H τελευταία κακοκαιρία που έκπληξε με σφοδρότητα τη δυτική και κεντρική Ελλάδα το διάστημα 9-12 Δεκεμβρίου 2021 πέρασε στην ιστορία για τον τραγικό απολογισμό της απώλειας μιας ζωής, τις τεράστιες ζημιές στις δημόσιες υποδομές, σε σπίτια και σε επιχειρήσεις αλλά και για τα υψηλά ύψη χιονιού και βροχής που ήταν από τα υψηλότερα των τελευταίων 17 ετών.
Παρότι επιβεβαιώθηκαν στο ακέραιο οι προγνώσεις των μετεωρολόγων για τον καιρό, το συγκεκριμένο βαρομετρικό δεν είχε όνομα και μάλιστα όταν χρειάστηκε να γίνει αναφορά σε αυτό αναφέρθηκε ως “ανώνυμη κακοκαιρία”.
Τι ακριβώς συνέβη και δεν ονοματοδοτήθηκε το συγκεκριμένο βαρομετρικό; Υποτιμήθηκε η δύναμη του φαινομένου; Υπήρξε ολιγωρία ή πάμε σε κατάργηση των ονοματοδοτήσεων;
«Πέρασε λάθος μήνυμα στου πολίτες»
Το ethnos.gr επικοινώνησε με τον μετεωρολόγο του Αστεροσκοπείου Αθηνών Κώστα Λαγουβάρδο ο οποίος δήλωσε: “Η προσωπική μου άποψη είναι πως έπρεπε να δοθεί όνομα στη συγκεκριμένη κακοκαιρία. Ήταν λάθος να μην ονοματοδοτηθεί. Η ονοματοδοσία των έντονων καιρικών φαινομένων είναι μία πολύ σημαντική διαδικασία την οποία ξεκίνησε και λειτούργησε η μονάδα meteo.gr / EAA από το 2017 ως το Σεπτέμβριο του 2021 και οι πολίτες την έχουν αποδεχτεί. Καλό είναι λοιπόν να μην μπερδεύουμε τον κόσμο και να μην δίνουμε λάθος μηνύματα . Φάνηκε σαν να υποτιμήθηκε η κατάσταση, ενώ στην πραγματικότητα δικαιώθηκαν απόλυτα όλες οι προγνώσεις που είχαμε κάνει. Είναι κρίμα να έχεις μία καλή πρόγνωση και να μην την αξιοποιείς κατάλληλα επικοινωνιακά. Σημειώθηκαν ακραία φαινόμενα βροχόπτωσης και μάλιστα στα ήδη κορεσμένα εδάφη από την προηγούμενη κακοκαιρία προ περίπου δύο εβδομάδων. Υπό αυτή την έννοια έπρεπε να είχε δοθεί όνομα και στην προηγούμενη κακοκαιρία. Πέρασε λάθος μήνυμα στου πολίτες. Έπρεπε να είχε δοθεί όνομα και στο προηγούμενο βαρομετρικό χαμηλό και φυσικά και σε αυτό όπου είχαμε έναν νεκρό και ακραίες τιμές”.
ΠΗΓΗ: ethnos.gr