ΠΟΛΙΤΙΚΗΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η Άγκυρα προκαλεί: Κατηγορεί την Ελλάδα για τον θάνατο μεταναστών σε… τουρκικό έδαφος

metanastes dom
Την ανάγκη συμμόρφωσης της Τουρκίας στην Κοινή Δήλωσή της με την Ευρωπαϊκή Ένωση για αποτροπή των παράνομων αναχωρήσεων μεταναστών, ανέδειξε η ελληνική κυβέρνηση. Η Άγκυρα συνεχίζει με κάθε τρόπο την προσπάθεια εκμετάλλευσης του θανάτου 19 μεταναστών κοντά στον Έβρο αλλά επί τουρκικού εδάφους.

Στην προσπάθεια εργαλειοποίησης του προσφυγικού ζητήματος που επιχειρεί η Άγκυρα, εκμεταλλευόμενη το γεγονός του θανάτου 19 μεταναστών σε τουρκικό έδαφος ανατολικά του Έβρου, απαντά και πάλι η Αθήνα, με τον Νότη Μηταράκη να υπογραμμίζει ότι το εν λόγω περιστατικό αναδεικνύει ακόμα πιο έντονα την υποχρέωση της Τουρκίας να καταπολεμήσει τα παράνομα δίκτυα των λαθροδιακινητών.

“Ταυτόχρονα καθιστά για ακόμα μια φορά εμφανή την ανάγκη συμμόρφωσης όλων των μερών και ειδικά της Τουρκίας στην Κοινή Δήλωση του 2016 ΕΕ- Τουρκίας για αποτροπή των παράνομων αναχωρήσεων και τη μεταμόρφωσή της σε καλόπιστο εταίρο της ΕΕ στο κρίσιμο ζήτημα του μεταναστευτικού” επεσήμανε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Ο Μαργαρίτης Σχοινάς, ο οποίος τιμήθηκε από τον Νότη Μηταράκη για τη συμβολή του στη διαχείριση του μεταναστευτικού, τόνισε ότι η Ελλάδα είναι πλέον ένα ισχυρό αλλά και δίκαιο σύνορο της ενωμένης Ευρώπης, μια χώρα που με σαφές πλάνο συνδιαμορφώνει την ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική. “Η πρόοδος και οι προσπάθειες της Ελλάδας δεν περνούν απαρατήρητες στην Ευρώπη και σίγουρα όχι μετά την καθοριστική, ιστορική εμπειρία που ζήσαμε μαζί με την ευρωπαϊκή ηγεσία στον Έβρο τον Μάρτιο του 2020” επεσήμανε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν αρμόδιος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής
.
Στο τραγικό περιστατικό του Έβρου αναφέρθηκε η εκπρόσωπος της αρμόδιας Επιτρόπου της Κομισιόν. “Είναι πολύ σημαντικό να διασταυρώσουμε τα γεγονότα. Και αυτό πρέπει να ερευνηθεί από τις εθνικές αρχές. Θα ζητήσουμε επίσης επιπλέον πληροφορίες που ενδεχομένως να έχουν η Frontex και η Europol” τόνισε χαρακτηριστικά η Αννίτα Χίππερ εκπρόσωπος Κομισιόν για θέματα μετανάστευσης

Αντίδραση υπήρξε και από το γερμανικό Υπουργείο Εξωτερικών, την ώρα που αγγλόφωνα τουρκικά μέσα προβάλλουν συστηματικά τις πτυχές των όσων φαίνεται να συνέβησαν στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

“Είναι κομβικής σημασίας κάθε μορφή προστασίας των συνόρων σε κάθε περίπτωση να ανταποκρίνεται οπωσδήποτε στα ανθρωπιστικά στάνταρ και στις ισχύουσες διατάξεις του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου” ανέφερε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Συνάντηση με τον αμερικανό πρέσβη είχε ο Νίκος Δένδιας, με τις εξελίξεις στην Ουκρανία, αλλά και τα θέματα πολυμερούς συνεργασίας να κυριαρχούν στην ατζέντα. Σε συνέντευξή του στο περιοδικό “Πτήση” ο Τζέφρι Πάιατ δήλωσε ότι ομάδα αμερικανών αναμένεται στην Αθήνα προκειμένου να ενημερώσει την ελληνική κυβέρνηση για τις λεπτομέρειες του προγράμματος των F-35.

You may also like

Comments are closed.