ΠΟΛΙΤΕΙΑΚΟΙΝΩΝΙΑΠΑΤΡΑ - Δ. ΕΛΛΑΔΑ

Γιώργος Κοτοπούλης: «Κηρύξτε μας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης»

ΚΟΤΟΠΟΥΛΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗ 2
Του Αχιλλέα Ροδίτη
Για πραγματικό «τσουνάμι» που έπληξε και κατέστρεψε τα παραλιακά καταστήματα της Πάτρας, σε μεγάλο μήκος της ακτής, κάνει λόγο μιλώντας στην «Πολιτεία» ο Γιώργος Κοτοπούλης (ένθετη φωτογραφία) ο οποίος είδε μπροστά στα μάτια του το Μάρε-Μάρε να καταστρέφεται από ένα κύμα ύψους τεσσάρων μέτρων! Περιγράφει ακριβώς τη σκηνή του τρόμου:

«Με ειδοποίησαν ότι το μαγαζί θα διαλυθεί και έφυγα με το αυτοκίνητο μου μαζί με τη γυναίκα μου και μόλις έφτασα και κατέβηκα για να πλησιάσω, είδα ένα κύμα τεσσάρων μέτρων σε ύψος, πιο ψηλό από το μαγαζί, να καταφθάνει. Δεν είχε ακόμα σχηματίσει τον αφρό στην κορυφή του, ήταν σε ανάπτυξη. Η γυναίκα μου, μου φώναξε να απομακρυνθώ και βλέποντας το να έρχεται κατά πάνω μου άρχισα να τρέχω προς το αυτοκίνητο. Το κύμα έσκασε με απίστευτη δύναμη και τα κατέστρεψε όλα. Με πρόλαβε κοντά στο αυτοκίνητο μου καλύπτοντας με μέχρι τα γόνατα, αλλά ήταν σε αποδυνάμωση και γλίτωσα τα χειρότερα. Αν δεν είχα φύγει, δεν θα μιλούσαμε τώρα μαζί…».

Κοτοπουλης

«ΗΤΑΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΤΣΟΥΝΑΜΙ»

Και όπως λέει, έχει ζήσει στον ειρηνικό ωκεανό και γνωρίζει καλά τι… πάει να πει «τσουνάμι», τεκμηριώνοντας απολύτως με τον τρόπο αυτό την άποψη του ότι επρόκειτο για ένα πραγματικό «τσουνάμι» που έπληξε την πατραϊκή ακτή και εκδηλώθηκε περισσότερο και με μεγαλύτερη σφοδρότητα σε πιο στενά σημεία της.

ΤΟ ΚΥΜΑ ΠΕΤΑΞΕ ΒΑΣΗ… 12 ΤΟΝΩΝ!

Το πιο επικίνδυνο και συνάμα απίστευτο απ’ όλα ήταν ότι το συγκεκριμένο κύμα, «πήρε μια βάση από το διπλανό καρνάγιο, την… ρούφηξε μέσα η θάλασσα και στη συνέχεια το κύμα την… πέταξε πάνω στο μαγαζί μου», σημειώνει ο κ. Κοτοπούλης, προσθέτοντας μάλιστα ότι όταν την επομένη ειδικός γερανός σήκωσε τη βάση για να την επαναφέρει στο καρνάγιο, αυτή ζυγίστηκε στους… 12 τόνους (ένθετη φωτογραφία)!

ΒΑΣΗ ΚΑΡΝΑΓΙΟ

ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΓΙΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ

Το μεγάλο ερώτημα μετά τις καταστροφές που καταγράφηκαν σε καταστήματα κατά μήκος του παραλιακού μετώπου της Πάτρας, αφορά στο πώς οι επιχειρήσεις που επλήγησαν θα αποζημιωθούν. Το Μάρε-Μάρε, το Θεατράκι, ο Φάρος, τα μαγαζιά στις Ιτιές κ.α.. Ο Γιώργος Κοτοπούλης δεν διστάζει να πει: «Δεν θα μπορέσω να ξαναστήσω το μαγαζί μου. Καταστράφηκαν όλα. Ηλεκτρολογικοί πίνακες, ψυγεία, φούρνοι, μηχανήματα, τα πάντα!». Και επιπλέον, αποκάλυψε ότι βρίσκεται τόσο από τον ίδιο, όσο και από άλλους συναδέλφους του, προσπάθεια άσκησης πίεσης ώστε να ανακηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης αν όχι όλη η Πάτρα τουλάχιστον οι παραλιακές περιοχές που επλήγησαν, προκειμένου έτσι να «ανοίξει» ο δρόμος για αποζημιώσεις. Ώστε οι επαγγελματίες να ξαναστήσουν τα καταστήματα τους.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΕΣ

Μια εύλογη σκέψη πολλών ήταν ότι τα καταστήματα θα ήταν ασφαλισμένα για μια τέτοια θεομηνία. Και σ΄ αυτό όμως απάντησε διευκρινιστικά ο κ. Κοτοπούλης. Αναφέροντας ότι το κόστος ασφάλισης είναι τέτοιο που την καθιστά συνήθως «απαγορευτική», αφού όσο πιο αυξημένος είναι ο κίνδυνος για μια καταστροφή, τόσο «ανεβαίνει» και η τιμή. Με άλλα λόγια, κακώς κάποιοι θεωρούν πως οι επαγγελματίες θα εισπράξουν από τις ασφάλειες και «όλα καλά». Αντίθετα. Αν δεν κηρυχθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι συγκεκριμένες περιοχές, ώστε να δοθούν αποζημιώσεις, τότε όποιος μπορεί θα πληρώσει από την τσέπη του και όποιος πρέπει να ξαναστήσει απ’ την αρχή το μαγαζί του, απλώς θα το εγκαταλείψει οριστικά!

ΚΟΤΟΠΟΥΛΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗ 3

You may also like

Comments are closed.