ΠΑΤΡΑ - Δ. ΕΛΛΑΔΑΠΟΛΙΤΕΙΑ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΥΤΡΑΣ | Η πρώτη δήλωση στην “Πολιτεία” και το μήνυμα ότι “δεν περισσεύει κανείς δημοκρατικός πολίτης”

ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΥΤΡΑΣ

 

του Αχιλλέα Ροδίτη

Τρία βασικά πράγματα κρατήσαμε, μεταξύ των άλλων, από τα όσα πολύ σύντομα είπαμε με τον νεοεκλεγέντα επικεφαλής της παράταξης της μείζονος αντιπολίτευσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας.

Με τον νέο «τιμονιέρη» της παράταξης «ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ», τον αιτωλοακαρνάνα Γιάννη Λύτρα ο οποίος μετά τις ενδοπαραταξιακές εκλογές αναδείχθηκε στη θέση του προσφάτως αποχωρήσαντα ιδρυτή της Απόστολου Κατσιφάρα, είχαμε την ευκαιρία μιας μικρής σε χρόνο, αλλά ουσιαστικής συζήτησης για τους σκοπούς και τις στοχεύσεις, για το πού βάζει τον πήχη, αλλά κυρίως και για το πώς σκέπτεται να διαχειριστεί τον συσχετισμό των προοδευτικών δυνάμεων εντός και εκτός παράταξης.

Ο ίδιος φρόντισε εξ αρχής να απευθύνει και μέσω της «Πολιτείας» ένα ειλικρινές «ευχαριστώ» προς τους συνολικά 16 παραταξιακούς συμβούλους της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας που «με αίσθημα ευθύνης», όπως είπε, τον ανέδειξαν επικεφαλής.

 

ΕΝΩΣΗ ΔΥΝΑΜΕΩΝ,

ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΚΟ ΡΕΥΜΑ…

Επί του προκείμενου ζητούμενου όμως, δηλαδή στο ερώτημα: «Σε ποιο δρόμο θέλετε να οδηγήσετε την παράταξη, ποια η στόχευση και ποια η κατεύθυνση πάνω στην οποία θα κινηθείτε», ο ίδιος απαντά ως εξής:

«Η παράταξη μας, κύριε Ροδίτη, έχει παρελθόν, παρόν, αλλά και μέλλον. Ένα μεγάλο τμήμα του λαού της περιφέρειάς μας την εμπιστεύτηκε και την στηρίζει. Θα συνεχίσουμε, με πλήρη αίσθηση ευθύνης, να κάνουμε θεσμική αντιπολίτευση μέσα από τα όργανα της Περιφέρειας. Με στόχο να ενώσουμε δυνάμεις για την επίλυση προβλημάτων. Ενώ παράλληλα, με υπεύθυνο λόγο και τεκμηριωμένες προτάσεις, θα απευθυνθούμε στους πολίτες της Περιφέρειας, για να δημιουργήσουμε ένα πλειοψηφικό ρεύμα που θα οδηγήσει στην επίλυση πολλών προβλημάτων που τους απασχολούν».

 

ΤΙ ΘΑ ΔΟΥΜΕ

Αυτονόητη επίσης ήταν η απορία μας, εάν υπό τη νέα ηγεσία η περιφερειακή παράταξη θα βιώσει αλλαγές στο διάβα της μέχρι τις επόμενες αυτοδιοικητικές κάλπες.

  • Ερώτηση:  Το ερώτημα, κύριε Λύτρα, είναι και αν σκέφτεστε κάποιες αλλαγές. Τι θα δούμε προσεχώς;

Απάντηση:  Θα δείτε μια εντατικοποίηση της προσπάθειας που σας ανέφερα προηγουμένως. Γιατί ο χρόνος που έχουμε μπροστά μας είναι πυκνός σε πολιτικά γεγονότα και για αυτό πρέπει να κάνουμε πολλά σε λίγο χρόνο. Είμαστε μια παράταξη «ανοιχτή» στην κοινωνία και φιλοδοξούμε να αποτελέσουμε τον καταλύτη των εξελίξεων της επόμενης αυτοδιοικητικής περιόδου. Για αυτό, κάθε θέμα θα συζητηθεί στην ώρα του. Και οι αποφάσεις μας, να ξέρετε, ότι θα είναι συλλογικές».

 

 

ΣΥΣΧΕΤΙΣΜΟΙ ΔΥΝΑΜΕΩΝ,

ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΣΥΡΙΖΑ…

Αυτό που εν πολλοίς λέγεται στα τοπικά πολιτικά πηγαδάκια είναι ότι το ενδιαφέρον ήταν και είναι κυρίως στο ποια προοδευτική δύναμη θα υπερίσχυε εντός της παράταξης.

Εάν δηλαδή αποκτά χαρακτηριστικά απόλυτης κυριαρχίας το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρήσει να «πατήσει» πόδι και αν οι στο εξής επιλογές οδηγήσουν σε «ρήξη», την οποία κάποιοι «προβλέπουν» και άλλοι «επιθυμούν». Και αν τυχόν επικράτηση του ρεύματος ΠΑΣΟΚ ανοίγει διαύλους συγκλήσεων ακόμα και με την «συγγενική» κομματικά ετέρα περιφερειακή παράταξη του Κώστα Σπηλιόπουλου. Αφού πυκνώνουν οι «φωνές» που υποστηρίζουν το τελευταίο σενάριο ενώ παράλληλα επιδιώκουν να πείσουν για επερχόμενη αποδυνάμωση της ισχύος του «σώματος», προερχόμενου από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Στο καίριο αυτό θέμα, ο νέος επικεφαλής της παράταξης «ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ», Γιάννης Λύτρας, φαίνεται να δίνει μια σαφή και αρκετά ενδιαφέρουσα απάντηση στην «Πολιτεία». Υπογραμμίζοντας στην απάντηση του αυτή ότι «δεν περισσεύει κανείς, έχει θέση ο κάθε δημοκρατικός πολίτης». Αναλυτικότερα, ο κ. Λύτρας δηλώνει:

«Όπως είπα και πριν, είμαστε μια ‘ανοιχτή’ και οργανωτικά αυτόνομη αυτοδιοικητική παράταξη. Στηριζόμενη στη μέχρι τώρα πορεία μας θα χτίσουμε το μέλλον μας. Σε αυτή την προσπάθεια δεν περισσεύει κανείς, έχει θέση ο κάθε δημοκρατικός πολίτης. Αντίπαλος μας είναι τα προβλήματα. Δυνάμεις θέλουμε να ενώσουμε προκειμένου να δημιουργήσουμε εκείνες τις προϋποθέσεις που θα μας δώσουν την δύναμη να τα λύσουμε…».

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΑΧΑΪΚΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ:

15 4 e1666594722420

You may also like

Comments are closed.