ΠΟΛΙΤΕΙΑΚΟΙΝΩΝΙΑΠΑΤΡΑ - Δ. ΕΛΛΑΔΑ

Αποκάλυψη στην “ΠΟΛΙΤΕΙΑ”: Κίνημα Νομικών για να κατοχυρωθεί το αδίκημα της “Γυναικοκτονίας” – Τι λέει ο Πατρινός Δικηγόρος Ν. Αφαλωνιάτης

gy
του Αχιλλέα Ροδίτη – 
Το Politeianews.gr και η εφημερίδα «Πολιτεία» κάνουν μια συνταρακτική αποκάλυψη όσον αφορά τα εγκλήματα ενδοοικογενειακής βίας και ειδικότερα την δολοφονία γυναικών από νυν ή πρώην συζύγους και συντρόφους.

Ένα τεράστιο κεφάλαιο, με δυστυχώς αυξημένα ποσοστά σε όλη την Ευρώπη, και στη χώρα μας, χωρίς όμως να έχει εξειδικευτεί το αδίκημα, αυτή δηλαδή της “Γυναικοκτονίας”.

Με τη βοήθεια του Πατρινού Δικηγόρου, Νίκου Αφαλωνιάτη, προσπαθούμε να αναδείξουμε μια από τις πιο σημαντικές πτυχές ως συνέχεια του στυγερού εγκλήματος στα Γλυκά Νερά, εστιάζοντας σε ένα από τα πλέον παράδοξα της ελληνικής δικονομίας.

Ότι δηλαδή η «Γυναικοκτονία» είναι αδίκημα που… δεν συμπεριλαμβάνεται στον Ποινικό Κώδικα και εγκλήματα σαν αυτό αντιμετωπίζονται με βάση το αδίκημα της «Ανθρωποκτονίας».

Και είναι τεράστιες οι διαφορές.

Κίνημα Νομικών για κατοχύρωση της “Γυναικοκτονίας”

Ήδη στην Ελλάδα είναι σε εξέλιξη κίνημα Νομικών που ζητούν να κατοχυρωθεί νομικά και στην Ελλάδα η «Γυναικοκτονία».

«Δεν πρέπει να προσπερνάμε την έμφυλη βία» επισημαίνει ο πατρινός δικηγόρος Νίκος Αφαλωνιάτης λέγοντας πως κατά τη γνώμη του… ήρθε ο καιρός να ανοίξει ένας επιστημονικός διάλογος για τη νομική κατοχύρωση του όρου «γυναικοκτονία», ενός όρου που έχει υιοθετηθεί από πλήθος νομικών συστημάτων ανά τον κόσμο, την ακαδημαϊκή κοινότητα και την εγκληματολογία», αναφέρει ο πατρινός νομικός.

Προσθέτει δε, ότι ο νομικός χαρακτηρισμός “γυναικοκτονία” θα ‘ναι το πρώτο βήμα για την πλήρη αποκάλυψη μιας νοσηρής κοινωνικής πραγματικότητας και «θα κάνει αντιληπτή την πατριαρχική/σεξιστική δομή των κοινωνιών μας».

Σε τι βοηθά ο διαχωρισμός
Ο κ. Αφαλωνιάτης εξηγεί πως στην τραγωδία των Γλυκών Νερών αρχικά ο δημόσιος διάλογος κινήθηκε προς την εθνική-φυλετική καταγωγή των δραστών ενώ τώρα κατευθύνεται προς την προσωπικότητα του δράστη. «Παραβλέποντας όμως την προφανή σύνδεση της δολοφονίας με το φύλο του θύματος», τονίζει.

Και αναλύει: «Η -έστω και υποδόρια- αναφορά σε τέτοιου τύπου δολοφονίες ως εγκλήματα «τιμής» ή «πάθους» στρέφει το βλέμμα της κοινωνίας σε λάθος κατεύθυνση, αφού αναπαράγει στερεοτυπικές αντιλήψεις για το ρόλο των δυο φύλων και παραβλέπει την έμφυλη διάσταση των εγκλημάτων αυτών».

 

ΣΤΟΙΧΕΙΑ  – ΣΟΚ: 50 γυναίκες την εβδομάδα… δολοφονούνται στην Ευρώπη!

Είναι τρομακτικά τα στοιχεία που μας έδωσε ο κ. Αφαλωνιάτης : «Κάθε εβδομάδα στην Ε.Ε. δολοφονούνται 50 γυναίκες από νυν ή πρώην συντρόφους»!

Η έμφυλη και ενδοοικογενειακή βία έχει καταστεί για τις ευρωπαίες, (15 έως 44 χρόνων¬), ως πρώτη αιτία αναπηρίας και θανάτου.

Αλλά στη χώρα μας δεν υπάρχουν αντίστοιχα στατιστικά στοιχεία επειδή απλά δεν υπάρχει ο νομικός διαχωρισμός της ανθρωποκτονίας από τη γυναικοκτονία.

 

ΑΦΑΛΩΝΙΑΤΗΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ

“Μην προσπερνάμε την έμφυλη βία”

Δείτε τι ακριβώς λέει ο Δικηγόρος Πατρών Νίκος Αφαλωνιάτης:

 

” Σύμφωνα με την έκθεση «Η βία κατά των γυναικών και η προσχώρηση της Ε.Ε. στη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης» που δημοσιοποίησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 15 Νοεμβρίου 2017: Η έμφυλη βία και συγκεκριμένα η ενδοοικογενειακή βία έχει καταστεί για τις Ευρωπαίες, μεταξύ 15 και 44 χρόνων, η πρώτη αιτία αναπηρίας και θανάτου, αφήνοντας πίσω ακόμη και τα αυτοκινητικά δυστυχήματα ή τον καρκίνο. Οι αριθμοί είναι τρομακτικοί καθώς κάθε εβδομάδα στην ΕΕ δολοφονούνται πενήντα γυναίκες από νυν ή πρώην σύντροφό τους.

Επιπλέον, βάση των στοιχείων του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Ισότητα των Φύλων:

  • Στην Βρετανία, κάθε τρεις μέρες δολοφονείται μία γυναίκα
  • Στη Σουηδία, κάθε δέκα μέρες κακοποιείται μέχρι θανάτου από το σύζυγο ή σύντροφό της
  • Στην Ισπανία, μία γυναίκα δολοφονείται κάθε τέσσερις μέρες, δηλαδή περίπου 100 τον χρόνο
  • Στην Γαλλία, μία γυναίκα δολοφονείται κάθε πέντε μέρες εξαιτίας κακοποίησης στο σπίτι, από αυτές το 1/3 μαχαιρώνεται, το 1/3 φονεύεται με πυροβόλο όπλο, το 20% στραγγαλίζεται και το 10% ξυλοκοπείται μέχρι θανάτου.

Για την Ελλάδα, δυστυχώς, δεν υπάρχουν αντίστοιχα στατιστικά στοιχεία, δεδομένου ότι δεν έχει δημιουργηθεί μια εξειδικευμένη βάση δεδομένων που να διακρίνει τις ανθρωποκτονίες από τις γυναικοκτονίες.

Στην τραγωδία των Γλυκών Νερών παρατηρήσαμε ότι ο δημόσιος διάλογος αρχικά κινήθηκε με γνώμονα την εθνική-φυλετική καταγωγή των δραστών και τάχιστα διολίσθησε σε κραυγές υπέρ της οπλοκατοχής, της οπλοχρησίας, της αυτοάμυνας, της θανατικής ποινής, των πραγματικών ισοβίων, παρασύροντας ακόμα και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης σε έναν εξόχως αντιεπιστημονικό και επικίνδυνο νομικό λαϊκισμό.

Μετά την ομολογία του δράστη, όπως ήταν άλλωστε αναμενόμενο, είχαμε μια μετατόπιση του δημοσίου διαλόγου προς την προσωπικότητα του συγκεκριμένου δράστη και τα πιθανά αίτια που τον οδήγησαν να προβεί στις συγκεκριμένες πράξεις, παραβλέποντας όμως την προφανή σύνδεση της δολοφονίας με το φύλο του θύματος, ενώ η συνάφεια μεταξύ τους είναι κάτι παραπάνω από προφανής.

Η -έστω και υποδόρια- αναφορά σε τέτοιου τύπου δολοφονιών ως «εγκλήματα τιμής» ή «εγκλήματα πάθους», αναπόφευκτα στρέφει το βλέμμα της κοινωνίας σε λάθος κατεύθυνση, αφού αναπαράγει στερεοτυπικές αντιλήψεις για το ρόλο των δυο φύλων και παραβλέπει την έμφυλη διάσταση των εγκλημάτων αυτών.

Κατά τη γνώμη μου ήρθε ο καιρός να ανοίξει ένας επιστημονικός διάλογος για τη νομική κατοχύρωση του όρου «γυναικοκτονία», όρος που μπορεί να δημιουργεί αμηχανία ακόμα και σε νομικούς, αλλά έχει υιοθετηθεί από πλήθος νομικών συστημάτων ανά τον κόσμο, από την ακαδημαϊκή κοινότητα και, τέσσερες περίπου δεκαετίες πίσω, από την επιστήμη της εγκληματολογίας.

Ο νομικός χαρακτηρισμός τέτοιου τύπου εγκλημάτων ως γυναικοκτονία θα αποτελέσει το πρώτο βήμα για την πλήρη αποκάλυψη μιας νοσηρής κοινωνικής πραγματικότητας και θα κάνει αντιληπτή σε όλους μας την πατριαρχική/σεξιστική δομή των κοινωνιών μας”.

 

 

You may also like

Comments are closed.