ΥΓΕΙΑ

Για την παραγωγή εμβολίων ενδιαφέρεται η Ελλάδα

paragogi emvolion
Κινητικότητα για το ζήτημα της πατέντας κάποιων εκ των εμβολίων κατά του κορωνοϊού καταγράφεται σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Τα Νέα», καθώς διενεργούνται διερευνητικές επαφές και συζητήσεις με φαρμακοβιομηχανίες του εξωτερικού, προκειμένου να διακριβωθούν οι προοπτικές συνεργασίας για την παραγωγή του εμβολίου στη χώρα μας.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, το ζήτημα της πατέντας εξακολουθεί να βρίσκεται στο τραπέζι αφού συνεχίζει να απασχολεί την εγχώρια αγορά του φαρμάκου. Στο επίκεντρο φέρεται να βρίσκονται το εμβόλιο της Moderna καθώς επίσης και αυτό της ρωσικής εταιρείας που παράγει το Sputnik V, με δεδομένο πως οι υπόλοιπες εταιρείες όπως η Pfizer διαθέτουν μονάδες διάσπαρτες στον κόσμο που μπορεί να καλύψουν τις ανάγκες τους.

Τα εμπόδια

Η βασική δυσκολία έγκειται στη χρηματοδότηση αλλά και στην εξασφάλιση της συναίνεσης των ξένων εταιρειών, οι οποίες ανέπτυξαν και κατέχουν τα δικαιώματα της πατέντας. Και αυτό γιατί η πατέντα αποτελεί το πολυτιμότερο περιουσιακό στοιχείο ειδικά για μια εταιρεία φαρμάκων που δεν μοιράζεται εύκολα εάν δεν τεθούν αυστηροί όροι που θα εγγυώνται την ασφάλειά της.

Ανάμεσα στις λύσεις που εξετάζονται προκειμένου να καμφθεί η επιφυλακτικότητα των ξένων είναι η προοπτική σύστασης ενός consortium ελληνικών εταιρειών, οι οποίες θα αναλάβουν από κοινού την υλοποίηση των αναγκαίων επενδύσεων για ένα τόσο απαιτητικό project.

Υπολογίζεται πως μόνο για τη δημιουργία της μονάδας παραγωγής θα χρειαστούν κάποιες εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ (μεταξύ 100 εκατ. ευρώ και 200 εκατ. ευρώ), αλλά και η κινητοποίηση σημαντικού αριθμού εργαζομένων υψηλής κατάρτισης ενώ ο χρονικός ορίζοντας υλοποίησης εκτιμάται από 12 έως 18 μήνες στην καλύτερη περίπτωση, και υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει συμφωνία και για την παροχή της πρώτης ύλης.

Κρίσιμος παράγοντας στην όλη εξίσωση είναι και ο αγοραστής του εμβολίου. Καθώς στην παρούσα φάση, η πώληση δεν γίνεται στην «ελεύθερη αγορά» αλλά μέσα από κρατικές συμφωνίες θεωρείται κομβικής σημασίας η ύπαρξη αγοραστή από την πρώτη στιγμή που θα ξεκινήσει η παραγωγή.

ΠΗΓΗ: in.gr

You may also like

Comments are closed.

More in:ΥΓΕΙΑ