ΠΑΤΡΑ - Δ. ΕΛΛΑΔΑΠΟΛΙΤΕΙΑ

Γιώργος Καρατσιουμπάνης στην «Πολιτεία»: «Η πανδημία έκανε τους πλούσιους πλουσιότερους»

karatsioumpanis giorgos
Ο 37χρονος Γιώργος Καρατσιουμπάνης, γεννημένος στην Καβάλα, είναι καταξιωμένος οικονομολόγος-διεθνολόγος και ζει μόνιμα στις Βρυξέλλες.

Του Αχιλλέα Ροδίτη

Είναι ο επιστημονικός συνεργάτης της Ευρωομάδας της Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, για την επιτροπή Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου και συντονιστής της ΟΜ Βελγίου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Η αποκλειστική του συνέντευξη στην «Πολιτεία» δίνει «ειδήσεις» παραθέτοντας θέματα για προβληματισμό και συζήτηση. Κάνει σύγκριση της αντιμετώπισης της πανδημίας «εντός» και «εκτός» Ελλάδας, ενώ περιγράφει ποια εικόνα έχουν οι «έξω» για τους ελληνικούς χειρισμούς.

Μιλά επίσης για την ανάγκη «κοινής πολιτικής Υγείας» σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανησυχεί για τον κίνδυνο από την εφαρμογή πολιτικών που προ ετών οδήγησαν σε χρεοκοπία και προβλέπει σοβαρές εσωτερικές εξελίξεις…

Η συνέντευξη:

Ερ. Ζώντας στο εξωτερικό όλη αυτή την παγκόσμια περιπέτεια και συγκρίνοντας την διαχείριση «εκτός Ελλάδας» με αυτήν «εντός Ελλάδας», ποια σημεία θα καταγράφατε ως τρανταχτές διαφορές που κατά την γνώμη σας καταδεικνύουν… λάθος πορεία (ελληνική);

Απ. Θεωρώ ότι παρά τις δυσκολίες σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, η χώρα μας καθυστέρησε στο να πάρει μέτρα για να αντιμετωπίσει την πανδημία. Σήμερα η Ελλάδα βρίσκεται στις τελευταίες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ποσοστά εμβολιασμού ενώ η Κυβέρνηση συνεχίζει να μη στηρίζει και να μην ενισχύει το δημόσιο σύστημα υγείας όπως θα ήταν θεμιτό σε μια τέτοια περίοδο.

Παράλληλα η κάκιστη διαχείριση και η αδράνεια της πρώτης περιόδου έφερε πολλές καθυστερήσεις και δυστυχώς πάρα πολλούς θανάτους.

Σε όλη την Ευρώπη βλέπουμε τις καταστρεπτικές επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία και ιδιαίτερα τις επιπτώσεις στην κοινωνία με πολλούς κλάδους που δε δούλεψαν για αρκετούς μήνες.

ΜΙΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ

Ερ. Έχοντας σαφώς πιο εμπεριστατωμένη πληροφόρηση λόγω της σχέσης σας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σε τι δρόμο βαδίζει συνολικά η Ευρώπη μετά το υγειονομικό αυτό «χτύπημα». Ποια είναι η πρόβλεψή σας για το μέλλον;

Απ. Με την πανδημία όλοι οι φορείς της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατανοούν ότι πρέπει να αρχίσουμε τη συζήτηση για μια κοινή πολιτική Υγείας, κάτι που αποτελεί σήμερα εθνική αρμοδιότητα.

Σε όλη την ήπειρο βλέπουμε τις καταστροφικές επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία και ιδιαίτερα τις επιπτώσεις στην κοινωνία με πολλούς κλάδους που δε δούλεψαν για αρκετούς μήνες.

Η ευρωπαϊκή ηγεσία προχώρησε μεν σε σημαντικές αλλαγές για τα συντηρητικά της δεδομένα, με την αμοιβαιοποίηση του χρέους και το Ταμείο Ανάκαμψης αλλαγές όμως που δεν αρκούν για τις νέες ανάγκες που προκύπτουν. Αν όμως η ευρωπαϊκή πολιτική ηγεσία χαρακτηρίζεται από ατολμία, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έδειξε όχι απλά άτολμη αλλά και επικίνδυνη με το να μην προσλαμβάνει ούτε ένα μόνιμο στα νοσοκομεία εν καιρώ πανδημίας.

ΟΙ ΠΛΟΥΣΙΟΙ ΕΓΙΝΑΝ ΠΙΟ ΠΛΟΥΣΙΟΙ

Ερ. Πιστεύετε πως η χώρα μας κινδυνεύει να μπει σε νέες οικονομικές περιπέτειες (βλέπε: 2010 και μνημόνιο) εξαιτίας του lockdown των 6 και πλέον μηνών σε συνδυασμό με τις ήδη επιβαρυμένες οικονομικά μικρομεσαίες επιχειρήσεις;

Απ. Η πανδημία έκανε ξεκάθαρο και πιο ορατό το θέμα των ανισοτήτων. Από τον ψηφιακό αποκλεισμό μέχρι τις τεράστιες κοινωνικές ανισότητες που δημιουργούνται. Οι πλούσιοι έγιναν πιο πλούσιοι ενώ ένα τεράστιο κόμματι του πληθυσμού έχασε τα εισοδήματα του.

Είναι επιτακτική η προστασία της εργασίας, της αύξησης του κατωτάτου μισθού και η ενίσχυση του κράτους.

Αυτές είναι οι πολιτικές που βλέπουμε και στις ΗΠΑ με την Κυβέρνηση Μπάιντεν. Αντιθέτως η δεξιά ελληνική Κυβέρνηση, με 37 δις στα ταμεία, φτηνό δανεισμό και δημοσιονομικά περιθώρια έφερε τη τρίτη μεγαλύτερη ύφεση στην Ευρωζώνη.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η Κυβέρνηση κατέθεσε ένα σχέδιο για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, με προσανατολισμό τις εμμονές μιας μικρής επιχειρηματικής ελίτ… που θυμίζει τις παλιές μέρες της Δεξιάς που έτρωγε το δημόσιο χρήμα και μας οδήγησε στη χρεοκοπία.

ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΠΟΛΛΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ

Ερ. Ποια, αλήθεια, είναι η εικόνα που έχουν στην Ευρώπη για την Ελλάδα της πανδημίας; Το ρωτώ διότι στα εγχώρια ΜΜΕ υπερτονίζονται θετικά πρόσημα στους κυβερνητικούς χειρισμούς. Αυτό όμως ανταποκρίνεται στην εικόνα που οι… «έξω» έχουν για τη χώρα μας;

Απ. Η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική. Η ελληνική Κυβέρνηση έχει βρεθεί στο στόχαστρο αρνητικών σχολίων και άρθρων από τον ξένο τύπο, όλο το τελευταίο διάστημα της πανδημίας, για τη διαχείριση του προσφυγικού, για τις επιθέσεις στο κράτος δικαίου, αλλά και για τη γενικότερη καταστολή, αυθαιρεσία και αστυνομική βία.

Πρόσφατα παραδείγματα το πρωτοσέλιδο στο βρετανικό Spectator με τον απογυμνωμένο πρωθυπουργό και τη συνέντευξη Θεοχάρη στο BBC όπου φάνηκε ξεκάθαρα πως αντιμετωπίζεται η «άριστη» εικόνα της Κυβέρνησης.

ΜΙΑ ΑΤΖΕΝΤΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ

Ερ. Αλήθεια, βλέπετε εξελίξεις στην Ελλάδα; Πρόωρες εκλογές, για παράδειγμα;

Απ. Υπάρχει κίνδυνος να χάσουμε το τρένο ξανά, διότι το σημερινό πρόγραμμα της Κυβέρνησης θυμίζει το μακρινό παρελθόν του 1990 μια εποχή που εκτόξευσε τις ανισότητες, διέλυσε την εγχώρια παραγωγή και μας οδήγησε τελικά στα μνημόνια.

Τα χρόνια της μεγάλης ανάπτυξης η χώρα δεν προετοιμάστηκε για την ψηφιακή μετάβαση με αποτέλεσμα πολλές ευρωπαϊκές να μας έχουν ξεπεράσει σε αυτή την κούρσα.

Οι εξελίξεις που πρόκειται να δούμε όλο το επόμενο διάστημα με κινητοποιήσεις από διάφορους κλάδους, αλλά και όλους τους εργαζομένους, θεωρώ θα είναι κρίσιμοι για το παρόν και το μέλλον της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Η επιδίωξη μιας προοδευτικής ατζέντας είναι σήμερα το επίδικο. Μιας ατζέντας που θα ξαναφέρει τη χώρα σε τροχιά ανάπτυξης προς όφελος όλων των πολιτών και όχι μερικών φίλων και ημετέρων της δεξιάς Κυβέρνησης.

You may also like

Comments are closed.