Γιώργος Ελευθερίου στην “Πολιτεία”: Αναξιόπιστα κατά 82% τα self test!

Facebook
Twitter

Του Αχιλλέα Ροδίτη

Δύο είναι τα θέματα που θίγει με αιχμηρές δηλώσεις του σήμερα στην «Πολιτεία» ο γενικός γραμματέας του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, αγγειοχειρουργός Γιώργος Ελευθερίου.

Το πρώτο αφορά στα «συνταρακτικά στοιχεία» που πλήττουν αποδεδειγμένα την αξιοπιστία των self test για τα οποία το ελληνικό κράτος ξοδεύει εκατομμύρια ευρώ. Και το κυριότερο; Έχει βασίσει σε αυτά το μεγαλύτερο μέρος του προγραμματισμού της από εδώ και πέρα διαχείρισης της πανδημίας.

Ο κ. Ελευθερίου απευθύνει μέσω όλου του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου της χώρας το μήνυμα ότι «τα self test μόνο ως βοηθητικό εργαλείο μπορούν να χρησιμοποιηθούν και όχι ως βασικό εργαλείο επιδημιολογικής επιτήρησης», όπως δηλώνει αποκλειστικά ο ίδιος στην «Πολιτεία».

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Δίνοντας στη δημοσιότητα τα «συνταρακτικά», όπως επί λέξει χαρακτηρίζει τα συγκεντρωτικά στοιχεία των στατιστικών αποτελεσμάτων – συμπερασμάτων από την χρήση self test, αναφέρει:

«Τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥΥ, μέχρι 21 Απριλίου 2021, δίνουν 834.819 ηλεκτρονικές δηλώσεις self test. Σε αυτές δηλώθηκαν 9.753 θετικά κρούσματα. Επανεξετάστηκαν αυτά τα 9.753 θετικά και τελικά καταγράφηκαν μόλις 1.753 ως αληθώς θετικά. Δηλαδή, ποσοστό της τάξης του 82% των αποτελεσμάτων ήταν ψευδώς θετικά!».

Σύμφωνα με τον κ. Ελευθερίου, δύο είναι τα κύρια συμπεράσματα αυτών των αποτελεσμάτων, που προκύπτουν από την ανάλυση των δειγμάτων στην ανάλυση:

* Η ευαισθησία είναι μόλις 18% = 1753/9753.

* Οι ψευδώς θετικοί είναι περισσότεροι από τους πραγματικά θετικούς.

Μάλιστα ο Γ.Γ. του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (Π.Ι.Σ.) επισημαίνει και το συμπέρασμα του CDC, «σύμφωνα με το οποίο σε περιβάλλον υψηλού επιπολασμού μπορεί να δώσει μέχρι και 75% ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα».

Δεν διστάζει μάλιστα να ασκήσει δριμεία κριτική για την όλη τακτική λέγοντας: «Ξοδεύουμε εκατομμύρια στα τεστ, αφού τα μέχρι τώρα τεστ στοίχισαν 2.500.000 ευρώ, χωρίς όμως να προστατεύουμε την Υγεία. Αλλά συγχρόνως δημιουργούμε και… οικονομική αιμορραγία», τονίζει.

Και απευθύνει σαφή προειδοποίηση πως: «Αποτελεί σημείο σοβαρού προβληματισμού αν πραγματικά το κόστος που πληρώνει ο ελληνικός λαός πιάνει τόπο. Και ακόμη χειρότερα, υπάρχει το ενδεχόμενο τα ψευδή αποτελέσματα να θολώνουν την επιδημιολογική εικόνα».

Και είναι αυτό το τελευταίο, ειδικά, που αποτελεί σημείο τριβής και αντιπαράθεσης μεταξύ επιστημόνων αλλά και Κυβέρνησης, όταν το άνοιγμα και η επαναλειτουργία των σχολείων, του λιανεμπορίου, της Εστίασης βασίζονται κατά κύριο λόγο στην πραγματοποίηση των self test που υποτίθεται συνδράμουν καθοριστικά στη διαμόρφωση -υποτίθεται- μιας αντικειμενικής πλήρους εικόνα για την πορεία της πανδημίας και την αυξομείωση των κρουσμάτων ανά περιοχή.

Ξοδεύουμε εκατομμύρια στα τεστ, αφού τα μέχρι τώρα τεστ στοίχισαν 2.500.000 ευρώ, χωρίς όμως να προστατεύουμε την Υγεία.

Η ΕΝΣΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΚΑΤΑΔΙΩΚΤΟ

Παράλληλα, μαίνεται ο ξεσηκωμός των γιατρών με αφορμή την επιλογή της Κυβέρνησης να «περάσει» το ακαταδίωκτο για τα μέλη των 3 επιστημονικών επιτροπών. Της Επιτροπής Εμβολιασμών, της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων και της Επιτροπής Διαχείρισης Έκτακτων Αναγκών Υγείας.

Το κύμα αντιπαράθεσης που έχει ξεσπάσει δεν έχει τέλος προκαλώντας αρνητικές σκέψεις περί του ποιες τελικά μπορεί να είναι οι βαθύτερες προθέσεις για την επίμαχη τροπολογία και περί αυξημένης πιθανότητας να κρύβονται σκοπιμότητες. Ειδικά μετά την διαπίστωση ότι η τροπολογία κατατέθηκε εκπρόθεσμα, λίγο πριν την ψηφοφορία στη Βουλή, και μάλιστα όχι ως σχέδιο νόμου.

Ο κ. Ελευθερίου, ως Γ.Γ. του Π.Ι.Σ. έστειλε ειδική για το θέμα επιστολή στο υπουργείο Υγείας καλώντας την ηγεσία του να προχωρήσει άμεσα σε εκείνο που υπερέχει σε σημασία από την παραπάνω τροπολογία και αφορά στην ανάγκη νομοθέτησης ασυλίας για τους γιατρούς και νοσηλευτές οι οποίοι μάχονται στην «πρώτη γραμμή» του πολέμου με εχθρό τον ιό Covid-19.

Πρόκειται ουσιαστικά για το μεγαλύτερο θέμα συζήτησης που έχει προκύψει και έχει οδηγήσει στη διαμόρφωση συγκρουσιακού κλίματος, τον κλάδο των Ιατρών με την Κυβέρνηση.

«Η ιατρική κοινότητα της χώρας εδώ και πολλούς μήνες δίνει τη μάχη κατά της πανδημίας κορωνοϊού κάτω από πολεμικές συνθήκες. Την ώρα λοιπόν που το υπουργείο Υγείας αποφεύγει να νομοθετήσει τη νομική κάλυψη των γιατρών και νοσηλευτών που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο Σύστημα Υγείας κατά της πανδημίας κορωνοϊού, όπως έχει γίνει σε πολλές χώρες του κόσμου, έρχεται να νομοθετήσει το ακαταδίωκτο και την πλήρη κάλυψη των μελών της επιτροπής λοιμωξιολόγων σχετικά με τις εισηγήσεις και αποφάσεις που έχουν πάρει».

Ο κ. Ελευθερίου ευθύς εξ αρχής ξεκαθαρίζει τη θέση του προκρίνοντας την άποψη ότι «είναι λογικό να αποποινικοποιείται η έκφραση επιστημονικής άποψης», ωστόσο διευκρινίζει με έντονα γράμματα ότι: «θεωρώ άτοπο να προτάσσεται το ακαταδίωκτο της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων και την ίδια ώρα να αφήνεται ακάλυπτο το σύνολο του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού».

Και προϊδεάζοντας για όσα ήδη συμβαίνουν αλλά δεν έχουν ακόμα λάβει διαστάσεις δημοσιότητας, αλλά και όσα θα συμβούν και θα δούμε και θα ζήσουμε στο άμεσο μέλλον, και στη δική μας περιοχή, την Πάτρα, τονίζει: « Ήδη δεκάδες δικαστικές ενέργειες εναντίον ιατρών βρίσκονται σε εξέλιξη σε όλη τη χώρα».

«Για λόγους ηθικής τάξεως, ισονομίας και αναγνώρισης της μεγάλης προσφοράς, υπό συνθήκες πολεμικής εκστρατείας, των ιατρών και νοσηλευτών, καλώ το υπουργείο Υγείας να προτάξει την ΑΜΕΣΗ νομοθέτηση ασυλίας για όλους τους ιατρούς και νοσηλευτές που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο πλαίσιο αναχαίτισης της πανδημίας κορωνοϊού» καταλήγει ο Δρ. Γ. Ελευθερίου.

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top