήλωσε «σοκαρισμένο». «Περίπου δέκα δημοσιογράφοι και ελεύθεροι επαγγελματίες του AP ήταν στο κτίριο και ευτυχώς καταφέραμε να τους απομακρύνουμε εγκαίρως», δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του πρακτορείου Γκάρι Προύιτ.

«Ο κόσμος θα είναι λιγότερο ενημερωμένος γι’ αυτά που συμβαίνουν στη Γάζα εξαιτίας αυτού που συνέβη σήμερα (Σάββατο)», δήλωσε.

ΗΠΑ: Η εγγύηση της ασφάλειας των ΜΜΕ είναι «υψίστης σημασίας»

Ο Λευκός Οίκος δήλωσε έπειτα από την κατάρριψη του κτιρίου πως η εγγύηση της ασφάλειας των δημοσιογράφων στο Ισραήλ είναι «ύψιστης σημασίας». «Είπαμε απευθείας στους Ισραηλινούς ότι η εγγύηση της ασφάλειας των δημοσιογράφων και των ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης αποτελεί ευθύνη ύψιστης σημασίας», έγραψε στο Twitter η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι.

You may also like

Comments are closed.

More in:ΚΟΣΜΟΣ