ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

Γιοχάνες Χαν: “Η Ευρώπη δεν αναμένει να επαναλειτουργήσει ο αγωγός Nord Stream 1”

Facebook
Twitter
Η Ευρώπη δεν αναμένει ότι ο αγωγός Nord Stream 1 θα επανεκκινήσει στις 21 Ιουλίου, που είναι η καταληκτική ημερομηνία ολοκλήρωσης των ετήσιων έργων συντήρησης του αγωγού της Gazprom και πιθανότατα η ημέρα που θα πρέπει να ανοίξει κανονικά την στρόφιγγα για να ξεκινήσει η ροή φυσικού αερίου προς τη Γερμανία.

Αυτό αναφέρει η Wall Street Journal, επικαλούμενη τον ευρωπαίο επίτροπο για τον οικονομικό προγραμματισμό και τον προϋπολογισμό, Γιοχάνες Χαν.

«Εργαζόμαστε με την υπόθεση ότι δεν θα επιστρέψει σε λειτουργία [ο αγωγός]», δήλωσε ο Χαν σε δημοσιογράφους στη Σιγκαπούρη.

Ας σημειωθεί ότι έχει προηγηθεί προειδοποίηση της Gazprom ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί την προμήθεια φυσικού αερίου λόγω «εξαιρετικών» συνθηκών, ενισχύοντας τους φόβους ότι η Μόσχα ενδέχεται να μην ανοίξει τη στρόφιγγα του αγωγού την Πέμπτη.

Σε επιστολή που περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου Reuters με ημερομηνία 14 Ιουλίου, ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός ανέφερε ότι θέτει σε καθεστώς «ανωτέρας βίας» τις προμήθειες, επικαλούμενος «έκτακτες συνθήκες».

Όπως σημειώνει το Reuters, η ρήτρα «ανωτέρας βίας» είναι συνήθης στις επιχειρηματικές συμβάσεις και καθορίζει ακραίες περιστάσεις που απαλλάσσουν ένα μέρος από τις νομικές του υποχρεώσεις.

Γερμανία: Προσχηματικοί οι ρωσικοί ισχυρισμοί
Η ανησυχία είναι έκδηλη στην Ευρώπη με ανυπολόγιστες συνέπειες σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Νωρίτερα σήμερα, εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομίας της Γερμανίας ανέφερε ότι η εν λόγω τουρμπίνα που συντηρήθηκε στον Καναδά και σύμφωνα με ρωσικές πηγές βρίσκεται από χθες βράδυ στη Γερμανία, είναι εφεδρική και δεν πρόκειται για ένα απαραίτητο εξάρτημα, όπως ισχυρίζεται η ρωσική πλευρά.

Η ίδια διευκρίνισε ότι προορίζεται να χρησιμοποιηθεί τον Σεπτέμβριο και ότι πρόκειται για προσχηματική δικαιολογία της Gazprom για να δικαιολογήσει τον περιορισμό της ροής φυσικού αερίου, ίσως και το κλείσιμο της στρόφιγγας από την ερχόμενη Πέμπτη ή Παρασκευή.

Παρά τις επανειλημμένες ερωτήσεις των δημοσιογράφων για το πού βρίσκεται τώρα η τουρμπίνα, πότε και πώς θα φτάσει στο σταθμό αποσυμπίεσης της Gazprom έξω από την Αγία Πετρούπολη, η εκπρόσωπος αρνήθηκε να απαντήσει με το επιχείρημα ότι «αγγίζει και θέματα ασφαλείας».

Στην ερώτηση αν το Βερολίνο περιμένει όντως να αντλήσει και πάλι φυσικό αέριο από τον Nord Stream 1 απάντησε ότι είναι προετοιμασμένο για όλα τα σενάρια.

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top