ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

Γιώργος Ντίνος στην “Πολιτεία” : Λείπει από την Αχαΐα ένα Κέντρο συντονισμού της ανάπτυξης

Facebook
Twitter

Του Αχιλλέα Ροδίτη

«Κερασάκι στην τούρτα» στην ήδη εύθραυστη οικονομία της χώρας χαρακτηρίζει την πανδημία και τις επιπτώσεις της ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιαλείας και υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος, Γεώργιος Ντίνος.

Επισημαίνει ότι απαιτούνται άμεσα βήματα για την επανεκκίνηση της οικονομίας υποδεικνύοντας ως κρίσιμα μεγέθη τον τουρισμό και την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.

Στην αποκλειστική συνέντευξή του στην «Πολιτεία», ο κ. Ντίνος ξεδιπλώνει τις σκέψεις του και για τις συνέπειες της υγειονομικής κρίσης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Αναλύοντας τις διαστάσεις του προβλήματος αποκλειστικά για την Αιγιάλεια και υπογραμμίζοντας τις στοχεύεις της δημοτικής αρχής αλλά και τα αξιοποιήσιμα προτερήματα της περιοχής.

Βάζει, όμως, στο τραπέζι συζήτησης και ένα μείζον ζήτημα που λίγο έχει απασχολήσει: Την ανάγκη ενός Ενιαίου Κέντρο Ανάπτυξης για την Αχαΐα, που θα αξιοποιεί τα δεδομένα κάθε Δήμου συνολικά στο πλαίσιο ενός συλλογικού αναπτυξιακού πλάνου στο οποίο ο ένας δήμος δεν θα υπερκαλύπτει αλλά θα συμπληρώνει τον άλλον…

Η συνέντευξη:

Ερ. Η πρώτη ερώτηση αφορά την ιδιότητά σας ως στελέχους του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Πόσο πιο δύσκολη, εκτιμάτε, ότι έγινε η κατάσταση για την οικονομία από την πανδημία; Και από τι, κατά την κρίση σας, εξαρτάται η πιο σύντομη επάνοδος όταν ήδη ήταν πολλές οι πληγές από την 10ετη οικονομική κρίση;

Απ. Είναι αλήθεια ότι μετά από μια παρατεταμένη κρίση της ελληνικής οικονομίας, φαινόταν μετά το 2017, ότι μπαίναμε πάλι στο δρόμο της σταθεροποίησης και της ανάπτυξης, διότι τα βασικά οικονομικά μεγέθη έδειχναν μετά από χρόνια θετική τάση. Η κρίση της πανδημίας ήταν ‘το κερασάκι στην τούρτα’ στην εύθραυστη οικονομία της χώρας και τα αποτελέσματα θα αποτιμηθούν μετά το τέλος της. Χρειάζονται άμεσα βήματα για την επανεκκίνηση της οικονομίας, κυρίως στον τομέα του Τουρισμού που είναι κρίσιμο μέγεθος και στην μικρομεσαία επιχειρηματικότητα που είναι η ραχοκοκαλιά της οικονομίας της χώρας για την επόμενη περίοδο και παράλληλα πρέπει να τρέξουν ιδιωτικές επενδύσεις, αλλά και ένα μεγάλο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, κυρίως στις υποδομές.

ΠΡΩΤΟΓΕΝΗΣ ΤΟΜΕΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ερ. Περνάμε τώρα στην Αυτοδιοικητική σας δράση, ως προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιάλειας, και το πρώτο σχετιζόμενο με την πανδημία ερώτημα που προκύπτει, είναι: σε ποιους τομείς πιστεύετε ότι πρέπει να εναποθέσει τώρα πια η Αιγιάλεια τις ελπίδες και το σχέδιο της για επανάκαμψη; (πχ: στον Τουρισμό; Τις Εξαγωγές; Τη Βιομηχανική ανάπτυξη; Τον Πρωτογενή τομέα; Κάτι άλλο; …)

Απ. Είναι αυτονόητο ότι η κρίση έπληξε και την Τοπική αυτοδιοίκηση, η οποία κλήθηκε να στηρίξει δράσεις, αλλά και να διαχειριστεί με τα πενιχρά μέσα που διαθέτει, την κρίση της πανδημίας. Τα έσοδα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προέρχονται κυρίως από τα ανταποδοτικά τέλη, στα οποία τόσο οι ιδιώτες όσο και οι επαγγελματίες περιήλθαν για πραγματικούς λόγους σε αδυναμία καταβολής κατά μεγάλο μέρος. Για να βγούμε από την κρίση και να βρούμε το βηματισμό μας σχεδιάζοντάς το αύριο της Αιγιάλειας, πρέπει να γνωρίζουμε σε ποιους τομείς θα δώσουμε έμφαση και τι είναι αυτό που μπορεί να φέρει την περιοχή μας στο επίκεντρο μιας αναπτυξιακής πορείας. Στην Αιγιάλεια ο πρωτογενής τομέας είναι το μεγάλο όπλο, που παραμένει αξιοποιημένο σε εμβρυακό στάδιο και χρειάζονται πολλά να αλλάξουν, για να φέρει τα αναμενόμενα οικονομικά αποτελέσματα, σε όλο τον κύκλο (παραγωγό-εμπόριο). Πρέπει να περάσουμε στην εποχή των προϊόντων ονομασίας προέλευσης, στην εποχή του μοναδικού προϊόντος και φυσικά της συσκευασίας του προϊόντος και στην αναζήτηση αγορών για να τοποθετήσουμε το προϊόν. Επίσης η τουριστική και παραθεριστική ανάπτυξη της περιοχής πρέπει να αποτελέσει βασική προτεραιότητα για το άμεσο μέλλον. Η μοναδική γεωγραφική θέση, οι αναξιοποίητες ομορφιές της Αιγιάλειας αποτελούν ιδιαίτερο προνόμιο, για μια ορθολογική τουριστική ανάπτυξη. Και μιλώ για ορθολογική ανάπτυξη, διότι πρέπει να δεθούν τα τοπικά χαρακτηριστικά και το χρώμα του τόπου, με τις υποδομές που θα δημιουργηθούν. Πρέπει να διδαχθούμε από τα λάθη και να αξιοποιήσουμε τη γνώση άλλων περιοχών, για να μπορέσουμε να διαμορφώσουμε το μοντέλο που θέλουμε.

Χρειάζονται άμεσα βήματα για την επανεκκίνηση της οικονομίας, κυρίως στον τομέα του Τουρισμού που είναι κρίσιμο μέγεθος και στην μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.

Η ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ ΣΤΗ ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ

Ερ. Ανεξάρτητα από την πανδημία και τις συνέπειές της, σε ποιους τομείς θεωρείτε πως η Αιγιάλεια είχε καταφέρει τα τελευταία χρόνια να κάνει κάποια βήματα προόδου και σε ποια κατά τη γνώμη σας έμεινε… πίσω; Και ποιο πρέπει να είναι το πλάνο για μια ώθηση της περιοχής προς τα εμπρός; Τι πρέπει να αν αναδείξει η Αιγιάλεια και προς τα πού να κινηθεί;

Απ. Η περιοχή δυστυχώς, δεν πραγματοποίησε τα αναγκαία βήματα, ώστε σήμερα να βρίσκεται στο σημείο της εκκίνησης για την επόμενη ημέρα. Δεν δημιουργήθηκαν υποδομές, που θα μπορούσαν να στηρίξουν αποτελεσματικά ένα μοντέλο ανάπτυξης. Για μεγάλο διάστημα ταλανίστηκε με το θέμα της αποκομιδής των απορριμμάτων, που αποτελεί βασικό παράγοντα για οποιαδήποτε συζήτηση ανάπτυξης, Ευτυχώς στο θέμα αυτό, τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, δρομολογήθηκαν λύσεις που έβαλαν το πρόβλημα σε πορεία οριστικής επίλυσης, Επίσης πέραν της πόλης του Αιγίου, τώρα δρομολογούνται τα εσωτερικά δίκτυα αποχέτευσης όλων των περιοχών της Αιγιάλειας, για να μπορούμε να συζητάμε για οποιαδήποτε προσπάθεια δημιουργίας τουριστικών και λοιπών επενδύσεων. Ο κεντρικός πυρήνας του Δήμου, η πόλη του Αιγίου, δεν έχει αποκτήσει την ταυτότητα πόλης, που να αποτελεί τουριστικό προορισμό, ακόμη και διερχόμενο. Θεωρώ ότι το λιμάνι του Αιγίου μπορούσε να δημιουργηθεί σε άλλη βάση, κυρίως φιλοξενίας τουριστικών σκαφών και η κατεύθυνσή μας πρέπει στο εξής να είναι αυτή. Πρέπει να δημιουργηθεί άμεσα, δρόμος που θα συνδέσει το λιμάνι με τις υποδομές του νέου Αυτοκινητοδρόμου. Επίσης ο σταθμός του νέου σιδηρόδρομου, πρέπει να συνδεθεί με τα οδικά δίκτυα της περιοχής. Εάν όλα τα παραπάνω, μαζί με την δημιουργία έργων υποδομής στην πόλη του Αιγίου και στις υπόλοιπες Δημοτικές Ενότητες συνδυαστούν σε ένα πρόγραμμα ανάπτυξης, ο Δήμος μας θα μπει δυναμικά στην νέα αποχή.

Ερ. Υπάρχει άραγε στην Αχαΐα ένα συλλογικό σχέδιο παράλληλης ανάπτυξης όλων των Δήμων της σε συνεργασία μεταξύ τους ή μήπως τελικά κάθε Δήμος αγωνίζεται μόνος του και μόνο για τα του οίκου του; Τι ισχύει και τι θα έπρεπε κατά τη γνώμη σας να ισχύει σε αυτόν τον τομέα;

Απ. Είναι αλήθεια ότι η προσπάθεια ανάπτυξης αφορά τον καθένα Δήμο ξεχωριστά. Δεν υπάρχει ένα ενιαίο κέντρο που θα αναλύσει τα δεδομένα της κάθε περιοχής και θα μπορεί να τα αξιοποιήσει συνολικά, προς το συμφέρον όλων. Θεωρώ ότι ένα Συντονιστικό Κέντρο Ανάπτυξης, που θα μπορούσε να κατευθύνει, να προτάσσει και να συμβουλεύει, για το συνολικό πλάνο ανάπτυξης την περιοχή της Αχαΐας, θα έδινε την δυνατότητα να μην επικαλύπτει ο ένας Δήμος τον άλλο, αλλά να συμπληρώνει ο ένας τον άλλο. Να επενδύει σε αυτό που θα λείπει από την περιοχή και όχι σε αυτό που το παρέχει και ο διπλανός Δήμος. Αυτό θα έφερνε πολύ σημαντικά αποτελέσματα, γιατί θα δημιουργούσε πληρότητα στο όλο, επενδύοντας στις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής και όχι άναρχη ανάπτυξη σε κορεσμένα ή επαναλαμβανόμενα πλάνα.

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top