Ένα ξεκάθαρο και ηχηρό μήνυμα προς την Ουάσιγκτον έστειλε σήμερα ο Πρωθυπουργός της Γροιλανδίας, Γενς-Φρέντερικ Νίλσεν, ξεκαθαρίζοντας ότι το αρκτικό νησί «δεν θα πουληθεί ποτέ», παρά τις έντονες και «απαράδεκτες» πιέσεις που δέχεται εδώ και σχεδόν δύο χρόνια από τις ΗΠΑ.
Ο Νίλσεν προέβη στις δηλώσεις αυτές κατά τη διάρκεια των «Οικονομικών Συναντήσεων της Εξ-αν-Προβάνς» στη Γαλλία, συμμετέχοντας σε στρογγυλή τράπεζα για τις διεθνείς γεωπολιτικές ισορροπίες. Στο ίδιο πάνελ συμμετείχαν ο Πρόεδρος του Eurogroup, Κυριάκος Πιερρακάκης, και ο Υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Ζαν-Νοέλ Μπαρό, ο οποίος μάλιστα έσπευσε να χαιρετίσει τον Νίλσεν ως έναν «αυθεντικό Ευρωπαίο ήρωα» που επιδεικνύει «πρωτοφανές θάρρος».
Συμμαχία με την Ευρώπη και τον Καναδά για την προάσπιση της δημοκρατίας
Απέναντι στο αμερικανικό πρεσάρισμα, ο Πρωθυπουργός της Γροιλανδίας υπογράμμισε ότι η χώρα του επιδιώκει τη στενή συνεργασία με κράτη που βασίζονται στις κοινές δημοκρατικές αρχές:
«Η Γροιλανδία θέλει να συνεργαστεί με χώρες που συμμερίζονται τις αξίες της δημοκρατίας, του σεβασμού στο διεθνές δίκαιο και στα ανθρώπινα δικαιώματα. Σε αυτήν την κρίση, η Γαλλία και η Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν ένα μεγάλο στήριγμα για εμάς».
Παράλληλα, ο Νίλσεν επεσήμανε την ανάγκη η Γροιλανδία να παραμείνει ενωμένη στο πλευρό της ΕΕ αλλά και χωρών όπως ο Καναδάς, συμπληρώνοντας ότι το νησί διαθέτει πλούσιους φυσικούς πόρους που μπορούν να αξιοποιηθούν από κοινού με τους δημοκρατικούς της συμμάχους προς όφελος όλων. Καταχειροκροτούμενος από το κοινό, διατράνωσε ότι η πατρίδα του δεν θα απαρνηθεί ποτέ τις αξίες της.
Το παρασκήνιο με το φλερτ και τις απειλές του Ντόναλντ Τραμπ
Η κρίση στις σχέσεις των δύο πλευρών πυροδοτήθηκε από τον Αμερικανό Πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει επαναλάβει επανειλημμένα ότι οι ΗΠΑ πρέπει να προσαρτήσουν τη Γροιλανδία για λόγους εθνικής ασφάλειας και γεωστρατηγικής σημασίας στην Αρκτική.
Αν και τον περασμένο Ιανουάριο ο Τραμπ φάνηκε να υπαναχωρεί από την επιθετική ρητορική του, ανακοινώνοντας μια γενική συμφωνία-πλαίσιο με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, οι λεπτομέρειες αυτής της φόρμουλας παραμένουν θολές. Όπως διευκρίνισε ο Νίλσεν, οι τριμερείς διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε Γροιλανδία, Δανία και ΗΠΑ έχουν σημειώσει κάποια πρόοδο, ωστόσο δεν έχουν καταλήξει ακόμα σε οριστική συμφωνία, με το νησί να διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι η κυριαρχία του δεν είναι διαπραγματεύσιμη.
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης


