ΠΑΤΡΑ - Δ. ΕΛΛΑΔΑΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γιώργος Τσούνης: Όταν στην κορυφή θυμάσαι τους γονείς σου και τη Ναύπακτο

tsounis e1654373584336
Ο «εκλεκτός» πρέσβης του Μπάιντεν στην Αθήνα, η περιουσία των 110 εκατομμυρίων, τα παιδικά χρόνια στη Ναύπακτο και το σημείωμα του Αντώνη Διαματάρη.   

 Ο 55χρονος Γιώργος Τσούνης, δικηγόρος και επιχειρηματίας, με καταγωγή των γονιών του απ’ τον Πλάτανο Ναυπακτίας, είναι λοιπόν ο νέος πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα. Οι γονείς του έφυγαν απ’ τον μικρό οικισμό της Ναυπακτίας, μόλις 200 κατοίκων, για τις Ηνωμένες Πολιτείες και το 1967, στη Νέα Υόρκη, γεννήθηκε ο Γιώργος που, απ’ τα πρώτα βήματα του, άρχισε να φοιτά σ’ ελληνικό σχολείο κοντά στο Κουίνς. Και να μαθαίνει ελληνικά.  

Οι αναγνώστες της «Πολιτείας» γνωρίζουν ότι απ’ το καλοκαίρι, ήδη, είχαμε γράψει για την απόφαση του Αμερικανού Προέδρου Τζον Μπάιντεν να προτείνει τον Γιώργο Τσούνη ως επόμενο πρέσβη στην Αθήνα, στη θέση του επίσης λάτρη της περιοχής μας Τζεφ Πάιατ. 

ΟΜΟΓΕΝΗΣ ΚΑΙ Η ΣΥΖΥΓΟΣ ΤΟΥ 

Μερικές ακόμα πληροφορίες. Ο Γιώργος Τσούνης είναι παντρεμένος με την ομογενή διδάκτορα Φυσικοθεραπείας Όλγα Αντζουλή, με την οποία έχουν αποκτήσει τρία παιδιά. 

Στη Νέα Υόρκη, μένει στο Λονγκ Άιλαντ και η προσωπική περιούσια του υπολογίζεται ότι ξεπερνά τα 110 εκατομμύρια δολάρια. 

Χρήματα που αποκτήθηκαν σ’ επενδύσεις σε ακίνητα και ξενοδοχεία, μεταξύ των οποίων τα «Hilton», «Intercontinental», «Starwood» και «Radisson». Ανήκει δε στους 50 πλουσιότερους Έλληνες των ΗΠΑ. 

Diamataris

ΣΤΑ ΧΝΑΡΙΑ ΠΟΥ ΧΑΡΑΞΕ Ο ΣΩΤΗΡΧΟΣ

Η «Πολιτεία», σήμερα, «συνομιλεί» με τον σύμβουλο έκδοσης της μεγάλης ομογενειακής εφημερίδας «Εθνικός Κήρυκας Νέας Υόρκης», Αντώνη Διαματάρη. 

Ο οποίος στο σημείωμα του αναφέρει, μεταξύ άλλων: 

 • «Αυτή είναι η δεύτερη φορά στην Ιστορία της ομογένειας που ένας ομογενής βρίσκεται σε αυτή τη θέση. Ο πρώτος ήταν ο Μάικλ Σωτήρχος». 
 • «Δεν είναι συχνά, λοιπόν, όπως συμβαίνει με άλλες μειονότητες, που ένας ομογενής μας βρίσκεται σε αυτή την ιστορική αίθουσα της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, ενώπιον έμπειρων γερουσιαστών και καλείται να αποδείξει ότι διαθέτει τα προσόντα για να εκπροσωπήσει τον Πρόεδρο και την Αμερική στην Ελλάδα. Και μάλιστα σε αυτούς τους φουρτουνιασμένους καιρούς».
 • «Ωστόσο, δεν μετράνε μόνον οι διπλωματικές ικανότητες του υποψηφίου, κι άλλες χρήσιμες εμπειρίες στη ζωή».
 • «Μετρά και ο άνθρωπος. Οι αρχές και οι αξίες του. Η καρδιά του».
 • «Και ο Τσούνης απέδειξε ότι τα διαθέτει αυτά σε αξιοσημείωτο βαθμό».
 • «’Πάνω απ’ όλα’», είπε στην εισήγησή του, «’θέλω να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου στους γονείς μου, οι οποίοι μετανάστευσαν σε αυτή τη χώρα από την Ελλάδα για να χτίσουν μια καλύτερη ζωή για τους ίδιους και την οικογένειά μας’».
 • «Είναι καταπληκτικό να σκεφτεί κανείς ότι ένα παιδί μεταναστών επιστρέφει στην πατρίδα των γονιών του ως πρέσβης της χώρας που τους φιλοξένησε και μάλιστα της Αμερικής».
 • «Και είναι,επίσης, συγκινητικό και δείγμα της ανατροφής του ότι το παιδί αυτό δεν τους ξέχασε».
 • «Αυτός προφανώς είναι και ο λόγος που επιθυμεί να επιστρέψει ως πρέσβης στη χώρα των γονιών του, στη χώρα που ο ίδιος και η οικογένειά του πέρασαν πολλά καλοκαίρια διακοπών και που μιλάει και την γλώσσα της».
 • «Και ούτε ξέχασε τον αγώνα, την αγωνία και τις θυσίες των γονιών του». 
 • «Και γι’ αυτό, σε αυτή, σε μία από τις κορυφαίες στιγμές της ζωής του, τους θυμάται και τους ευγνωμονεί. Τι μεγάλη δικαίωση!».

Η εξαίσια σχολιογραφική προσέγγιση του Αντώνη Διαματάρη, που συνδέεται και με τις αναρωτήσεις όλων μας για το «φορτίο» που μπορεί να εισφέρει στη χώρα, η «χώρα» μας που ζει εκτός των τειχών.   

You may also like

Comments are closed.