ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

Γιατί εμφανίστηκε φέτος η γρίπη από το καλοκαίρι;

Facebook
Twitter

Για μια αυξημένη διασπορά της γρίπης στην Ελλάδα τις τελευταίες εβδομάδες, αρκετά πιο νωρίς σε σχέση με το συνηθισμένο, έκανε σήμερα λόγο ο ΕΟΔΥ με ανακοίνωση που εξέδωσε, καλώντας τους πολίτες να είναι προσεχτικοί.

Όπως είναι γνωστό, η γρίπη εμφανίζει εποχική διακύμανση, με σταδιακή αύξηση της διασποράς του ιού από τον Οκτώβριο έως τον Μάρτιο ενώ τους καλοκαιρινούς μήνες κινείται σε πάρα πολύ χαμηλά επίπεδα.

Μιλώντας στην «Κ», ο Δημήτρης Παρασκευής, αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ και αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας – Προληπτικής Ιατρικής σημειώνει καταρχήν πως για την ώρα δεν μιλάμε για πολλά κρούσματα στη χώρα μας. Ωστόσο, την επόμενη εβδομάδα, ο ΕΟΔΥ θα εκδώσει ανακοίνωση με αναλυτικά και ποσοτικά στοιχεία για την πορεία της γρίπης σε αυτή τη φάση.

 

«Τα κρούσματα αφορούν σε πιο νεαρά άτομα, δηλαδή κάτω των 30 ετών και η νόσηση τους είναι ήπια» σημειώνει ο κος Παρασκευής και συνεχίζει: «Το συχνό πια testing για τον κορωνοϊό έχει οδηγήσει εδώ και κάποιο καιρό και στη διενέργεια test για την γρίπη, όταν αποκλείεται η covid-19. Υπάρχει πια κουλτούρα εκτεταμένης παρατήρησης στα αναπνευστικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Έτσι είναι που αρχίσαμε να διαπιστώνουμε και την γρίπη».

Στην ερώτηση γιατί παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων σε αυτή την προ- επιδημική περίοδο, ο κος Παρασκευής απάντα το εξής: «Η χαμηλή ανοσία απέναντι στην γρίπη και ο έντονος συγχρωτισμός στους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς οδήγησαν στην αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα μας».

Η Αυστραλία και τα σκληρά της lockdown στέλνουν την γρίπη στην Ευρώπη

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης, μέλος της επιτροπής των ειδικών για τη διαχείριση του κορωνοϊού στη χώρα μας και καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας μάς εξήγησε περαιτέρω πως «δούλεψε» αυτός ο μηχανισμός. «Η γρίπη εμφανίστηκε φέτος δύο μήνες νωρίτερα στην Αυστραλία. Από εκεί και λόγω της έντονης καλοκαιρινής κινητικότητας άρχισε η διασπορά της στον υπόλοιπο κόσμο.

Ένας από τους λόγους που ξεκίνησε νωρίτερα στην Αυστραλία, της οποίας ο χειμώνας συμπίπτει χρονικά με το δικό μας καλοκαίρι, είναι γιατί εκεί όπως και στον υπόλοιπο κόσμο, η ανοσία των ανθρώπων απέναντι στην γρίπη είχε πέσει πάρα πολύ τα προηγούμενα δύο χρόνια.

Και είχε πέσει γιατί τα lockdown και τα παρατεταμένα μέτρα προστασίας σχεδόν εξάλειψαν την παρουσία της. Να σημειωθεί εδώ πως η Αυστραλία εφάρμοζε πολύ σκληρά lockdown λόγω κορωνοϊού σχεδόν επί δύο έτη.

H γρίπη έχει πια ένα συνηθισμένο, σταθερό Rt μέσα στον χειμώνα το οποίο φτάνει το 1,2. Τα περασμένα δύο χρόνια όμως αυτό το Rt είχε πέσει στο 0, 3».

Σύμφωνα με τον κο Μαγιορκίνη, τα κρούσματα αφορούν νεότερες ηλικίες γιατί ο συγκεκριμένος πληθυσμός δεν έχει καθόλου ανοσία μιας και δεν κάνει το εμβόλιο κατά της γρίπης και άρα είναι πιο ευάλωτο στο να κολλήσει.

Δεν αλλάζει προς το παρόν το timing του εμβολιασμού

Με αυτά τα δεδομένα προκύπτει το ερώτημα αν φέτος υπάρχουν σκέψεις να ξεκινήσει νωρίτερα στη χώρα μας ο εμβολιασμός για την γρίπη.

«Γα την ώρα δεν τίθεται ζήτημα επίσπευσης του εμβολιασμού για την γρίπη» μας απαντά η Μαρία Θεοδωρίδου, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και εξηγεί: «Υπάρχει μια λογική πίσω από το timing του εμβολιασμού η οποία έχει να κάνει σε μεγάλο βαθμό με τη διάρκεια της δράσης του εμβολίου. Δεν θέλουμε αυτή η δράση να τελειώσει νωρίτερα και ενώ το κύμα θα βρίσκεται σε εξέλιξη».

Γιατί εμφανίστηκε φέτος η γρίπη από το καλοκαίρι;-1
Reuters

Ο κος Μαγιορκίνης πάντως σημειώνει πως όταν έρθει η ώρα του εμβολιασμού, η αξία της διεύρυνσης των ομάδων που θα το κάνουν φέτος, όταν καλυφθούν οι ευπαθείς ομάδες, οι άνω των 60 και οι υγειονομικοί, θα έχει αναμφίβολα θετική επίδραση, από την άποψη ότι θα βοηθήσει στον περιορισμό της διασποράς.

Ο κος Παρασκευής πάντως τονίζει το εξής: «η υπόθεση μας είναι πως σύμφωνα και με τα στοιχεία που παίρνουμε από το νότιο ημισφαίριο, το φετινό κύμα της γρίπης θα είναι έντονο».

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top