ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Απορρίφθηκε το ψήφισμα για το κατοχικό δάνειο της Ελλάδας

katoxiko daneio1
Η πλειοψηφία της γερμανικής Βουλής δεν έκανε δεκτό το ψήφισμα και απέρριψε προτάσεις των Πρασίνων και της Αριστεράς, για επιστροφή του κατοχικού δανείου.

Τα ψηφίσματα που είχαν φέρει στη γερμανική Βουλή οι «Πράσινοι» και η «Αριστερά» και αφορούσαν την επιστροφή του κατοχικού δανείου αλλά και ευρύτερες επανορθώσεις, απορρίφθηκαν μετά από ψηφοφορία.

Οι  Χριστιανοδημοκράτες, οι Βαυαροί Χριστιανοκοινωνιστές, οι Σοσιαλδημοκράτες, οι Φιλελεύθεροι και το κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» τάχθηκαν κατά του ψηφίσματος.

Μετά από μια συζήτηση, στην οποία συμμετείχαν 15 ομιλητές και η οποία διήρκεσε σχεδόν μιάμιση ώρα, η πλειοψηφία της Βουλής επιβεβαίωσε για μια ακόμη φορά την επίσημη γραμμή των μεταπολεμικών γερμανικών κυβερνήσεων. Δηλαδή, ότι δεν υφίσταται θέμα αποζημιώσεων και επανορθώσεων προς την Ελλάδα και ότι το όλο ζήτημα έχει ρυθμιστεί οριστικά – τόσο νομικά όσο και πολιτικά. Με εξαίρεση το εθνικιστικό κόμμα AfD, όλα τα κόμματα συμφώνησαν ότι θα πρέπει να διατηρηθεί ζωντανή ή μνήμη για τα γερμανικά εγκλήματα στο διάστημα της κατοχής και ότι θα πρέπει να αναπτυχθούν προς αυτή την κατεύθυνση ελληνογερμανικές πρωτοβουλίες. Τη συζήτηση παρακολούθησε από τα θεωρεία της βουλής η νέα πρέσβης της Ελλάδας, Μάρα Μαρινάκη.

Στο ψήφισμά τους οι «Πράσινοι», ζητούσαν από τη γερμανική βουλή να αναγνωρίσει πρώτον, ότι το θέμα των επανορθώσεων και αποζημιώσεων παραμένει ανοιχτό και ότι η Ελλάδα ουδέποτε παραιτήθηκε από σχετικές αξιώσεις, δεύτερον, ότι είναι νομικά αμφίβολη η θέση της γερμανικής κυβέρνησης, πως το όλο ζήτημα είναι λήξαν και τρίτον, η βουλή να απαιτήσει από την κυβέρνηση μια νέα προσέγγιση στο θέμα του κατοχικού δανείου.

katoxiko daneio2

Την αναγνώριση των ελληνικών αιτημάτων ζητούσε στο ψήφισμά του και το κόμμα «Η Αριστερά», δηλώνοντας ότι  θα έπρεπε η Βουλή να απαιτήσει από τη γερμανική κυβέρνηση, να αναγνωρίσει ως νόμιμα τα επίσημα ελληνικά αιτήματα για επανορθώσεις και αποζημιώσεις.

Ο εκπρόσωπος του κόμματος υπενθύμισε, ότι η συζήτηση διεξάγεται την ημέρα του εορτασμού της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 και τόνισε ότι εκτός από αποζημιώσεις, η Ελλάδα έχει ανάγκη και από πολιτική στήριξη. Σε μια περίοδο που η Άγκυρα διεκδικεί περιοχές στο Αιγαίο, η γερμανική κυβέρνηση εξακολουθεί να επιτρέπει την εξαγωγή εξαρτημάτων για έξι πολεμικά υποβρύχια στην Τουρκία. «Με αυτές τις εξαγωγές πολεμικού υλικού στην Τουρκία, η Γερμανία συμβάλλει στην στρατιωτική απειλή της Ελλάδας. Αυτό είναι το τελευταίο πράγμα που μπορούμε να δικαιολογήσουμε, αν λάβουμε υπόψη το δικό μας ιστορικό παρελθόν».

 

You may also like

Comments are closed.

More in:ΚΟΣΜΟΣ