ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Παρά τις αντιδράσεις, έρχεται ένα ακόμη εθνικό lockdown

germany lockdown
Η Γερμανία εισέρχεται σήμερα σε μια νέα φάση περιορισμών της κοινωνικής ζωής, στην οποία προβλέπεται και ενδεχόμενη επιβολή εθνικού lockdown, μετά την υιοθέτηση της αμφιλεγόμενης νομοθεσίας που ενισχύει τις εξουσίες της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ προκειμένου να μπορέσει να αντιμετωπίσει την πανδημία του κορονοϊού. 

Την ώρα που πολλές χώρες – όπως η Ιταλία, το Βέλγιο και η Ελβετία– έχουν προγραμματίσει να χαλαρώσουν τους περιορισμούς, η πρώτη οικονομία της Ευρώπης πηγαίνει αντίθετα στο ρεύμα ενεργοποιώντας το “φρένο έκτακτης ανάγκης”, το οποίο περιλαμβάνεται στη μεταρρύθμιση για την προστασία από τις μολυσματικές ασθένειες.

Το νομοσχέδιο υιοθετήθηκε αυτή την εβδομάδα από τη Μπούντεσταγκ, παρά τις αντιδράσεις πολλών χιλιάδων επικριτών του που βγήκαν στους δρόμους της Γερμανίας. Ουσιαστικά επικεντρώνει τη διαδικασία απόφασης και επιβολής μέτρων, γα την αντιμετώπιση της πανδημίας covid-19 από τα κρατίδια στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Το “φρένο έκτακτης ανάγκης”, προβλέπει την επιβολή συγκεκριμένων περιοριστικών μέτρων σε περίπτωση αύξησης των κρουσμάτων του κορονοϊού, πάνω από το όριο των 100 ανά 100.000 κατοίκους επί τρεις ημέρες.

Αν ο δείκτης κρουσμάτων υπερβεί το 100, επιβάλλεται αυτομάτως μεταξύ άλλων απαγόρευση της κυκλοφορίας από 22:00 έως 5:00, κλείνουν οι επιχειρήσεις εστίασης, ενώ τα καταστήματα λιανικής πώλησης λειτουργούν μόνο με ραντεβού και αρνητικό τεστ για κορονοϊό. Αν τα κρούσματα ξεπεράσουν τα 150, τα καταστήματα λειτουργούν μόνο με το σύστημα click & collect, ενώ στα 165 κρούσματα κλείνουν και τα σχολεία.

Χθες ο δείκτης κρουσμάτων ανήλθε κατά μέσο όρο σε 164 ανά 100.000 κατοίκους σε όλη τη Γερμανία, στην οποία δεν έχουν επιβληθεί μέχρι στιγμής περιορισμοί τόσο αυστηροί όσο σε άλλες χώρες, όπως η Γαλλία και η Ισπανία.

“Είναι δύσκολο, βαραίνει όλους μας, όμως είναι απαραίτητο για ένα περιορισμένο χρονικό διάστημα”, τόνισε ο ομοσπονδιακός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν. Στόχος είναι να “σπάσει το τρίτο κύμα του ιού” και στη συνέχεια “να ανοίξουμε σταδιακά με ενισχυμένη χρήση των τεστ”, πρόσθεσε ο ίδιος. Η αυτόματη ενεργοποίηση του “φρένου έκτακτης ανάγκης” αναμένεται να τερματίσει τις εντάσεις μεταξύ των κρατιδίων, τα οποία καθορίζουν δικές τους πολιτικές σε θέματα υγείας και παιδείας, κάποια από τα οποία μέχρι τώρα αγνοούσαν τα αυστηρά μέτρα.

You may also like

Comments are closed.

More in:ΚΟΣΜΟΣ