Αυστηρό μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση απηύθυνε ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, με αφορμή το επεισόδιο που σημειώθηκε μεταξύ του Βαγγέλη Μαρινάκη και του Γρηγόρη Δημητριάδη λίγο πριν από την έναρξη του τελικού του Final 4 της Euroleague. Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο κ. Φλωρίδης ξεκαθάρισε ότι ο νέος αθλητικός νόμος είναι αμείλικτος και δεν προβλέπει «παραθυράκια» για κανέναν.
Αυτεπάγγελτη δικογραφία και ποινές χωρίς αναστολή
Όπως εξήγησε ο Υπουργός, η αντίδραση των αρχών ήταν άμεση, καθώς η νομοθεσία επιβάλλει την αυτόματη παρέμβαση των διωκτικών αρχών για οποιοδήποτε συμβάν εντός αθλητικών εγκαταστάσεων:
«Σε αυτές τις περιπτώσεις, όπως και έγινε, η αστυνομία σχηματίζει δικογραφία, αμέσως, αυτεπάγγελτα, γιατί ό,τι συμβαίνει στους αθλητικούς χώρους διώκεται αυτεπάγγελτα. Οι διατάξεις που κάναμε πριν από ενάμιση περίπου χρόνο, όταν ο πρωθυπουργός μας ζήτησε να μπει ένα τέλος σε όλα αυτά, είναι πάρα πολύ αυστηρές».
Παράλληλα, ο κ. Φλωρίδης υπογράμμισε τη σοβαρότητα των νομικών συνεπειών σε περίπτωση καταδίκης:
- Ο εισαγγελέας έχει ήδη ζητήσει την πλήρη επεξεργασία του οπτικοακουστικού υλικού (βίντεο) από το σημείο.
- Οι προβλεπόμενες ποινές δεν μετατρέπονται σε χρηματικές.
- Η έφεση δεν έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα. «Εάν κάποιος καταδικαστεί, θα πάει στη φυλακή. Ο κανόνας είναι αυτός», τόνισε χαρακτηριστικά.
Βαρύτατες κυρώσεις για τους αθλητικούς παράγοντες
Ειδικά για τις περιπτώσεις που στο επεισόδιο εμπλέκονται θεσμικά πρόσωπα και αθλητικοί παράγοντες, ο Υπουργός διευκρίνισε ότι ο νόμος ορίζει ένα επιπλέον πλέγμα αυστηρών διοικητικών και πειθαρχικών κυρώσεων:
- Αποκλεισμός για μεγάλο χρονικό διάστημα από κάθε αθλητικό χώρο και δραστηριότητα.
- Υψηλά διοικητικά πρόστιμα.
- Επιβολή επιπλέον περιοριστικών μέτρων ανάλογα με τη σοβαρότητα της κατηγορίας.
Η «στροφή» μετά τη δολοφονία του Γιώργου Λυγγερίδη
Ο κ. Φλωρίδης έκανε ιδιαίτερη μνεία στη ριζική αλλαγή της κυβερνητικής στρατηγικής, η οποία πυροδοτήθηκε από την τραγική απώλεια του αστυνομικού Γιώργου Λυγγερίδη. Όπως ανέφερε, ο Πρωθυπουργός είχε ζητήσει τότε τη δημιουργία ενός συνολικού και σκληρού σχεδίου που θα έβαζε οριστικό τέλος στην αθλητική βία, αναγνωρίζοντας ότι τα παλαιότερα μέτρα ήταν είτε ανεπαρκή είτε δεν εφαρμόζονταν.
«Το γεγονός πως φτιάξαμε μια νομοθεσία πάρα πολύ σκληρή, μπήκανε κάμερες στα γήπεδα, είναι τα εισιτήρια ονομαστικά, ξέρουμε πού κάθεται ο καθένας. Συν ότι η Διαρκής Επιτροπή Αντιμετώπισης Βίας (ΔΕΑΒ) επιβάλλει ποινές όπου χρειάζεται, δείχνει ότι η πολιτεία δεν παίζει. Εδώ και σχεδόν 2 χρόνια τα πράγματα στα γήπεδα δεν έχουν καμία σχέση με το παρελθόν», κατέληξε ο Υπουργός Δικαιοσύνης.
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης




