ΠΟΛΙΤΙΚΗΠΟΛΙΤΕΙΑ

Γιώργος Κατρούγκαλος: «Στη στήριξη εισοδημάτων ο Αλέξης Τσίπρας υπερτερεί»

για ΜΟΤΟ

Του Αχιλλέα Ροδίτη
Ο Έλληνας Συνταγματολόγος και πρώην Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος μιλά για όλη την επικαιρότητα στην “Πολιτεία”. Για τις παρακολουθήσεις, λέγοντας πως «το σκάνδαλο έχει πάρει πλέον τόσο μεγάλες διαστάσεις που δεν μπορεί να κουκουλωθεί», για την ακρίβεια, τις δημοσκοπήσεις, αλλά και την Δυτική Ελλάδα επισημαίνοντας ότι «έχει αναξιοποίητο οικονομικό δυναμικό σε πολλούς τομείς». Παρεμβαίνει όμως και για τα Ελληνοτουρκικά, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι δεν βάζει ξεκάθαρες «κόκκινες γραμμές».

Δείτε όλη τη συνέντευξη:

«ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΥΠΟΚΛΟΠΩΝ ΔΕΝ ΚΟΥΚΟΥΛΩΝΕΤΑΙ…»
Κύριε υπουργέ, πώς βλέπετε να εξελίσσεται η υπόθεση των παρακολουθήσεων; Όταν μάλιστα πρωτοστατεί στους πολίτες το ζήτημα της ακρίβειας;
Ακόμη και η εφημερίδα που είχε ως πρωτοσέλιδο «Οι υποκλοπές είναι νεκρές» συμμετείχε στον κατακλυσμό των αποκαλύψεων για τις παρακολουθήσεις πολιτικών προσώπων του προηγούμενου Σαββατοκύριακου. Το σκάνδαλο έχει πάρει πλέον τόσο μεγάλες διαστάσεις που δεν μπορεί να κουκουλωθεί.
Ακόμη και στις δημοσκοπήσεις αποτυπώνεται το προφανές που θίγετε και εσείς, ότι δηλαδή το υπ’ αριθμ 1 πρόβλημα για τους πολίτες είναι η ακρίβεια, όμως και οι υποκλοπές αξιολογούνται από την πλειοψηφία ως ένα από τα μείζονα θέματα. Δυστυχώς για τον πρωθυπουργό, απολύτως μειοψηφικό είναι και το ποσοστό όσων έχουν πειστεί από τις απολογητικές του δηλώσεις ότι δεν ήξερε τίποτα για αυτό.
Εμείς θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες να χυθεί άπλετο φως σε μία υπόθεση που υπονομεύει την δημοκρατία και τον κοινοβουλευτισμό, παράλληλα με την κριτική μας για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, η οποία καλύπτει την αισχροκέρδεια των λίγων και ισχυρών, επιδεινώνοντας τις συνθήκες ζωής των περισσότερων Ελλήνων.
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Βάζετε στο «κάδρο» την πιθανότητα σύγκρουσης με την Τουρκία ή αποτελεί σενάριο εκτός πλαισίου;
Είναι αλήθεια ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ένα πρωτόγνωρο κρεσέντο επιθετικής ρητορικής από τουρκικής πλευράς, όχι μόνον από τον Τούρκο Πρόεδρο αλλά από σύσσωμο το πολιτικό σύστημα, με εξαίρεση το κουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP). Βεβαίως, όλα αυτά αποτελούν τμήμα μιας γενικότερης αναθεωρητικής στρατηγικής που αποσκοπεί στο να ασκήσει πίεση στη χώρα μας και, ιδανικά για την Άγκυρα, να γκριζάρει περιοχές κυριαρχίας μας.
Δεν είναι τμήμα της στρατηγικής αυτής η πολεμική σύγκρουση. Επειδή όμως ένα θερμό επεισόδιο μπορεί να προκύψει και από ατύχημα ή από εσφαλμένους χειρισμούς στο πεδίο, είναι αναγκαίο, πέραν των διαύλων επικοινωνίας για τους οποίους σας μίλησα, να είναι ξεκάθαρες και γνωστές οι κόκκινες γραμμές μας και να ασκούμε ενεργητική διπλωματία αποτροπής. Αυτά δεν τα έχει εξασφαλίσει η ΝΔ.
Στην κρίση του καλοκαιριού του 2020 αφενός συσκότιζε τις τουρκικές επιθετικές κινήσεις (το Ορούτς Ρεις το πήρε ο άνεμος στα νερά μας…) και θόλωνε τις κόκκινες γραμμές, με δηλώσεις όπως κόκκινη γραμμή μας είναι τα έξη μίλια. Παρόμοιες δηλώσεις συνιστούσαν πρόσκληση στην Άγκυρα να δοκιμάσει τα αντανακλαστικά μας εκεί που ασκούσε την πραγματική πίεση, στην ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα μας. Επίσης ο Κ. Μητσοτάκης δεν άκουσε τις συνεχείς προτάσεις μας να αξιοποιήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση ώστε να υπάρχει κόστος για την τουρκική επιθετικότητα.
Παραχώρησε «δωρεάν» την αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης Τουρκίας-ΕΕ, ενώ του είχαμε προτείνει να τη συνδέσει με την ανάσχεση της τουρκικής επιθετικότητας και την δέσμευση για κοινή προσφυγή στη Χάγη για τις θαλάσσιες οικονομικές ζώνες. Τώρα που είναι στην ημερήσια διάταξη η πρόταση Μακρόν για την Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα θα πρέπει η κυβέρνηση να θέσει ρητούς όρους για τυχόν συμμετοχή σε αυτή της Τουρκίας.

Αν σήμερα ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση, ποιες θα ήταν οι βασικές ενέργειες στη δική σας ατζέντα σε σχέση με τα ελληνοτουρκικά;
Επειδή είμαστε δύναμη πατριωτικής ευθύνης δεν περιοριζόμαστε σε κριτική στην κυβέρνηση, αλλά έχουμε καταθέσει πολύ συγκεκριμένες προτάσεις. Συγκεκριμένα, έχουμε προτείνει την επέκταση των χωρικών υδάτων νότια και ανατολικά της Κρήτης, στο Καστελόριζο και αργότερα όπου αλλού στην Ανατολική Μεσόγειο κριθεί ότι είναι αναγκαίο ως πρώτο βήμα μιας παρόμοιας συγκροτημένης στρατηγικής άσκησης στοχευμένης πίεσης προς την Τουρκία.

Η λογική της πρότασης υπερακοντίζει κατά πολύ την ανάγκη να διεμβολιστεί το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, ούτως ώστε να μην υπάρξει επανάληψη της κρίσης του 2020, όταν το τουρκικό ερευνητικό OrucReis πραγματοποίησε έρευνες εντός της υφαλοκρηπίδας μας, ως τα 6,5 νμ από το Καστελόριζο και 8 νμ από τη Ρόδο χωρίς συνέπειες. Η ενέργεια αυτή – άσκησης κυριαρχίας- εντάσσεται σε ένα ευρύτερο σχέδιο στο πλαίσιο του οποίου η Ελλάδα θα καλέσει τις όμορες χώρες στην Ανατολική Μεσόγειο σε συνομιλίες, προκειμένου να υπάρξει οριοθέτηση της ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδας με προσφυγή στη Χάγη.

Η πρώτη κίνηση πρέπει να είναι η επανέναρξη διαπραγματεύσεων με την Λιβύη, αλλά και η συνέχιση των συνομιλιών με την Αίγυπτο για επέκταση της σημερινής ελληνοαιγυπτιακής συμφωνίας. Παράλληλα, η χώρα μας πρέπει να επιδιώξει την άσκηση πίεσης προς την Τουρκία, προκειμένου να έρθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για οριοθέτηση των θαλάσσιων οικονομικών ζωνών με εμάς και τις άλλες όμορες χώρες, στη βάση του δίκαιου της θάλασσας.

«Ο ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ ΥΠΕΡΤΕΡΕΙ…»
Παρά την ακρίβεια οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως άνω του 60% των πολιτών δεν επιρρίπτει στην κυβέρνηση την ευθύνη του καλπασμού των τιμών στα αγαθά και την ενέργεια. Τι λέτε για αυτό;
Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις απορρίπτουν την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης ως αναποτελεσματική. Χαρακτηριστικότερη η πρόσφατη δημοσκόπηση της MRB, όπου αναφορικά με το καλάθι του νοικοκυριού, μόλις το 33% των ερωτηθέντων το κρίνει ως ένα θετικό μέτρο ενώ το 61,1% το κρίνει αρνητικά.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι και το εύρημα στην ίδια δημοσκόπηση ότι σε σχέση με τη στήριξη του εισοδήματος των πολιτών και της μεσαίας τάξης, ο Αλέξης Τσίπρας υπερτερεί σε θετικές γνώμες του κ. Μητσοτάκη με ποσοστό 34,7%. Και ως προς το ποιος μπορεί να αντιμετωπίσει πιο αποτελεσματικά την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια υπερτερεί ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έναντι του πρωθυπουργού με ποσοστά 30,6% έναντι 29,4%.

«ΑΝΑΞΙΟΠΟΙΗΤΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ…»
Παρακολουθείτε την πορεία των Περιφερειών επί μέρους. Ποια η προσέγγιση σας για την Δυτική Ελλάδα ειδικότερα;
Η Δυτική Ελλάδα έχει αναξιοποίητο οικονομικό δυναμικό σε πολλούς τομείς, στην αγροτική παραγωγή, στη βιομηχανία, στις υπηρεσίες και στον τουρισμό, αλλά και στη γνώσης, με τα σημαντικά πανεπιστήμια της.

Κατά την διακυβέρνηση μας επιδιώξαμε, με τα περιφερειακά συνέδρια ανάπτυξης, να αναδείξουμε τις ευκαιρίες για οικονομική και κοινωνική πρόοδο, σε συνεργασία με τους εκπροσώπους των οικονομικών και των κοινωνικών φορέων.

Δυστυχώς η κυβέρνηση Μητσοτάκη ενδιαφέρεται περισσότερο να προωθήσει τα συμφέροντα των λίγων και των ισχυρών, παρά για την περιφερειακή ανάπτυξη. Χαρακτηριστικό είναι το ιδιαίτερα χαμηλό ποσοστό κονδυλίων που προορίζονται για την περιφέρεια από το Ταμείο Ανάπτυξης.

Από το έντυπο της Αχαϊκής Πολιτείας:

16 3

You may also like

Comments are closed.