ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ: Μια συζήτηση για Δυτική Αχαΐα, Δήμους, αλλά και ΚεντροΑριστερά!

Facebook
Twitter
alej KENTRIKH (1)

«Ο κόσμος της Κεντροαριστεράς, να πάρει στα χέρια του αυτήν την προσπάθεια για το πώς θα κάνουμε πιο υγιές το πολιτικό τοπίο στην χώρα και όχι έρμαιο του lifestyle», τονίζει ο κ. Αλεξόπουλος.

 

 του Αχιλλέα Ροδίτη (από την εφημερίδα ΠΟΛΙΤΕΙΑ)

Εργασίες νέου Δημαρχείου, β΄ φάση αστικής ανάπλασης και ανάπλαση παραλιακού μετώπου, επέκταση σιδηρόδρομου, είναι μερικά από τα βήματα που ήδη έχουν γίνει από τη νέα δημοτική αρχή στην Δυτική Αχαΐα, μαζί με πολλά ακόμη, αλλά και μαζί με μια φρέσκια αντίληψη εξωστρέφειας και δυναμικής διεκδίκησης. Πέραν αυτών, στην κουβέντα μας ο Δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας έθεσε το θέμα της μεταφοράς αρμοδιότητων στους Δήμους αλλά με τους αντίστοιχους πόρους! Μίλησε για τη σχέση που μπορούν να έχουν Πάτρα και Δυτική Αχαΐα. Ρωτήθηκε και απάντησε όμως και για την επόμενη μέρα στην Κεντροαριστερά και στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

 

 Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

 

  • Συμπληρώθηκαν οι πρώτες 150 μέρες στο «τιμόνι» της Δυτικής Αχαΐας. Μπήκε το «νερό» στο «αυλάκι», με βάση τον σχεδιασμό και τους στόχους που είχατε; Τι σημαντικό έγινε και τι σημαντικό δρομολογήθηκε;

Μακάρι να μπορούσε να ήταν τόσο εύκολο, όπως το λέτε, ωστόσο γνωρίζαμε και δυστυχώς επαληθευτήκαμε ότι ο Δήμος Δυτικής Αχαΐας βρέθηκε τα προηγούμενα χρόνια σε ανεπαρκή διαχείριση. Αυτό δημιουργεί πολλές φορές καθυστερήσεις, αλλά αν και είναι νωρίς ακόμα, θεωρώ ότι έχουν αρχίσει να μπαίνουν οι βάσεις πάνω στις οποίες σκοπεύουμε να λειτουργήσουμε ως Δήμος. Με προτεραιότητα την καθημερινότητα του πολίτη της Δυτικής Αχαΐας προσπαθούμε να ανταποκριθούμε με σεβασμό και τη μεγαλύτερη δυνατή συνέπεια. Να στηρίξουμε το έργο των υπηρεσιών μας, προκειμένου να ανταποκρινόμαστε σωστά απέναντι στις ανάγκες των Δημοτών μας. Ήδη ξεκίνησαν οι εργασίες του νέου Δημαρχείου οι οποίες είχαν μείνει στάσιμες, και προχωρήσαμε τις διαδικασίες για την συνέχιση της β φάσης της αστικής ανάπλασης της Κ. Αχαΐας που κινδύνευε να χαθεί λόγω έλλειψης χρηματοδότησης από ολιγωρία της προηγούμενης δημοτική αρχής. Ταυτόχρονα έχουμε εντείνει την προσπάθεια μας, σε ότι αφορά τον σχεδιασμό μας για την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου και την επέκταση του Σιδηροδρόμου που θα διευκολύνει την πρόσβαση  του πολίτη.

 

ΟΙ ΔΗΜΟΙ ΓΕΝΙΚΑ

  • Τελικά ένας Δήμος έχει τις δυνάμεις που πρέπει για να μπορεί να κάνει όσα έχει στις αρμοδιότητές του; Ως ένας εμπειρότατος και «μπαρουτοκαπνισμένος» Δήμαρχος, γνωρίζετε τα «συν» και τα «πλην» της Αυτοδιοίκησης Α΄ Βαθμού. Τι αλλαγές πιστεύετε ότι πρέπει κάποια στιγμή να γίνουν στη χώρα,  ώστε οι Δήμοι να είναι πιο αυτάρκεις;

για ΜΟΤΟ αλεξοπουλος 1

Νομίζω ότι καθημερινά αποδεικνύεται όλο και πιο έντονα ότι οι Δήμοι είναι εκείνοι στους οποίους προσφεύγουν οι τοπικές κοινωνίες όλο και περισσότερο ως το πιο κοντινό σε αυτούς επίπεδο εξουσίας, καλούμενοι να βελτιώσουν την καθημερινότητα τους σε όλα τα επίπεδα, κοινωνικά, οικονομικά, περιβαλλοντικά κ.α. Δυστυχώς, παρά τον εγνωσμένο ρόλο των Δήμων, δεν αντιμετωπίζονται από το Κεντρικό Κράτος ανάλογα, αντίθετα βρίσκονται σε μια συνεχή απαξίωση όπου καλούνται καθημερινά να «βγάλουν λαγούς από το καπέλο» για να ανταποκριθούν στα στοιχειώδη. Το ενεργειακό κόστος, η περικοπή των χρηματοδοτήσεων, η έλλειψη προσωπικού, τα χαράτσια χωρίς λογική δεν είναι κατευθύνσεις στις οποίες μπορούν να οδηγήσουν σε μια ισχυρή Αυτοδιοίκηση με κατοχυρωμένες αρμοδιότητες και πόρους, που θα μπορέσει να λειτουργήσει ως πραγματική τοπική Αρχή. Υπήρξαν μεταρρυθμίσεις με προσδοκίες οι οποίες θα μπορούσαν να δημιουργήσουν συνθήκες αποκέντρωσης της εξουσίας και προϋποθέσεις ανάπτυξης. Ο Καλλικράτης δεν εφαρμόστηκε ποτέ και το Κεντρικό Κράτος αντί να επιδιώξει την μεταφορά αρμοδιοτήτων με πόρους στους Δήμους, εκμεταλλευόμενο την επικοινωνία, την επαφή και την εμπιστοσύνη που έχει με τον πολίτη ο Α’ βαθμός Αυτοδιοίκησης ως ο πλησιέστερος θεσμός εξουσίας προς αυτόν, βρέθηκε απέναντι. Αυτό πρέπει να αλλάξει, αν θέλουμε να υπάρξουν στο μέλλον προϋποθέσεις αυτάρκειας και βιωσιμότητας των Δήμων.

 

 

ΠΑΤΡΑ – ΔΥΤΙΚΗ ΑΧΑΪΑ

–  Δυτική Αχαΐα και Πάτρα έχουν στενούς δεσμούς σε πολλά επίπεδα. Από το εμπόριο και την αγορά γενικότερα, μέχρι και στην ίδια την κοινωνία και τους πολίτες. Θεωρείτε όμως ότι το επίπεδο συνεργασίας μεταξύ Δήμων είναι στο επίπεδο που αρμόζει σε μια τέτοια «σύνδεση»;  Ή κρίνετε πως απαιτείται να γίνουν πολύ περισσότερα βήματα ώστε να μιλάμε για μια συμπόρευση Δήμων αντίστοιχη ενός τέτοιου «δεσμού», μέσα από κοινούς στόχους και στενότερη συνεργασία;

– Στην Αυτοδιοίκηση, η συνεργασία είναι θεμέλιος λίθος, πάντοτε στην σκοπιά της δημιουργίας συνθηκών προς την βελτίωση της καθημερινότητας των συμπολιτών μας, είτε αφορά την Πάτρα και την Δυτική Αχαΐα, είτε περισσότερους Δήμους και Περιφέρειες. Η Πάτρα πρέπει να έχει ένα μητροπολιτικό ρόλο, με ποικίλα περιθώρια συνεργασίας με τον Δήμο μας σε διάφορους και σημαντικούς τομείς από την Καθαριότητα, τον Τουρισμό και τον Πολιτισμό, μέχρι την Κλιματική Αλλαγή κ.α, ειδικότερα δε όταν στην περίπτωση μας η γεωγραφική θέση των δήμων μας είναι τέτοια που την διευκολύνει. Βέβαια οποιαδήποτε συνεργασία προϋποθέτει ένα κοινό πλαίσιο λειτουργίας με αλληλοσεβασμό και κατανόηση. Νομίζω χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο Σύνδεσμος Διαχείρισης Στέρεων Αποβλήτων Ν. Αχαΐας στον οποίο θεωρώ ότι κινηθήκαμε σε αυτό τον βηματισμό. Ως Δήμος Δυτικής Αχαΐας προφανώς και θέλουμε μεγαλύτερη συνεργασία με την Πάτρα, νομίζω επιβάλλεται, ειδικά σε μια πραγματικότητα η οποία μας φέρνει απέναντι σε κοινά προβλήματα αλλά και προκλήσεις. Η έλλειψη χρηματοδότησης και προσωπικού, η περιορισμένη τεχνογνωσία μπορούν να αντιμετωπιστούν μέσα από συνεργασίες και να δημιουργήσουν ευκαιρίες ανάπτυξης. Νομίζω ο δογματισμός και η απομόνωση δεν ευνοεί κανέναν και πολύ περισσότερο δεν μπορεί να λειτουργήσει θετικά στην ζωή των πολιτών.

 

 

ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ

–  Και μια ερώτηση για την Κεντροαριστερά της οποίας είστε κομμάτι. Πώς βλέπετε την επόμενη μέρα στον χώρο; Σε ποια κατεύθυνση πρέπει να κινηθούν τα κόμματα του χώρου; Και ποια είναι η επόμενη μέρα για το Ν. Ανδρουλάκη στο ΠΑΣΟΚ τον οποίο ως γνωστόν στηρίξατε εξ αρχής όταν ήταν υποψήφιος για Πρόεδρος του κόμματος;

Νομίζω ότι επιβάλλεται η ύπαρξη μιας ισχυρής παρουσίας της Κεντροαριστεράς, με πολιτικές και αξιακές παρεμβάσεις, σοβαρότητα και συνέπεια. Η καθημερινότητα νομίζω το δείχνει, η δυσκολία με την οποία προσπαθεί να ανταπεξέλθει το ελληνικό νοικοκυριό. Το βιοτικό επίπεδο σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη μειώνεται και το χάσμα έχει μεγαλώσει.Ο κατακερματισμός της Κεντροαριστεράς δεν νομίζω ότι ευνοεί την προσπάθεια ύπαρξης ενός ισχυρού πόλου απέναντι σε Κυβερνητικές πολιτικές. Νομίζω ότι ο κ. Ανδρουλάκης ένας νέος άνθρωπος που δεν προέρχεται από πολιτικά τζάκια, ούτε εμφανίστηκε ουρανοκατέβατος στην πολιτική σκηνή, παρά τις όποιες προσπάθειες γίνονται να παρουσιαστεί ως μη ικανός να ηγηθεί της προσπάθειας για μια ουσιαστική αξιωματική αντιπολίτευση, πρέπει να στηριχθεί από τους προοδευτικούς πολίτες. Αρκεί και ο κόσμος της Κεντροαριστεράς,να πάρει στα χέρια του αυτήν την προσπάθεια για το πώς θα κάνουμε πιο υγιές το πολιτικό τοπίο στην χώρα και όχι έρμαιο του lifestyle. Η απουσία του πολιτικού λόγου στην Κεντροαριστερά, δεν ευνοεί κανέναν άλλο παρά μόνο την Κυβέρνηση, η οποία προφανώς το έχει καταλάβει, και προσπαθεί να διατηρήσει αυτή την κατάσταση.

 

 

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top