Μετά τις περίφημες τρύπες στις κάλτσες που είχαν γίνει viral τα προηγούμενα χρόνια, οι ποδοσφαιρόφιλοι ανά τον κόσμο εντόπισαν μια ακόμη πιο παράξενη και ακραία τάση στα γήπεδα. Κατά τη διάρκεια του πρόσφατου ντέρμπι ανάμεσα σε Πορτογαλία και Ισπανία, ο φωτογραφικός φακός και οι χρήστες των social media εστίασαν στα παπούτσια ορισμένων παικτών, τα οποία είχαν κομμένο το πίσω τμήμα τους, αφήνοντας τη φτέρνα και την κάλτσα εντελώς εκτεθειμένες.
Τι είναι η «πτέρνα του Χάκλουντ» που προκαλεί τον πόνο
Παρά τις πρώτες εκτιμήσεις πολλών φιλάθλων, η συγκεκριμένη παρέμβαση στα πανάκριβα ποδοσφαιρικά παπούτσια δεν αποτελεί κάποιο νέο trend της μόδας. Στο παρελθόν, αντίστοιχες επιλογές είχαν κάνει κορυφαίοι σταρ όπως ο Ρομπέρτο Φιρμίνο και ο Φιλίπε Κοουτίνιο, καθώς η πρακτική αυτή εξυπηρετεί αποκλειστικά ιατρικούς λόγους.
Η αφαίρεση του υλικού συνδέεται άμεσα με την αποσυμπίεση της λεγόμενης «πτέρνας του Χάκλουντ» (Haglund’s deformity). Πρόκειται για μια οστική προεξοχή που αναπτύσσεται στο πίσω μέρος της φτέρνας και δημιουργείται από τη συνεχή και έντονη πίεση που ασκεί το σκληρό υλικό του παπουτσιού. Αν η κατάσταση δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να οδηγήσει σε επώδυνη φλεγμονή στον Αχίλλειο τένοντα και στον ορογόνο θύλακα της περιοχής, καθιστώντας το τρέξιμο αδύνατο.
Μικρότερα νούμερα για καλύτερα κοντρόλ
Εκτός γηπέδου, οι ποδοσφαιριστές που υποφέρουν από τη συγκεκριμένη πάθηση επιλέγουν ανοιχτά υποδήματα, θεραπείες με πάγο ή ειδικά επιθέματα σιλικόνης. Κατά τη διάρκεια του αγώνα όμως, η μόνη δραστική λύση για πολλούς είναι να πάρουν το ψαλίδι και να αφαιρέσουν εντελώς το σκληρό πίσω τοίχωμα, προκειμένου να εκμηδενίσουν την τριβή και να αποφύγουν τις επώδυνες φουσκάλες.
Το φαινόμενο αυτό έχει προκαλέσει ποικίλα σχόλια και επικρίσεις στα social media, με τους φιλάθλους να αναρωτιούνται πώς οι εταιρείες αθλητικών ειδών, μια βιομηχανία δισεκατομμυρίων, δεν έχουν καταφέρει να σχεδιάσουν ένα παπούτσι που να λύνει το πρόβλημα. Η απάντηση, ωστόσο, κρύβεται συχνά στους ίδιους τους αθλητές.
Πολλοί ποδοσφαιριστές επιλέγουν σκόπιμα να φορούν ένα ή δύο νούμερα μικρότερο παπούτσι προκειμένου να έχουν πολύ καλύτερη αίσθηση και έλεγχο της μπάλας, με αποτέλεσμα να συμπιέζουν υπερβολικά το πίσω μέρος του ποδιού τους και να προκαλούν οι ίδιοι τη φλεγμονή.
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης




