ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Γιώργος Τρυπαναγνωστόπουλος: Τα τέσσερα αθλήματα, η οικογένεια και το Πανεπιστήμιο

ΚΕΝΤΡΙΚΗ 1
Με αφορμή το παγκόσμιο πρωτάθλημα Stratego που θα διεξαχθεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα και την πόλη των Καλαβρύτων από 25 έως 28 Αυγούστου, μιλήσαμε με έναν από τους πρωτεργάτες του ιδιαίτερου αυτού αθλήματος στην Πάτρα.

Έναν πρωταθλητή του… είδους αλλά και έναν «παράγοντα» πίσω απ’ όλα τα μεγάλα event πανελλήνιας και διεθνούς εμβέλειας που διεξάγονται στην πρωτεύουσα αλλά και την ευρύτερη περιοχή της Αχαΐας.

Ο Γιώργος Τρυπαναγνωστόπουλος είναι ένας άνθρωπος που η αθλητική του φήμη στην πόλη ξεφεύγει κατά πολύ από τα όρια του Stratego και απλώνεται σε έναν μοναδικό και πρωτοφανή συνδυασμό μεταξύ ακοντισμού, άρσης βαρών και ποδοσφαίρου…

Κι όλα αυτά συνδυαζόμενα με ένα μείγμα από «ατέρμονες» σπουδές και τη δημιουργία μίας υπέροχης οικογένειας, ο Τρυπαναγνωστόπουλος κατάφερε να μας αποδείξει στην πράξη ότι «όλα γίνονται και μάλιστα… ταυτόχρονα»!

Ας δούμε πως ξετυλίγει ο ίδιος στην εφημερίδα «Match Αχαΐας» το κουβάρι της αθλητικής του ζωής σε μία άκρως ενδιαφέρουσα συνέντευξη…

«Το να ασχολείσαι με διάφορα σου δίνει την ευκαιρία να ανακαλύπτεις τις δυνατότητες του εαυτού σου»

Πως μπήκε το κάθε άθλημα στη ζωή σου;

«Το ακόντιο ήταν ένα άθλημα που ο Γκατσιούδης μου το έκανε οικείο και όταν με τα παιδιά της γειτονιάς κάναμε αυτοσχέδιους αγώνες, ένιωσα το συναίσθημα που χρειαζόμουν. Στον Πέλοπα Πατρών πήγα το 2001, έπειτα από την παρότρυνση της γυμνάστριας κας Σκαρπέλου, στο σχολείο μου. Γνώριζε την έτερη και σπουδαία γυμνάστρια του Πέλοπα, την Ολυμπία Λυμπεράτου.

Ο Πέλοπας είχε από τότε σπουδαία ομάδα και στην Άρση Βαρών, αλλά τελικά συναντήθηκα με αυτήν το 2009. Όταν οι συνθήκες προπόνησης ρίψεων στην Πάτρα ήταν πλέον δραματικές.

Από την άλλη μεριά, με το ποδόσφαιρο γεννήθηκα. Η μπάλα που κυλάει με κάνει αυθόρμητα να την ακολουθήσω. Η σύνδεση μου με το ερασιτεχνικό της Αχαΐας ξεκίνησε το 2008 με προπόνηση στο ξερό του Αχιλλέα και προπονητές στον Πανιώνιο/Αχιλλέα, τον κ. Αθανασόπουλο και τον κ. Παολίνο».

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Ποιο άθλημα σου άρεσε τελικά περισσότερο, ποιο σου ταίριαζε και που θα ήσουν καλύτερος αν επικεντρωνόσουν;

«Λατρεύω τον ακοντισμό. Εκστασιάζομαι την στιγμή που το ακόντιο απελευθερώνεται από το χέρι μου σε μια ωραία τεχνικά βολή. Βέβαια αυτό μου έχει λείψει τελευταία. Αγωνιστικά αν είχα ξεκινήσει από πιο μικρή ηλικία, και όχι στα 22, στην Άρση Βαρών θα μπορούσα να κάνω αρκετά καλή καριέρα πρωταθλητισμού. Ο προπονητής μου, ο Γιώργος Μιχαλόπουλος το έβλεπε και με παρότρυνε, όμως ποτέ δεν θέλησε να με εξαναγκάσει. Είναι κάτι που εκτιμώ καθώς έτσι χτίζεις ανθρώπους που μένουν στον Αθλητισμό, κι ας χάσεις πολλούς πρωταθλητές. Φυσικά στο Stratego που η εξάσκηση του νου έχει τον πρώτο λόγο, αγωνιστικά επιδιώκω να βελτιώνομαι βήμα-βήμα, κοιτάζοντας στο μέλλον για κάποιες κορυφές».

Τι κάνει έναν άνθρωπο να ασχολείται με τόσα διαφορετικά πράγματα;

«Είμαστε πολυεπίπεδα όντα, που μάλιστα προσαρμοζόμαστε εύκολα σε νέες συνθήκες. Το να ασχολείσαι με διάφορα, σου δίνει την ευκαιρία να ανακαλύπτεις και να αναπτύσσεις όλο και περισσότερες δυνατότητες του εαυτού σου. Συνήθως συνοδεύεται από διασκέδαση και σε πολλές περιπτώσεις ολοκληρώνεται με την κατάκτηση στόχων».

Πως μπορούν να συνδυαστούν όλα μαζί;

«Οι ασχολίες συμπληρώνουν η μία την άλλη, ώστε ο χρόνος να αξιοποιείται στο 100%. Προφανώς είναι περίοδοι που κάποιο άθλημα ή ασχολία λαμβάνει περισσότερη ή λιγότερη βαρύτητα, όμως ο αρχικός σχεδιασμός που πραγματοποιείται συνήθως στην αρχή μιας αγωνιστικής/εκπαιδευτικής χρονιάς, παίζει τον κυριότερο ρόλο της επιτυχίας».

ΑΚΟΝΤΙΟ

Τι θα συμβούλευες τα νέα παιδιά για την παράλληλη ασχολία τους με τον αθλητισμό;

«Καθώς πλέον έχω τον ρόλο του εκπαιδευτή σχεδόν σε όλα τα αθλήματα που ασχολούμουν, συμβουλεύω τα παιδιά αλλά και όσους ενδιαφέρονται, να δοκιμάζουν. Να δοκιμάζουν να βρουν ασχολίες που τους αρέσουν, ώστε στην συνέχεια με σωστή και συστηματική ενασχόληση να αναπτύσσονται και να κατακτούν στόχους. Έτσι διαμορφώνονται ολοκληρωμένες και ισορροπημένες προσωπικότητες».

Τι έδωσε ο αθλητισμός στην ακαδημαϊκή σου καριέρα και το αντίθετο;

«Θετική εξέλιξη εκπαιδευτικά και ακαδημαϊκά είχα πάντα όταν ακολουθούσα συστηματική προπόνηση. Επίσης στον ομαδικό αθλητισμό χρειάζεται να ακολουθείς τους κανόνες της ομάδας και εσύ ως άτομο να μάθεις πως μαζί της πρέπει να βυθίζεσαι, αλλά και μαζί της να φτάνεις ψηλά.

Και ακαδημαϊκά αλλά και γενικά η συνοχή των ομάδων εργασίας είναι σημαντικός στόχος.

Από την άλλη η βαθύτερη γνώση σε κάποιες επιστήμες, με διευκόλυναν στην κατανόηση της τεχνικής κυρίως στην Άρση Βαρών και στο Ακόντιο, αλλά μου είναι απολύτως χρήσιμα στην φάση που βαδίζω σιγά σιγά, την προπονητική».

ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ

«Γενικά διαλέγω την ισορροπία με… ακρότητες. Το ενδιαφέρον στην ζωή βρίσκεται στις στιγμές. Ιδιαίτερες συγκεκριμένες στιγμές μεγάλης έντασης. Έχοντας φτιάξει όμως απαραίτητα και την ισορροπία πίσω τους, μπορείς να ολοκληρώνεσαι και να πορεύεσαι ευτυχής».

Τι εμπειρία ζωής σου έχει αφήσει το κάθε άθλημα;

«Γενικά διαλέγω την ισορροπία με… ακρότητες. Το ενδιαφέρον στην ζωή βρίσκεται στις στιγμές. Ιδιαίτερες συγκεκριμένες στιγμές μεγάλης έντασης. Έχοντας φτιάξει όμως απαραίτητα και την ισορροπία πίσω τους, μπορείς να ολοκληρώνεσαι και να πορεύεσαι ευτυχής».

Έχεις άποψη για το επίπεδο των νέων παιδιών στο αθλητισμό της πόλης;

«Το επίπεδο της Πάτρας νομίζω ακολουθεί το επίπεδο της Ελλάδας. Βρισκόμαστε σε μια χώρα με τεράστια ιστορία, πολιτισμό και εξαιρετικό φυσικό περιβάλλον. Δυστυχώς όμως δεν υπάρχουν οι δυνατότητες να ασχοληθεί κάποιος σωστά με κάποιο άθλημα.

Λείπουν οι εγκαταστάσεις και οι εξοπλισμοί, τα κίνητρα στους αθλητές και η στήριξη της πολιτείας στον σωματειακό ερασιτεχνικό αθλητισμό. Στο επίπεδο που βρισκόμαστε η εφαρμογή της υπάρχουσας τεχνογνωσίας και της υποστήριξης από τις επιστήμες υγείας φαντάζει ουτοπία. Στηριζόμαστε στην αγάπη συγκεκριμένων για το εκάστοτε άθλημα και στην τυχαία εμφάνιση ταλέντων-πρωταθλητών που θα δώσουν ώθηση.

Να μην κλείνουμε όμως και τα μάτια μας στο σήμερα στην Πάτρα. Υπό τις συνθήκες που ζούμε, είναι ευχής έργο που ο Δήμος δουλεύει υπέρ του ερασιτέχνη αθλητή και όχι μόνο. Έτσι, δίνεται ένα ακόμη λιθαράκι και έρχονται λίγο πιο συχνά πλέον επιτυχίες από Πατρινές ομάδες και αθλητές».

ΑΡΣΗ ΒΑΡΩΝ

Πως θα ήθελες να σε μάθουν τα παιδιά σου αθλητικά και ακαδημαϊκά;

«Είναι ωραίο να νιώθεις ότι έχεις μια υστεροφημία, αλλά τελικά είναι λίγο ανούσιο. Κυρίως με ενδιαφέρει να μεταφέρω αυτά που γνωρίζω και να προσφέρω με την δουλειά μου, ώστε στο μέλλον έστω ένας άνθρωπος να πει στον εαυτό του: ‘ναι φίλε μου, άξιζε που ασχολήθηκα με αυτό’. Η επιστημονική έρευνα είναι κατ’ ορισμού προσφορά στην κοινωνία. Δεν θέλω και νομίζω δεν απέχω πολύ από τον ορισμό».

Το τουρνουά και γιατί αγάπησε το Stratego

Σπουδαίο τουρνουά ενόψει:

«Από 25 έως 28 Αυγούστου, φιλοξενούμε στα Καλάβρυτα το Παγκόσμιο Πρωταθλήμα Stratego 2022. Έχει γίνει μια σημαντική δουλειά ώστε να έχουμε άψογους αγώνες, πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις και παράλληλα ο κόσμος να γνωρίσει το υπέροχο άθλημα νόησης, Stratego».

Πως μπήκε στη ζωή σου;     

«Το Stratego ξεκίνησε για μένα στις μικρές ηλικίες του δημοτικού. Δώρο από την νονά μου, και που έγινε παράδοση με έναν φίλο μου τον Νάσο κάθε χρόνο του Αϊγιαννιού να παίζουμε και να το εξελίσσουμε. Σιγά σιγά το άφησα στην άκρη, όμως το 2014 μου καρφώθηκε ως εμμονή να ξαναπαίξω. Ήταν η χρονιά που άλλαζε και ο χάρτης του αγωνιστικού stratego στην Ελλάδα και είμαι χαρούμενος που ήμουν σημαντικό μέρος αυτού».

STRATEGO

Τι σ’ έκανε να το αγαπήσεις;

«Προσωπικά βλέπω το stratego να ξεπερνά τους περιορισμούς και να σου δίνει την επιλογή να αναπτύξεις την ελευθερία στο παιχνίδι σου. Ο τρόπος στησίματος των πιονιών καθώς και ο τρόπος ανάπτυξης της στρατηγικής, είναι δική σου επιλογή. Και ενώ αυτό είναι κάτι ωραίο για σένα, γίνεται σπουδαίο ότι τις ίδιες επιλογές έχει και ο αντίπαλος σου. Που βέβαια αυτές είναι κρυφές για σένα και χρειάζεται να τις ανακαλύψεις με μπλόφες, ψυχολογικά τρικς και σε πολλές περιπτώσεις πιθανολογικούς υπολογισμούς».

Ηλίας Μάτσας

You may also like

Comments are closed.