Γεωργιάδης: Ανησυχία για αυξήσεις φαρμάκων παγκοσμίως, λόγω των εξαγγελιών Τραμπ

Facebook
Twitter
1aa164f1-adonis-georgiadis

Την ανησυχία του αναφορικά με την αύξηση των τιμών στα φάρμακα στην Ευρώπη αλλά και σε όλο τον κόσμο, συνεπεία των εξαγγελιών του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, εξέφρασε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης.

Ο υπουργός εκτίμησε πως εάν ο Αμερικανός πρόεδρος επιμείνει στην αρχική πρόθεσή του, τότε η πολιτική του συνεπάγεται αύξηση κόστους των φαρμάκων και στην Ευρώπη αλλά και διεθνώς, με γενικότερες αλλαγές του οικονομικού περιβάλλοντος για τα φάρμακα.

«Παρά το γεγονός ότι η χώρα μας αυτή τη στιγμή διαθέτει προβάδισμα στον τομέα της Καινοτομίας, όλα μπορούν να ανατραπούν εφόσον ο πρόεδρος των ΗΠΑ επιμείνει να εφαρμόσει την φαρμακευτική πολιτική που είχε ανακοινώσει», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης μιλώντας στο 9th Health Innovation Conference με θέμα «Καινοτομία στην Υγεία: Προοπτικές – Προκλήσεις».

Σημαντικός ο χρόνος μείωσης της παραλαβής φαρμάκων από το ΙΦΕΤ

Σχετικά με τους περιορισμούς εισαγωγής καινοτόμων θεραπειών ο κ. Γεωργιάδης ανακοίνωσε ότι θα εγκαταλειφθεί ο κανόνας 5-11, σχολιάζοντας πως θεσπίστηκε για να δυσκολεύει τη διαδικασία εγκρίσεων νέων θεραπειών στη χώρα μας. Σε αυτόν τον τομέα έχει σημειωθεί πρόοδος τον τελευταίο χρόνο, καθώς ο μέσος χρόνος παραλαβής νέου φαρμάκου μέσω ΙΦΕΤ μειώθηκε από 20 ημέρες σε πέντε ημέρες. Στο πνεύμα αυτό, ο υπουργός δεσμεύτηκε ότι, εφόσον υπάρχουν ευνοϊκές οικονομικές συνθήκες, ένας ασθενής που πιστοποιείται από τους γιατρούς ότι χρειάζεται πρόσβαση σε μια μοναδική θεραπεία από το εξωτερικό, θα μπορεί να την αποκτήσει στη χώρα μας.

494334674_716425170944675_1914268866158181142_n.jpg
9th Health Innovation Conference με θέμα «Καινοτομία στην Υγεία: Προοπτικές – Προκλήσεις»

Δελτίο Τύπου

Σχετικά με τη νομοθετική ρύθμιση για την υποχρέωση του Κατόχου Άδειας Κυκλοφορίας να κάνει αίτηση αποζημίωσης όταν εισάγεται προϊόν του μέσω ΙΦΕΤ για περισσότερους από έξι μήνες, ο υπουργός διευκρίνισε ότι αφορά ελληνικές εταιρείες με ελληνικό ΑΦΜ.

ΙΦΕΤ & Ηλεκτρονικές αγορές για περισσότερη διαφάνεια

Εξάλλου, μία σημαντική πρωτοβουλία για την αγορά φαρμάκων από τον ΙΦΕΤ μέσω πλατφόρμας ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας.

Ειδικότερα, ο υπουργός επεσήμανε ότι στις αρχές Ιουνίου θα ανακοινωθεί η πρωτοβουλία, που αφορά στον ΙΦΕΤ ο οποίος μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας, θα αγοράζει φάρμακα, διασφαλίζοντας μεγάλη διαφάνεια σχετικά με τις τιμές αγοράς και αποφεύγοντας τριγωνικές συναλλαγές. Επιδίωξη είναι να ελεγχθεί η αύξηση του clawback και να αποδοθεί δικαιοσύνη, σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη.

Ταμείο Μεταβατικής Αποζημίωσης Καινοτομίας

Επίσης, ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε πως το Ταμείο Μεταβατικής Αποζημίωσης Καινοτομίας θα ολοκληρωθεί μέσα στο 2025 και θα διαθέτει διακριτό προϋπολογισμό. Μέσα στο καλοκαίρι, το Υπουργείο Υγείας θα προχωρήσει στη νομοθέτηση.

Στόχος είναι η παρακολούθηση των εξελίξεων και η μέτρηση της αποτελεσματικότητας. Το Ταμείο θα υπόκειται σε έλεγχο, θα εφαρμόζονται αυστηρά κριτήρια και θα γίνεται έλεγχος ανά τριετία.

Στην Ελλάδα 1 από τις 7 μονάδες ΑΙ της Ευρώπης

Η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει την έγκριση για τη δημιουργία ενός από τα επτά εργοστάσια τεχνητής νοημοσύνης στην Ευρώπη, προχωρά στον υπερυπολογιστή Δαίδαλος και ιδρύει οργανισμό για ΤΝ, με έναν πυλώνα αφιερωμένο στην υγεία. «Θα πρέπει να αποφασίσουμε ως χώρα πόσο μας ενδιαφέρει η καινοτομία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός, σχολιάζοντας ότι η εποχή μας προσφέρει μεγάλες ευκαιρίες.

Στοίχημα αποτελεί η Ελλάδα να μπορέσει να μπει από τις πρώτες χώρες στη μάχη για τη καινοτομία, σύμφωνα με τον υπουργό που έκανε ιδιαίτερη μνεία στα genomics στα οποία, εξήγησε ότι θα επενδυθούν δις για την έρευνα και θα αλλάξει ο τρόπος για τη διαχείριση της υγείας.

Πλήρης Ηλεκτρονικός φάκελος από το 2026

Ο υπουργός υποστήριξε ότι η Ελλάδα προπορεύεται σε σύγκριση με την Ευρώπη σημειώνοντας ότι «Είμαστε από τις λίγες ευρωπαϊκές χώρες που θα έχουμε πλήρη ηλεκτρονικό φάκελο από το 2026». Πρόκειται για μεγάλο πλεονέκτημα προκειμένου να προσελκύσουμε κλινικές μελέτες, όπως διευκρίνισε. «Ευτυχώς η Ελλάδα τρέχει με μεγάλη ταχύτητα».

Αναφορικά με τους βιοδοδείκτες που εισήχθησαν με πρωτοβουλία του, ο υπουργός Υγείας υποσχέθηκε ότι το β’ εξάμηνο θα εφαρμοστούν, το θέμα εξετάζει η αρμόδια επιτροπή του ΕΟΠΥΥ. Για το Μητρώο Νεοπλασιών, ο κ. Γεωργιάδης επέμεινε ότι θα πρέπει να συμπληρώνεται από τους γιατρούς εξαιτίας του νόμου για τα προσωπικά δεδομένα. Για το εν λόγω μητρώο επεσήμανε ότι μέσω αυτού, διεξάγονται τα ψηφιακά Ογκολογικά Συμβούλια, τα οποία μέχρι το τέλος του Ιούνιου θα λειτουργούν σε όλα τα νοσοκομεία της χωράς, με δυνατότητα συνεργασίας. Εκτίμησε δε ότι το μητρώο μέχρι το τέλος του χρόνου θα είναι πιο λειτουργικό.

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Κύλιση στην κορυφή