ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

Γουδή: Το σπάνιο τριπλό ουράνιο τόξο – Πώς εξηγεί το φαινόμενο ο Θοδωρής Κολυδάς

Facebook
Twitter
ouranio-toxo

Ένα άκρως εντυπωσιακό και σπάνιο φαινόμενο με ένα τριπλό ουράνιο τόξο στο Ολυμπιακό Συγκρότημα στο Γουδή το οποίο απαθανάτισε ο Vangelis Mouchakis παρουσίασε με ανάρτησή του στο Χ ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς.

Όπως εξηγεί στη φωτογραφία φαίνεται πίσω ο Υμηττός , δηλαδή το τριπλό ουράνιο τόξο εμφανίστηκε νοτιοανατολικά και η ώρα ήταν 17:58 έως 18:02.

ouranio-toxo2

«Όλοι γνωρίζουμε οτι το ουράνιο τόξο είναι ένα οπτικό φαινόμενο το οποίο δημιουργείται από τη διάθλαση και την αντανάκλαση του φωτός στα σταγονίδια του νερού. Για να συμβεί αυτό πρέπει να έχουμε βροχή και ήλιο μαζί. Ο ήλιος πρέπει να βρίσκεται πίσω από εμάς και οι σταγόνες βροχής μπροστά μας. Σε περίπτωση που κάποιος βρίσκεται στην κορυφή ενός βουνού ή σε ένα ψηλό κτίριο μπορεί να δει και ολόκληρο τον κύκλο» σημειώνει ο διευθυντής της ΕΜΥ.

Όπως αναφέρει ο κ. Κολυδάς «τα ουράνια τόξα τρίτης τάξης ή τριτοβάθμιας προέρχονται από τρεις αντανακλάσεις μέσα στο σταγονίδιο. Σε αντίθεση με τα πρωτεύοντα στα οποία το κόκκινο φως διαθλάται λιγότερο από το μπλε φως με αποτέλεσμα το κόκκινο να φαίνεται στο εξωτερικό χείλος και το μπλε στο εσωτερικό, και τα δευτερεύοντα τόξα όπου οι ακτίνες αντακακλώνται δύο φορέα μέσα στο σταγονίδιο με αποτέλεσμα λόγω της διπλής ανάκλασης η ένταση του τόξου να είναι μικρότερη και η σειρά του χώματος να αντιστρέφεται, στα τριτοβάθμια ουράνια τόξα οι ακτίνες αφήνουν το σταγονίδιο να κατευθύνεται μακριά από τον ήλιο.

Ως εκ τούτου για να δει κανείς ένα τριτογενές ουράνιο τόξο πρέπει να κοιτάξιε προς τον ήλιο, ωστόσο σε μια ένταση μόνο στο ένα τέταρτο του πρωτεύοντος τόξου το έντονο ηλιαικό φως κάνει το ουράνιο τόξο σχεδόν αδύνατο να εντοπιστεί όπως πολύ δύσκολα θα εντοπιστεί και στην παραπάνω φωτογραφία καθώς φαίνεται πολύ αχνά μετά από ανάλυση.

Δείτε σε βίντεο τι είναι τα τριπλά ουράνια τόξα

It’s a TRIPLE rainbow, all the way!
Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top