Του Αχιλλέα Ροδίτη
Ένα νέο κύμα φυγής πτυχιούχων στο εξωτερικό, για μια καλύτερη τύχη, έχει ήδη αρχίσει να βιώνει η χώρα μας αλλά και η Πάτρα.
Τα στοιχεία από το τμήμα έκδοσης Διαβατηρίων της Πάτρας, είναι ανησυχητικά. Από τον Ιανουάριο του 2022 άρχισαν να εμφανίζονται ουρές έξω από την υπηρεσία, όπως δείχνουν και οι φωτογραφίες που δημοσιεύει σήμερα η «Πολιτεία». Ουρές νέων, ηλικίας από 22 έως 30. Ανθρώπων πτυχιούχων ή με μεταπτυχιακό που αναζήτησαν ή αναζητούν την εργασιακή τους τύχη στην Ευρώπη ή και ακόμα πιο μακριά, στις ΗΠΑ ή το Ντουμπάι.
Τα στοιχεία από το τμήμα έκδοσης Διαβατηρίων της Πάτρας, είναι ανησυχητικά. Από τον Ιανουάριο του ’22 αυξήθηκαν οι ουρές νέων ηλικίας από 22 έως 30 που αναζητούν στο εξωτερικό την εργασιακή τους τύχη!
Παράλληλα, σε πανελλαδική έρευνα που έγινε από την «διαΝΕΟσις» τον περασμένοΑπρίλιο, διαπιστώθηκε ότι το 77,1% των νέων 17-24 ετών θα μετανάστευαν στο εξωτερικό αν έβρισκαν δουλειά με καλύτερες αποδοχές και καλύτερες συνθήκες.Αντιστοίχως απάντησε το 71,9% των παραγωγικών ηλικιών από 25 έως 39 ετών, ενώ στο σύνολο του πληθυσμού το 57,9% των Ελλήνων δήλωσαν πως θα έφευγαν στο εξωτερικό για καλύτερες αποδοχές και καλύτερες συνθήκες ζωής
Όλα τα αποτελέσματα της έρευνας, αναγράφονται στον σχετικό ΠΙΝΑΚΑ:
Γιώργος Δημητριάδης | Πρόεδρος Πανελλήνιου Συλλόγου Ανέργων Πτυχιούχων: «Πανδημία και Εργασιακό Νομοσχέδιο πυροδότησαν… νέο Brain Drain»
Τα κακά μαντάτα επιβεβαιώνει στην «Πολιτεία» ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Ανέργων Πτυχιούχων κατά του Brain Drain, που είναι και Μέλος του Δ.Σ Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ. Ο κ. Γιώργος Δημητριάδης δηλώνει:
«Ο Αριστοτέλης στη Ρητορική του αναφερόμενος στους νέους γράφει: ‘Ζουν περισσότερο με την ελπίδα. Η ελπίδα αναφέρεται στο μέλλον και το μέλλον στους νέους είναι πολύ’. Για να μπορέσει, λοιπόν, να ανθίσει η Ελλάδα στο μέλλον, χρειαζόμαστε, ένα νέο ολοκληρωμένο παραγωγικό μοντέλο, ένα ισχυρότερο κοινωνικό κράτος που θα είναι πιο σύγχρονο, πιο στοχευμένο και πιο ευέλικτο και που θα εστιάζει στη νέα γενιά δίνοντάς της κίνητρα να παραμείνει στην χώρα. Η ανάδειξη της προστιθέμενης αξίας και του πλούτου που θα μπορούσε να παραχθεί από την ένταξη των νέων στην αγορά εργασίας διαφαίνονται μέσα από συγκρίσιμα στοιχεία και έρευνες».
Ο κ. Δημητριάδης υποστηρίζει πως «η πανδημία αλλά και το νέο Εργασιακό Νομοσχέδιο πυροδότησαν ένα νέο κύμα brain drain». Αναφέρει ότι οι νέοι υφίστανται τις δομικές αλλαγές της πανδημίας που είναι ορατές στην οικονομία, την κοινωνία και την εργασία. Λέγοντας πως η οικονομική κρίση και ο πληθωρισμός σε συνδυασμό με τις λίγες επενδύσεις και την απουσία παραγωγικών και βιομηχανικών κλάδων, έχουν μειώσει την παραγωγικότητα και έχουν εκμηδενίσει τις νέες ευκαιρίες εργασίας.
«Έτσι», εξηγεί, «το διάστημα 2008-2016 μετανάστευσαν 427.000 κυρίως υψηλής μόρφωσης νέοι άνθρωποι και τα ¾ εξ αυτών ήταν πτυχιούχοι πανεπιστημίου ενώ το 1/3 εξ αυτών κάτοχοι μεταπτυχιακών τίτλων, αλλά δυστυχώς η ιστορία επαναλαμβάνεται και τώρα, μετά την πανδημία»!
Προσθέτει επίσης ότι η κατάσταση χειροτέρεψε με την προσθήκη των νέων δεδομένων του εργασιακού νομοσχεδίου,«αφού οι απολύσεις πολλαπλασιάστηκαν, οι προσλήψεις περιορίστηκαν περαιτέρω και οι εργασιακές σχέσεις ευτελίστηκαν. Με αποτέλεσμα η νέα γενιά να χτυπηθεί ακόμη περισσότερο, να βρεθεί στο περιθώριο χωρίς στήριξη και βοήθεια από το κράτος και χωρίς δυνατότητες επανένταξης και παραμονής στην αγορά εργασίας. Αναζητώντας έτσι διέξοδο σε άλλα κράτη».
ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟ
«Οι νέοι δυστυχώς αδυνατούν να αυτονομηθούν εύκολα και γι΄αυτό αισθάνονται κομμάτι μίας άμορφης μάζας που άγεται και φέρεται» σημειώνει ο κ. Δημητριάδης περιγράφοντας ότι ακόμη και σε μεγάλη ηλικία διαμένουν στο πατρικό τους σπίτι, κοιμούνται στο παιδικό τους δωμάτιο, κάνουν περικοπές στις δαπάνες κατανάλωσης και πολλές φορές αναζητούν οικονομική ενίσχυση από τους γονείς τους, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να δημιουργήσουν τη δική τους οικογένεια.
Ο ίδιος μάλιστα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και για το δημογραφικό αναφέροντας πως γι’ αυτόν τον λόγο έχουν μειωθεί οι γεννήσεις σε μεγάλο βαθμό στη χώρα. «Και ήδη υπάρχουν τεράστιες απώλειες νέου ανθρώπινου δυναμικού. Χάνουμε από την Ελλάδα τη νέα γενιά, των 18-35 ετών, μια γενιά που αντικειμενικά είναι η πιο ταλαιπωρημένη και χτυπημένη σε όλα τα επίπεδα», σημειώνει. Καλώντας την πολιτεία και την κυβέρνηση να ασχοληθεί αποτελεσματικά με το θέμα και να δημιουργήσει γόνιμο έδαφος και κίνητρα για να παραμείνουν οι νέοι εδώ αλλά και να γυρίσουν όσοι μετανάστευσαν.