Γεωτρήσεις στη Λιβύη στη βάση του παράνομου τουρκολυβικού συμφώνου προανήγγειλε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχοντας ήδη «στο τσεπάκι» μια ακόμη παρέμβαση των ΗΠΑ που ρίχνει νερό στο μύλο της αμφισβήτησης των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στην περιοχή, στο όνομα της «συνεργασίας» και της συνοχής της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ.
«Εμείς θα κάνουμε τις γεωτρήσεις μας σε Μαύρη Θάλασσα και Μεσόγειο, αλλά έχουμε τις δυνατότητες με τα πλοία μας να πάμε σε τρίτες χώρες που διαθέτουν κοιτάσματα αερίου να κάνουμε γεωτρήσεις να εξορύξουμε το αέριο και μαζί να το πουλήσουμε σε άλλες χώρες» ανέφερε ο Τούρκος Πρόεδρος το βράδυ της Τετάρτης, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο «Al Haber».
Συνέχισε δε, υποστηρίζοντας ότι «έρχονται προτάσεις προς αυτή τη κατεύθυνση από διάφορες χώρες. Πρώτη στη σειρά είναι η Λιβύη. Μας λένε πως μπορούμε να μπούμε σε μια τέτοιου είδους συνεργασία. Υπάρχει αυτή η κατάσταση», υποστήριξε, ενώ νωρίτερα είχε εξαπολύσει απειλές προς την Ελλάδα.
Οι δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έγιναν λίγη ώρα μετά τη νέα παρέμβαση των ΗΠΑ για την Ανατολική Μεσόγειο. «Θα σας παραπέμψουμε στις κυβερνήσεις της Τουρκίας και της Λιβύης για το αποτέλεσμα των πρόσφατων συνομιλιών». Με αυτή την εύγλωττη απάντηση σε ερώτηση του ΑΠΕ για τη Συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης, αλλά και καλώντας «όλα τα μέρη να απέχουν από ενέργειες που ενέχουν τον κίνδυνο να αυξήσουν τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο», ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ έδωσε χτες λίγο ακόμη αέρα στα πανιά της τουρκικής επιθετικότητας. Αλλά και στα ιμπεριαλιστικά παζάρια που «τρέχουν» με φόντο τον ενεργειακό πλούτο της περιοχής, αφού, όπως επισήμανε ο Αμερικανός αξιωματούχος, δείχνοντας τα σχέδια συνεκμετάλλευσης, «η μακροχρόνια πεποίθησή μας είναι ότι η ανάπτυξη των πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να προάγει τη συνεργασία και να παρέχει τα θεμέλια για διαρκή ενεργειακή ασφάλεια…».
Στο πλαίσιο αυτό παρέπεμψε και στον «οδικό χάρτη του Φόρουμ για τον Πολιτικό Διάλογο στη Λιβύη» (LPDF) και τις διατάξεις του για «να μην εξετάζει (σ.σ. η κυβέρνηση Ντμπεϊμπά) νέες συμφωνίες που βλάπτουν τη σταθερότητα των εξωτερικών σχέσεων του λιβυκού κράτους ή του επιβάλλουν μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις», πριν καταλήξουν οι συνολικότερες «διευθετήσεις» στην περιοχή.
Σχέδια και για αγωγούς μεταξύ Ελλάδας – Λιβύης
Την ίδια στιγμή, την ποικιλία των ανταγωνιστικών σχεδίων για τα δίκτυα αγωγών στη Μεσόγειο, που έχουν πέσει πάνω στο τραπέζι του ιμπεριαλιστικού παζαριού, ανέδειξαν οι χτεσινές δηλώσεις, από το Άμπου Ντάμπι, του επικεφαλής της λιβυκής πετρελαϊκής εταιρείας ΝΟC, Φαρχάτ Μπενγκντάρα, για αύξηση της πετρελαϊκής παραγωγής στη Λιβύη, αλλά και τη δημιουργία δύο νέων δικτύων αγωγών που θα συνδέουν τη χώρα με την Αίγυπτο και την Ελλάδα.
Ο Μπενγκντάρα, μιλώντας στο περιθώριο του πετρελαϊκού συνεδρίου ADIPEC στο Άμπου Ντάμπι, ανακοίνωσε πως η εταιρεία σχεδιάζει αύξηση της πετρελαϊκής παραγωγής στα 2 εκατ. βαρέλια τη μέρα μέσα στα επόμενα 3 έως 5 χρόνια. Μιλώντας αργότερα στο «CNBC Arabia», αποκάλυψε σχέδια για την κατασκευή δύο νέων αγωγών φυσικού αερίου που θα συνδέουν τη Λιβύη με την Ελλάδα και με την Αίγυπτο και θα λειτουργούν συμπληρωματικά με τον υπάρχοντα αγωγό μεταξύ Λιβύης και Ιταλίας.
Ο Λίβυος αξιωματούχος εκτίμησε ότι τα έσοδα έως το τέλος του 2022 από την παραγωγή λιβυκού πετρελαίου αναμένεται να ανέλθουν στα 35 με 37 δισ. δολάρια. Επιβεβαίωσε επίσης πως το επόμενο διάστημα η NOC αναμένεται να υπογράψει συμφωνία συνεργασίας με το ιταλικό μονοπώλιο Ενέργειας «Eni», με στόχο την αναζήτηση νέων κοιτασμάτων.