ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ: Κάλεσμα συμμετοχής σε νέους, πολλή δουλειά για τον τόπο…

Facebook
Twitter

του Αχιλλέα Ροδίτη (από εφημ. Πολιτεία)

Οι εκλογές έγιναν, η νέα δημοτική αρχή στη Δυτική Αχαϊα ήδη αγωνίζεται να αλλάξει πράγματα, και ο Δήμαρχος Γρηγόρης Αλεξόπουλος απαντά σε 5 ερωτήματα στην «Πολιτεία» για αυτή την προσπάθεια. Στόχος; Η Δυτική Αχαΐα, αυτός ο «ευλογημένος» όπως λέει τόπος, να γίνει έτσι που να μπορεί να κρατήσει τους ανθρώπους της.

 

 Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ 

  1. Κύριε Δήμαρχε, προ ημερών μιλούσα με 25χρονο επαγγελματία εστίασης στην Κ. Αχαΐα. Μου είπε: «Είναι αδιανόητο αυτή η περιοχή, με τόσα χιλιόμετρα ακτής, με τόσο όμορφο φυσικό κάλλος, να μην έχει ΗΔΗ μετατραπεί σε ένα ελκυστικό τουριστικό θέρετρο και σε έναν εναλλακτικό προορισμό για νέες και νέους για όλη τη διάρκεια του έτους. Ακόμα είμαστε σαν εργοτάξιο, με προβλήματα που τα θυμάμαι να υπάρχουν από μικρό παιδί…». Τι θα απαντούσατε σε αυτόν τον νέο…;

Ότι έχει δίκιο προφανώς. Είναι κοινή διαπίστωση πως ένας τόπος τόσο ευλογημένος δεν έχει καταφέρει να αναδείξει τα πλεονεκτήματά του. Αυτή είναι η πραγματικότητα σήμερα. Και επειδή, αυτό που περιγράφετε ως υποθετικό σενάριο το συνάντησα και το συναντώ καθημερινά, από πολλούς νέους της περιοχής, θα σας πω αυτό που απαντώ και ζητάω και σε εκείνους κοιτώντας τους στα μάτια:

…Να μας δείξουν εμπιστοσύνη έμπρακτα και να γίνουν κομμάτι της προσπάθειάς μας να αλλάξουμε το πρόσωπο αυτής της περιοχής. Με πολλή δουλειά, στόχος είναι η Δυτική Αχαΐα να μην μετατραπεί απλά σε ένα ελκυστικό τουριστικό θέρετρο αλλά να κρατήσει τους νέους στην περιοχή που μεγάλωσαν και αγαπούν. Και σε αυτό το εγχείρημα τους ζητάω να είναι συμμέτοχοι.

Όταν αγαπάς και θες το καλό του τόπου σου, οφείλεις να έχεις απαιτήσειςκαι υποχρεώσεις. Η νέα γενιά πρέπει να είναι μπροστάρης στις αλλαγές που θα αλλάξουν παθογένειες που κράτησαν τον τόπο πίσω. Να είναι αυτή που θα σταματήσει τον καιροσκοπισμό, τη μιζέρια, κρίνοντάς μας αυστηρά αλλά δίκαια.

 

  1. Από τις πρώτες κιόλας μέρες ανάληψης των καθηκόντων σας, φάνηκε: πρώτον, να καταπιάνεστε με θέματα (μικρά και μεγάλα) που χρονίζουν και δεύτερον, να εκθέτετε την προηγούμενη δημοτική αρχή που άφησε πολλά στο… «συρτάρι». Με βάση την… μη παραγωγή έργου πριν, το ερώτημα που μπαίνει είναι: «πόσο δύσκολος τελικά είναι ο δρόμος για να πετύχετε την ανάπτυξη που έχετε στο μυαλό σας…»

Η αλήθεια είναι, ότι γνώριζα από την πρώτη στιγμή που αποφάσισα να θέσω υποψηφιότητα στον Δήμο Δυτικής Αχαΐας, τον βαθμό δυσκολίας αυτής της κατάστασης και τις συνέπειες στην καθημερινότητα των πολιτών, αυτής της μη παραγωγής έργου όπως αναφέρατε στον Δήμο.

Δεν σας κρύβω, ότι περίμενα μια στοιχειώδη αντιμετώπιση από την απερχόμενη Δημοτική Αρχή, ανάλογη του θεσμικού ρόλου της. Δυστυχώς, δεν συνέβη αυτό. Η πληροφόρηση και η διάθεση συνεργασίας δεν υπήρξε, και νομίζω ατυχώς, γιατί ως αιρετοί οφείλουμε να μην ξεχνάμε ότι προτεραιότητά μας είναι να είμαστε ωφέλιμοι προς τους συμπολίτες μας.

Θα ήθελα όμως να υπενθυμίσω πως οι συνδημότες μου δεν με εξέλεξαν για να περιγράφω τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αλλά για να δώσω λύσεις και αυτός είναι ο στόχος μου από την πρώτη μέρα που ανέλαβα τα καθήκοντά μου. Προσπαθώ καθημερινά  να εντείνω την επικοινωνία με τους δημότες, προκειμένου να κατανοήσω τις ανάγκες τους και να ανταποκριθώ ουσιαστικά.

Το αν εκθέτουμε ή όχι την απερχόμενη Δημοτική Αρχή για όσα έκανε ή δεν έκανε, επιτρέψτε μου να σας απαντήσω ότι εμείς απλά τηρούμε όσα δεσμευτήκαμε στον πολίτη της Δυτικής Αχαΐας, να μπορεί να γνωρίζει δηλαδή και ο τελευταίος  δημότης μας, τον τρόπο διαχείρισης των πόρων του Δήμου μας. Ποιοι εκτίθενται ή θα εκτεθούν στο μέλλον ας το κρίνει ο πολίτης.

Ο δρόμος για την ανάπτυξη δεν είναι εύκολος, προσπαθούμε να εφαρμόζουμε ένα συγκεκριμένο σχέδιο δράσης με βάση και τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις. Χρειάζονται σταθερές βάσεις οι οποίες μέσα από ένα πλάνο εξωστρέφειας να μπορέσουν να δώσουν μακροπρόθεσμα καρπούς. Πιστεύω στις δυνατότητες των συνεργατών μου, βήμα – βήμα, με δουλειά και συνεργατικότητα, θα πετύχουμε.

 

  1. Εάν σας ζητούσα να ιεραρχήσετε σ’ ένα κομμάτι χαρτί τα επείγουσας ανάγκης θέματα του Δήμου σας, ποια θα ήταν η «λίστα» των σοβαρότερων θεμάτων;

Η καθημερινότητα του πολίτη, η βελτίωση της ποιότητας ζωής του, δυστυχώς είναι θέματα που διαχρονικά ταλανίζουν την περιοχή. Η αλλαγή της φιλοσοφίας διοίκησης, με σεβασμό απέναντι στον δημότη, με ειλικρίνεια, συνέπεια, ανιδιοτέλεια είναι προτεραιότητα. Να νιώσει ο κόσμος ότι μπορεί να στηριχτεί στον Δήμο.

Σε ότι αφορά τα μεγάλα έργα που αφορούν την περιοχή και μπορούν να αλλάξουν ουσιαστικά τη φυσιογνωμία προς το καλύτερο: η ταχύτερη δυνατή ολοκλήρωση  της  Πατρών – Πύργου και των έργων της Ολυμπίας Οδού, με ασφάλεια και χωρίς περιορισμούς, καθώς και η σύνδεση με τον Άραξο και τη ΒΙ.ΠΕ.

Η αξιοποίηση του φράγματος του Πηνειού για την άρδευση του κάμπου της Δυτικής Αχαΐας. Η επέκταση του Σιδηρόδρομου. Η χωροταξική διευθέτηση και η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου  των Αλυκών, όπως και του αλιευτικού καταφυγίου. Η τουριστική αξιοποίηση μέσω προσέλκυσης των επενδύσεων της περιοχής του Δήμου μας, προκειμένου να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.

 

  1. Ας «ταξιδέψουμε» στον χρόνο προς το μέλλον… Πώς ονειρεύεστε να είναι η περιοχή σας όταν κληθείτε να κριθείτε ξανά από τους συνδημότες σας;

Καλύτερη, πιο λειτουργική, πιο ανθρώπινη, πιο φιλική προς τον συμπολίτη μας, προς το περιβάλλον, τους ανθρώπους με αναπηρίες, τα ζώα. Που δεν θα φοβάται τις προκλήσεις, με ανοιχτούς ορίζοντες και πάνω απ’ όλα με τον σεβασμό και την αξιοπρέπεια που της αξίζει.

 

  1. Με μια κουβέντα, Δήμαρχε…: Τι είναι, για εσάς, η Δυτική Αχαΐα;

Αν και δύσκολο να το εκφράσεις με μια κουβέντα. Με δυο λέξεις, από πλευράς δυνατοτήτων θα έλεγα ότι ο Δήμος μας είναι ένα ΑΚΑΤΕΡΓΑΣΤΟ ΔΙΑΜΑΝΤΙ, που πρέπει με πολλή δουλειά να αναδείξουμε την αξία του. Είναι ο τόπος μου, είναι η περιοχή που τα επόμενα 5 χρόνια θα παλέψουμε να έχει όσα του αξίζει.

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top