ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΑΓΕΝΑΣ: “Ήρθε η ώρα να υπερασπιστούμε τις επιχειρήσεις μας”

Facebook
Twitter
 Ο Πρόεδρος της Ο.Ε.Ε. και Αν. Γ.Γ. της Ε.Σ.Ε.Ε. ηχεί «καμπανάκι κινδύνου», λέγοντας πως οι ΜΜΕ πατούν το «χείλος» του γκρεμού. Με αυξήσεις στα τιμολόγια 300% ! 

του Αχιλλέα Ροδίτη

Τη δυσοίωνη πραγματικότητα και το αδιέξοδο που βιώνουν οι μικρομεσαίοι επαγγελματίες του Εμπορίου, περιγράφει στην «Πολιτεία» ο κ. Γιώργος Βαγενάς, μεταφέροντας επί της ουσίας όλη την εικόνα που έχει και τα μηνύματα που λαμβάνει από την περιοχή αρμοδιότητας του ως Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Πελοποννήσου – ΝΔ Ελλάδος – Ιόνιων Νήσων.

Αλλά και ως αναπληρωτής Γ.Γ. στην Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (Ε.Σ.Ε.Ε.) αναλύει τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης και της «μη ουσιαστικής στήριξης», όπως λέει, επισημαίνοντας πως επί της ουσίας ενισχύθηκαν σημαντικά μόνο οι… επιχειρηματικοί κολοσσοί, οι εφοπλιστές και οι μεγάλες αλυσίδες!

Και τέλος προβλέπει φέτος τον «πιο δύσκολο χειμώνα» για τον «μικρό έμπορο». Τονίζοντας ότι η επιβίωση της μικρής επιχείρησης μοιάζει αδύνατη στο περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί. Με αυξήσεις στους λογαριασμούς της τάξης του 300% αλλά και την άνω του 70% άνοδο των τιμών στις εισαγωγές και τη μεταφορά εμπορευμάτων, μόνο τον τελευταίο χρόνο! Απαριθμώντας ταυτοχρόνως τα «5» σημεία που κατά τον ίδιον, αν ακολουθηθούν από την πολιτεία, ίσως διασωθεί η μικρομεσαία εμπορική επιχείρηση…

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ:

«ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ Η ΕΠΙΒΙΩΣΗ

ΣΤΟ ΤΟΞΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ»

  • Προ ημερών δηλώσατε μεταξύ άλλων: “Η κρίση δεν είναι οικονομική, ούτε πολυεθνική, προπάντων είναι κοινωνική…”. Τι εννοείτε;

Το τελευταίο χρονικό διάστημα παρατηρούμε αλλαγές σε όλες τι εκφάνσεις του κοινωνικού βίου των πολιτών αλλά και των καταναλωτών μας. Η κρίση η οικονομική που κυριαρχεί στη ζωή μας τα τελευταία 12 χρόνια με τα μνημόνια αλλά και με την κρίση της πανδημίας έχει οξύνει το αίσθημα της ανασφάλειας των πολιτών και έχει δημιουργήσει κοινωνικές ανισότητες αλλά και διαφορετική θεώρηση των πραγμάτων που μέχρι πρότινος κυριαρχούσαν στη ζωή μας. Έννοιες, όπως «κοινωνική αλληλεγγύη», «δικαιοσύνη», «στήριξη» αλλά και «συνεργασία», δυσκολεύονται να βρουν θέση σε ένα τοξικό περιβάλλον όπου το μόνο που κυριαρχεί είναι η επιβίωση… με κάθε θεμιτό και αθέμιτο τρόπο!

 «Ο μικρός έμπορος δεν είχε ουσιαστική στήριξη. Ενισχύθηκαν οι επιχειρηματικοί κολοσσοί, οι εφοπλιστές και οι μεγάλες αλυσίδες», τονίζει ο κ. Γ. Βαγενάς!

ΤΑ ΕΞΟΔΑ ΑΥΞΗΘΗΚΑΝ 300%!

  • Μετά τον πανδημικό «πόλεμο» και τώρα πια με τον ενεργειακό όλεθρο, πρώτον, πώς θα σκιαγραφούσατε την κατάσταση στο εμπόριο και δεύτερον, πώς προβλέπετε τον χειμώνα που έρχεται;

Το εμπόριο δυστυχώς είναι από τους μοναδικούς κλάδους που πλήττεται ανεπανόρθωτα εδώ και 12 συνεχόμενα χρόνια. Πληρώσαμε σαν κλάδος βαρύ τίμημα, με αποτέλεσμα να χαθεί το μεγαλύτερο κομμάτι του τζίρου των μικρών επιχειρήσεων λόγω συνεχούς επιδείνωσης της οικονομικής κατάστασης των πολιτών, αλλά και των αλλαγών των προτεραιοτήτων τους.  Σε αυτό το δύσκολο κομμάτι έρχεται να προστεθεί το τεράστιο ενεργειακό πρόβλημα, με αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας, δυσβάσταχτες για τον μικρό έμπορο και επιχειρηματία, αφού οι λογαριασμοί «εκτοξεύτηκαν» στα ύψη, με αυξήσεις που αγγίζουν το 300%!

Αν αναλογιστεί κανείς ότι σε όλο αυτό το μείγμα πρέπει να προσθέσουμε την τεράστια αύξηση της εισαγωγής αλλά και της μεταφοράς των εμπορευμάτων μας, όπως και την άνοδο των τιμών σε αυτά, κατά 70% τον τελευταίο χρόνο, καταλαβαίνει δυστυχώς ότι η επιβίωση σε όλο αυτό το περιβάλλον μοιάζει αδύνατη.

Δυστυχώς το εμπόριο σε όλη αυτήν την κρίσιμη περίοδο δεν έλαβε καμία ουσιαστική βοήθεια από την πολιτεία παρόλο που τα αιτήματά μας, μέσω της Ομοσπονδίας, διεκδικήθηκαν ποικιλοτρόπως και εξαντλητικά. Αντιθέτως ενισχύθηκαν σημαντικά επιχειρηματικοί κολοσσοί, εφοπλιστές και μεγάλες αλυσίδες όταν την ίδια ώρα ο μικρός έμπορος και αυτοαπασχολούμενος έμεινε εκτός από κάθε οικονομική βοήθεια.

ΥΠΑΡΧΕΙ «ΣΑΝΙΔΑ» ΣΩΤΗΡΙΑΣ ΤΩΝ ΜΜΕ;

  • Παρ’ όλα αυτά η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα έχει τελικά μέλλον; Και από τι θα εξαρτηθεί;

Για να έχει μέλλον το μικρό εμπόριο θα πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα τα οποία θα στηρίξουν έστω και την ύστατη ώρα τον καθημερινό αγώνα για την συνέχιση της ύπαρξής μας. Ενδεικτικά μερικά από αυτά τα μέτρα είναι:

  1. Θεσμοθέτηση ειδικού ακατάσχετου επαγγελματικού λογαριασμού
  2. Θεσμοθέτηση αφορολόγητου ορίου για όλους τους επαγγελματίες
  3. Σχεδιασμό νέας ρυθμισης 120 έως 240 δόσεων για όλα τα χρέη των επιχειρήσεων με αφαίρεση των προσαυξήσεων και των παρετοκίων
  4. Λύση στο ενεργειακό πρόβλημα των επιχειρήσεων
  5. Λύση στο θέμα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας και επαγγελματικής στέγης

Για να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να εναρμονιστούν στο σύγχρονο οικονομικό περιβάλλον θα πρέπει να δοθεί λύση στο πρόβλημα της χρηματοδότησης τους καθώς και της πρόσβασης στο τραπεζικό σύστημα γιατί αυτή την στιγμή χωρίς φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα μοιάζει αδύνατο.

  • Αν σας ζητούσα να μου ιεραρχήσετε τα κυριότερα “αγκάθια” των επαγγελματιών, ποια λίστα θα μου δίνατε;

Αναφέρω ενδεικτικά:

  1. Καμία πρόσβασή σε οποιοδήποτε αναπτυξιακό και χρηματοδοτικό εργαλείο.
  2. Δυσκολία προσέγγισης νέων πελατών στα καταστήματά μας λόγω της μη δυνατότητας ολοκληρωμένης διαφημιστικής προβολής.
  3. Μη δυνατότητα ίδρυσης ηλεκτρονικών καταστημάτων τα οποία καταγράφουν αξιόλογες πωλήσεις το τελευταίο χρονικό διάστημα.

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ EXPO»

  • Αυτές τις μέρες θα είστε στην Πελοπόννησος Expo 2022, στην Αργολίδα. Άραγε ποια είναι τα μηνύματα που έρχονται από τους μικρομεσαίους της Πελοποννήσου που εκπροσωπείτε;

Η Ομοσπονδία μας για ακόμα μια φορά μετά από τρία χρόνια θα συμμετέχει στην έκθεση «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ EXPO» που θα γίνει στο Αργος 16 με 20 Νοεμβρίου, με την συμμετοχή και των επτά επιμελητηρίων της Πελοποννήσου. Θα έχουμε την ευκαιρία να αναδείξουμε σε όλους τους επισκέπτες, αλλά και στα μέλη μας, (Εμπορικούς Συλλόγους), το ποικίλο συνδικαλιστικό κι όχι μόνο έργο της Ομοσπονδίας μας και να αναζητήσουμε λύσεις και στα τοπικά προβλήματα των συναδέλφων μας, με διαλέξεις, στρογγυλά τραπέζια συζήτησης και παρουσιάσεις.

Ήρθε η ώρα να υπερασπιστούμε και να διεκδικήσουμε τα συμφέροντά μας, ήρθε η ώρα να διεκδικήσουμε αξιοπρεπείς συνθήκες ζωής και να αγωνιστούμε για το μέλλον των επιχειρήσεών μας. Άλλωστε η Ομοσπονδία μας προσπαθεί να είναι πάντα στο πλάι των Συλλόγων – Μελών μας με συνεχή διοικητικά συμβούλια σε κάθε πόλη και τακτικές παρεμβάσεις σε υπουργεία, βουλευτές, αντιπολίτευση και σ’ όλα τα κέντρα εξουσίας.

18
Η συνέντευξη στο έντυπο της Αχαϊκής Πολιτείας
Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top