ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

Γιατί το πλύσιμο στους 30°C είναι καλό για τα ρούχα μας και το περιβάλλον

Facebook
Twitter
Πώς επηρεάζεται το ανθρακικό αποτύπωμα από το πλύσιμο των ρούχων και πώς θα τα διατηρήσουμε πεντακάθαρα και «σαν καινούρια»;

Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε κατανοήσει πλήρως την ανάγκη δράσης, για την αναστροφή της καταστροφής του περιβάλλοντος και τη σωτηρία του πλανήτη. Την ίδια στιγμή, έχουμε δισταγμούς ως προς το πώς θα εφαρμόσουμε τις απαιτούμενες αλλαγές στην καθημερινότητά μας, καθώς δυσκολευόμαστε να αποδεχθούμε πως ίσως χρειαστεί να κάνουμε «εκπτώσεις» στο αποτέλεσμα.

Την ουσιαστική διαφορά στο σημείο αυτό κάνει η σωστή ενημέρωση, διότι λαμβάνοντας υπόψιν πως η τεχνολογία προχωράει με αλματώδεις ρυθμούς κι αυτό που τυχόν ίσχυε χθες, σήμερα είναι ξεπερασμένο, αξίζει προτού λάβουμε οποιαδήποτε απόφαση να είμαστε ανοιχτοί στην ενημέρωση – και βεβαίως, να ενημερωνόμαστε διαρκώς για όλες τις εξελίξεις στο εξής.

Η σημασία της χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης

Κάθε νοικοκυριό έχει το δικό του περιβαλλοντικό αποτύπωμα, στον υπολογισμό του οποίου λογίζεται η ενεργειακή κατανάλωση από κάθε είδους συσκευές που περιέχει και οι οποίες χρησιμοποιούνται είτε σε καθημερινή βάση είτε σπανιότερα.

Ένα νοικοκυριό με μικρά παιδιά, για παράδειγμα, μπορεί να χρησιμοποιεί το πλυντήριο ρούχων ακόμα και κάθε μέρα ή κάθε δεύτερη μέρα. Είναι λοιπόν ένας καθοριστικός παράγοντας, ως προς το τελικό αποτέλεσμα και πρέπει η χρήση του να ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψιν.

Ένα πολύ ενδιαφέρον στοιχείο, που αξίζει να γνωρίζουμε, όταν χρησιμοποιούμε το πλυντήριο ρούχων του σπιτιού μας, είναι το γεγονός πως ένα μεγάλο ποσοστό του αποτυπώματος άνθρακα (του περιβαλλοντικού αποτυπώματος δηλαδή) κατά το πλύσιμο των ρούχων, προέρχεται από τη θέρμανση του νερού!

Συγκεκριμένα, η απλοποιημένη ανάλυση LCA έρευνας, βασισμένης σε ευρωπαϊκούς μέσους όρους δείχνει πως έως και το 60% του αποτυπώματος άνθρακα από το πλύσιμο των ρούχων προέρχεται από τη διαδικασία θέρμανσης του νερού και επομένως μπορεί να περιοριστεί με τη χρήση νερού σε χαμηλή θερμοκρασία.

Ουσιαστικά, πρόκειται για μία απλή εξίσωση, που υποστηρίζει πως «όσο πιο χαμηλή είναι η θερμοκρασία του νερού, κατά το πλύσιμο των ρούχων στο πλυντήριο, τόσο μικρότερη είναι η επίδραση στο περιβάλλον».

Το πλύσιμο των ρούχων στους 30°C

Γνωρίζουμε πως το πλύσιμο σε υψηλές θερμοκρασίες, πολλές φορές, κάνει τα ρούχα μας να καταστρέφονται καθώς υφάσματα, ραφές, λάστιχα και χρώματα ταλαιπωρούνται κατά πολύ. Πιθανώς μας έχει συμβεί, μετά από πλύση σε υψηλούς βαθμούς, όλα τα ρούχα να έχουν μια παρόμοια απόχρωση κάποιου χρώματος, διότι «κάτι» μας ξέφυγε και ξέβαψε.

Από την άλλη, σίγουρα έχουμε ακούσει τη φράση πως, «τα ρούχα δεν καθαρίζουν με κρύο νερό» και ίσως την έχουμε ενστερνιστεί κατά το παρελθόν. Αυτή όμως είναι μία γενίκευση, που δεν ισχύει σήμερα και υπάρχει γι’ αυτό πλήρης εξήγηση. Εφόσον είμαστε σωστά ενημερωμένοι, πρέπει να γνωρίζουμε πως η τεχνολογία υπάρχει για σωστό και εις βάθος καθαρισμό των ρούχων μας, από το πλυντήριο και στους 30°C.

Το 2019, οι παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2), κατεξοχήν υπεύθυνες για την κλιματική αλλαγή, άγγιξαν σχεδόν τους 37 δισεκατομμύρια τόνους, σημειώνοντας αρνητικό ρεκόρ.

Η ανάγκη δράσης για το περιβάλλον είναι πιο επιτακτική από ποτέ και όλοι μας μπορούμε, με μικρές αλλαγές, χωρίς καμία «έκπτωση» στην ποιότητα του αποτελέσματος, να κάνουμε το καθήκον μας, αυτή την κρίσιμη στιγμή για ολόκληρη την ανθρωπότητα.

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top