ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

Γιατί η Πάτρα αποκρούει το 5G και γιατί πρωτοπορεί – Ο δραστήριος σύλλογος και το «στοίχημα»

Facebook
Twitter

Του Αχιλλέα Ροδίτη

Όπως έχει από πέρυσι αποκαλύψει η «Πολιτεία», το περίφημο 5G συναντά, στο παγκόσμιο διάβα του, την αντίσταση της… Πάτρας. Συγκεκριμένα, του «Συλλόγου Πολιτών Πάτρας για την Προστασία της Υγείας από την Η/Μ Ακτινοβολία», τον οποίο απαρτίζουν καταξιωμένοι και υψηλού κύρους επιστήμονες, Πατρινοί αλλά και απ’ όλη την Ελλάδα, οι οποίοι αντιδρούν, όχι φυσικά στο πλαίσιο ενός «συνωμοσιολογικού» επιπέδου, αλλά επειδή βασίζονται σε επιστημονικά τεκμηριωμένες αιτιάσεις που τους επιτρέπουν να αγωνιούν για το αν στην διαδικασία εγκατάστασης του 5G πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις προστασίας της δημόσιας Υγείας.

Το σημαντικότερο είναι ότι ο εν λόγω σύλλογος κατάφερε να φτάσει την υπόθεση ως το Συμβούλιο της Επικρατείας, όπου μόλις την περασμένη Παρασκευή (14/1) εξετάστηκε σχετική προσφυγή τους. Με αποτέλεσμα, μάλιστα, να έχουν στραφεί σ’ αυτή την εκδίκαση τα βλέμματα επιστημόνων απ’ όλη την Ευρώπη, αφού πουθενά αλλού δεν έχει υπάρξει αντίστοιχη αντίδραση και πρόκειται για την πρώτη αίτηση ακυρώσεως διαγωνισμού «5G», γεγονός που της έχει προσδώσει πανευρωπαικό ενδιαφέρον!

Έτσι, μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται η οριστική απόφαση του ΣτΕ για την υπόθεση του 5G, απόφαση που σαφώς θα χρησιμοποιηθεί μετέπειτα και ως διεθνές εργαλείο σε ό,τι αφορά την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία. Σχολιάζοντας επ’ αυτού αποκλειστικά στην «Πολιτεία» ο πατρινός εκπρόσωπος του «Συλλόγου Πολιτών Πάτρας για την Προστασία της Υγείας από την Η/Μ Ακτινοβολία», Βασίλης Αναστασόπουλος, (φωτογραφία στη μέση), τονίζει:

ΒΑΣΙΛΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΣ 5G

«Ο Σύλλογος θεώρησε καθήκον του να προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας μαζί με κινήσεις και πολίτες από όλη την Ελλάδα, εμπιστευόμενοι την Ελληνική Δικαιοσύνη της οποίας το έργο προσπαθήσαμε να βοηθήσουμε με την παράθεση στοιχείων».

Όσον αφορά την εκδίκαση της προσφυγής, αυτή έγινε στην ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, λόγω της σπουδαιότητας του ζητήματος και του μεγάλου ενδιαφέροντος που υπάρχει. «Αυτό που ζητούμε είναι η ακύρωση του διαγωνισμού δημοπράτησης συχνοτήτων και αδειοδότησης εγκατάστασης δικτύων ασύρματης επικοινωνίας 5ης γενιάς (5G)», τονίζει ο κ. Αναστασόπουλος. Εξηγώντας πως οι λόγοι της προσφυγής στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο της χώρας, έχουν να κάνουν με την προστασία της υγείας των πολιτών και του περιβάλλοντος.

Την νομική υπεράσπιση της αίτησης ακυρώσεως ανέλαβε ο Καθηγητής Πανεπιστημίου, Γεώργιος Μπάλιας, ο οποίος ενώπιον της ολομέλειας του ΣτΕ εξήγησε τους λόγους για τους οποίους «πρέπει να ακυρωθεί ο διαγωνισμός». Όπως συγκεκριμένα επισημαίνει ο κ. Αναστασόπουλος, «προβλήθηκαν οι παραβιάσεις των διεθνών και ελληνικών οδηγιών και αρχών και τέθηκαν στην διάθεση του δικαστηρίου οι πλέον πρόσφατες νομικές και επιστημονικές εξελίξεις  διεθνώς για το ζήτημα».

ΣτΕ

ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ ΠΟΥ… ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΑΝΗΣΥΧΙΑ

Μεταξύ των επιχειρημάτων που κατατέθηκαν στο ΣτΕ ήταν και τα συμπεράσματα διεθνών επιστημονικών ερευνών που σε έναν μεγάλο βαθμό δικαιολογούν την όποια έκδηλη ανησυχία προκαλείται σε σχέση με την επιβάρυνση στην δημόσια Υγεία και στο περιβάλλον. Ο νομικός εκπρόσωπος των μελών του «Συλλόγου Πολιτών Πάτρας για την Προστασία της Υγείας από την Η/Μ Ακτινοβολία» παρέθεσε τρία ενδιαφέροντα παραδείγματα:

  • Πρόσφατη έρευνα (Ιούλιος 2021) του κορυφαίου Γαλλικού Ινστιτούτου (Haut Conseil pour le Climat) που έγινε κατά παραγγελία του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, που διαπίστωσε ότι τα δίκτυα ασύρματης επικοινωνίας 5ης γενιάς θα αυξήσουν σημαντικά τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου, κάτι που θα εντείνει το πρόβλημα της κλιματικής κρίσης.
  • Πρόσφατη (από 23/12/2021) απόφαση της Αμερικανικής Διοίκησης Αεροπορίας (FAA) η οποία αναγνωρίζει ότι προκαλούνται προβλήματα στα ευαίσθητα όργανα ελέγχου των αεροπλάνων από τα δίκτυα 5G και διαπραγματεύεται εναλλακτικές μεθόδους επικοινωνίας.
  • Πρόσφατη μελέτη (Ιούλιος 2021) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με τίτλο: «Health Effects of 5G», στην οποία επισημαίνονται οι σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία του ανθρώπου από την έκθεση στην ακτινοβολία 5G.
  • Η απόφαση του Αρείου Πάγου της Ιταλίας (2013) που έκρινε ότι ο οργανισμός ICNIRP είναι αναξιόπιστος.
  • Η από 8 Αυγούστου 2021 απόφαση του Ομοσπονδιακού Εφετείου της Ουάσιγκτον, με την οποία αποφάνθηκε πως τα όρια ακτινοβολίας των ΗΠΑ (βάσει των οδηγιών που έχουν τεθεί από την ICNIRP) είναι αναχρονιστικά και απαιτείται νέος σχεδιασμός με τη θέσπιση αυστηρότερων ορίων έκθεσης.

ΤΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΑΝ ΣΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ

Αυτό που με λίγα λόγια ζήτησαν οι επιστήμονες από το ΣτΕ ήταν να ακυρωθούν οι διοικητικές πράξεις δημοπράτησης συχνοτήτων για το δίκτυο 5G και χορήγησης των δικαιωμάτων χρήσης τους.

Υποστηρίζοντας ότι σύμφωνα με την σύγχρονη επιστημονική γνώση υπάρχουν παράμετροι που συνδέουν την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία της ασύρματης επικοινωνίας και την ακτινοβολία του δικτύου 5G, με βλάβες στην υγεία του ανθρώπου και του περιβάλλοντος και ως εκ τούτου οι πολίτες απειλούνται από την εγκατάσταση και λειτουργία δικτύου 5G σε ολόκληρη σχεδόν την Ελλάδα.

Επίσης υποστηρίχτηκε ότι παραβιάζεται η οδηγία 2001/42 για τη στρατηγική περιβαλλοντική εκτίμηση, αλλά και η θεμελιώδης νομική αρχή της προφύλαξης, όπως επίσης και η Ευρωπαϊκή και διεθνής νομοθεσία καθώς και οι εθνικές ρυθμίσεις που σχετίζονται με την πληροφόρηση του κοινού, τα δικαιώματα του παιδιού και την προστασία της ζωής και της υγείας του, αλλά και τα ατομικά και πολιτικά δικαιώματα κάθε πολίτη διότι δεν ελήφθησαν μέτρα για την προστασία του δικαιώματος στη ζωή από ευλόγως προβλέψιμους κινδύνους.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ 5G ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΠΑΤΡΑ

Η… ΑΛΛΗ ΠΛΕΥΡΑ

Παρεμβάσεις όμως υπέρ της προσβαλλόμενης πράξης άσκησαν η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ), ο υπουργός Επικρατείας και οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας που λειτουργούν στην Ελλάδα (Wind, Vodafone, Cosmote).

Παρουσιάζοντας στις βασικές τους θέσεις επιχειρήματα που συνέκλιναν στο συμπέρασμα ότι «δεν προκύπτει εύλογος κίνδυνος για την υγεία και το περιβάλλον». Και συγκεκριμένα, ότι τηρούνται χαμηλότερα όρια από τον διεθνή μέσο όρο και ότι ακολουθούνται όλες οι κατευθυντήριες οδηγίες της Διεθνούς Επιτροπής Προστασίας έναντι Μη-Ιονιζουσών Ακτινοβολιών (ICNIRP).

Επίσης, ότι η εγκατάσταση των νέων κεραιοσυστημάτων τίθεται στην διακριτική ευχέρεια των εταιρειών και δεν  είναι εκ των προτέρων γνωστό πόσα και ποια θα είναι αυτά. Συμπερασματικώς, δεν χρειάζεται στρατηγική περιβαλλοντική εκτίμηση και δεν παραβιάζονται οι διεθνείς αρχές και οδηγίες.

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top