ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

Γιώργος Παπανδρέου: Η Ευρώπη βρίσκεται μπροστά στη πρόκληση να γίνει αυτόνομη στην ενέργεια

Facebook
Twitter

Το 24ο Συμπόσιο της Σύμης που οργανώνει το ίδρυμα Παπανδρέου ξεκίνησε το βράδυ της Κυριακής (10.07.2022) με τη Τελετή Έναρξης, δίπλα στο Ναό του Ποσειδώνα, στο Σούνιο με την ομιλία του Γιώργου Παπανδρέου.

Το κεντρικό θέμα του φετινού Συνεδρίου είναι: «ΚΡΙΣΗ – Το μεγάλο διακύβευμα για την Ειρήνη και τη Δημοκρατία – Η ανάγκη για σχεδιασμό αποτελεσματικών απαντήσεων».

Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν είναι, οι επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία σε σχέση με την ενέργεια, τον πληθωρισμό, την υγεία, την ασφάλεια, τη δημοκρατία, τις γεωπολιτικές ισορροπίες.

Ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου κηρύσσοντας την έναρξη του Συμποσίου ανέφερε μεταξύ άλλων πως η παράλογη απόφαση της Ρωσίας να εισβάλλει στην Ουκρανία θέτει σε κίνδυνο την ειρήνη στη Ουκρανία και την ευρύτερη περιοχή ενώ θέτει σε δοκιμασία την ίδια τη Δημοκρατία και τις αρχές της. « Οι δημοκρατίες μας βρίσκονται μπροστά σε απρόβλεπτες προκλήσεις», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε ότι η Ευρώπη βρίσκεται μπροστά στη πρόκληση να γίνει αυτόνομη στην ενέργεια , να αντιμετωπίσει την υποβάθμιση της υγείας, την επισιτιστική κρίση και να ενισχύσει την αίσθηση ασφάλειας.

Σύμφωνα με τον πρώην πρωθυπουργό η λύση είναι στη ανακατανομή του παγκόσμιου πλούτου στη καινοτομία μιας νέας παγκόσμιας διακυβέρνησης. «Πρέπει να ενστερνιστούμε τις ανθρώπινες αξίες υγείας και ασφάλειας για όλους».

Στο Συμπόσιο της Σύμης θα πραγματοποιηθούν ειδικές συνεδρίες που θα είναι αφιερωμένες στην ευρωπαϊκή πορεία των Βαλκανίων, στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η τουρκική κοινωνία, στο νέο τοπίο που διαμορφώνεται στη Μέση Ανατολή, στην ανάγκη εμβάθυνσης της Δημοκρατίας στην Ευρώπη. Ο Γιώργος Παπανδρέου κάλεσε την ΕΕ να προχωρήσει χωρίς καθυστέρηση στην ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων αρχής γενομένης από την Αλβανία και την Βόρεια Μακεδονία.

Στην τελετή έναρξης μίλησε ακόμη η ομοσπονδιακή υφυπουργός Πολιτισμού της Γερμανίας, Κλόντια Ροτ και ο γνωστός Τούρκος συνθέτης και συγγραφέας, Ζουλφί Λιβανελί ο οποίος μαζί με τον Γ. Παπανδρέου βράβευσε την Μαρία Φαραντούρη για την συμβολή της στην ενίσχυση της φιλίας του Ελληνικού και Τουρκικού λαού.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Ειδικός Απεσταλμένος της ΕΕ για τα Δυτικά Βαλκάνια, Μίροσλαβ Λάιτσακ .

Μεταξύ των συμμετεχόντων στο φετινό Συμπόσιο της Σύμης, είναι ο πρωθυπουργός του Κοσόβου, Άλμπιν Κούρτι , ο ομοσπονδιακός υπουργός Τροφίμων και Αγροτικής Ανάπτυξης της Γερμανίας, Τζεμ Έζντεμιρ, ο υπουργός Εξωτερικών του Μαυροβούνιου, Ράνκο Κριβόκαπιτς , ο Γενικός Γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος Αλβανίας, Ταουλάντ Μπάλα , το Μέλος του Ουκρανικού Κοινοβουλίου, Γούλια Λοβοσκίνα , η πρώην Πρόεδρος της Κροατίας, Κολίντα Γκράμπαρ , ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας, Γιαν Ελιασον , ο πρόεδρος του Club de Madrid, Ντανίλο Τουρκ , η πρώην Υπουργός Εξωτερικών του Νίγηρα και Ειδική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Μινταούντου Αϊσάτου , η Ινδή ακτιβίστρια ενάντια στο trafficking κοριτσιών και γυναικών, Ρουτσίρα Γκούπτα και ο πρόεδρος του αμερικανικού Κέντρου για την Παιδεία και την Οικονομία, Άντονι Μακέι .

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top