Το ζήτημα των διοδίων στην Πατρών-Πύργου εξακολουθεί να παραμένει στην ατζέντα, αν και η συζήτηση στον δημόσιο διάλογο (δηλαδή στα ΜΜΕ και στις τοπικές πολιτικές παρεμβάσεις) δεν έχει την ένταση που θα έπρεπε.
Η «Πολιτεία» σήμερα επανέρχεται, διαπιστώνοντας ότι τόσο οι κάτοικοι της Δυτικής Αχαΐας όσο και οι εργαζόμενοι που καθημερινά χρησιμοποιούν την οδό, έχουν θορυβηθεί απ’ την προοπτική ο νέος, ασφαλής δρόμος να τούς επιβαρύνει στο κοντινό μέλλον με ποσά που θα πρέπει καθημερινά να καταβάλλουν.
Επανερχόμαστε, λοιπόν, και θυμίζουμε ότι το κόστος των διοδίων έχει προσδιοριστεί στα 0,064 ευρώ ανά χιλιόμετρο. Άρα:
- • Η απλή διέλευση απ’ την Πάτρα έως τον Πύργο θα κοστίζει (για τα επιβατικά Ι.Χ.) 4,8 ευρώ. Και μ’ επιστροφή 9,6 ευρώ.
- • Οι σταθμοί διοδίων θα τοποθετηθούν, «μετωπικά» στο Μιντιλόγλι (13Ο χιλιόμετρο) και στην Κυλλήνη. Και δυο «πλευρικοί» σταθμοί σε Κάτω Αχαΐα και Αμαλιάδα.
Κι όμως, έως το 2015 όλοι μας θεωρούσαμε δεδομένο ότι η ανακατασκευασμένη Πατρών-Πύργου δεν θα υπόκειται σε χρεώσεις διοδίων, έστω κι αν αυτό σήμερα δεν πολυακούγεται. Η «Πολιτεία», λοιπόν, ανατρέχει στο παρελθόν για να θυμίσει μερικά απ’ τα «επεισόδια» στο «σήριαλ» της Πατρών-Πύργου. Και να σταθεί σε επισημάνσεις που περιέγραφαν, με απερίφραστο τρόπο, ότι διόδια «δεν θα μπουν» αν εκτυλισσόταν, ως είχε, εκείνος ο προγραμματισμός. Ο οποίος στη συνέχεια ανετράπη και ύστερα ξανά-ανετράπη, ώστε να φτάσουμε σήμερα στην απόφαση «προσάρτησης» του έργου στην «Ολυμπία Οδό» αλλά, αυτή τη φορά με κόστη στους χρήστες και διόδια.
Η ΕΡΕΥΝΑ ΣΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΤΗΣ ΤΟΤΕ ΒΟΥΛΗΣ
Χρειάστηκε να «ψάξουμε» πολύ σε πρακτικά της Βουλής. Και ν’ ανατρέξουμε σε ξεχασμένες ανακοινώσεις. Και απ’ όλες τις «πηγές» σταθήκαμε σε μια συνάντηση που είχε γίνει τότε, το 2013, στο υπουργείο Υποδομών, υπό την προεδρία του τότε υπουργού Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, με την συμμετοχή εκπροσώπων φορέων και βουλευτών απ’ τη Δυτική Ελλάδα (κεντρική φωτογραφία).
Ο προσεκτικός αναγνώστης θα διακρίνει ανάμεσα τους τούς κ.κ. Απόστολο Κατσιφάρα, Γρηγόρη Αλεξόπουλο (έκανε σχετική παρέμβαση για το θέμα την περασμένη Δευτέρα), Κώστα Τζαβάρα, Γιώργο Κοντογιάννη, Χαράλαμπο Καφύρα, Γιάννη Κουτσούκο, Γιάννη Λυμπέρη, Θανάση Νταβλούρο, Μάκη Παρασκευόπουλο κ.α.
Ήταν η ίδια εποχή που ο υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης διαβεβαίωνε και δρομολογούσε ότι:
- • Το έργο θα δημοπρατηθεί ως δημόσιο, με ορίζοντα δημοπράτησης τον Απρίλιο του 2014, από την Πάτρα έως τον Πύργο και από το Καλό Νερό έως την Τσακώνα.
- • Ότι διόδια δεν προβλέπονταν.
Κατά πολλούς, εκείνη η μεγάλη ευκαιρία χάθηκε. Αν δεν υπήρχαν οι γνωστές, μεταγενέστερες ανατροπές, η Πατρών-Πύργου θα ήταν ήδη έτοιμη απ’ το 2018 και δεν θα είχε «πληρώσει» η περιοχή τον φόρο αίματος που ακολούθησε. Δεν θα είχαν χαθεί δεκάδες συμπολίτες μας, ούτε σήμερα θα μιλούσαμε για διόδια.
Γυρίζουμε το χρόνο πάλι πίσω. Και πάμε στις 4 Νοεμβρίου 2014. Στην Πάτρα είναι «χλιαρά» τα δημοσιεύματα της εποχής.
Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΝ ΤΟΤΕ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟ
Κι όμως, στη Βουλή ο κ. Χρυσοχοΐδης είχε δώσει, ώρες πριν, πολλές και διαφωτιστικές ειδήσεις. Απαντώντας σε μια ερώτηση του τότε βουλευτή Νίκου Νικολόπουλου. Και τα όσα είπε ο Χρυσοχοΐδης σίγουρα υπάρχουν ακόμα στο μεγάλο αρχείο του πρώην βουλευτή.
Η «Πολιτεία» ξετρύπωσε, λοιπόν, εκείνη την σχεδόν εμβληματική τοποθέτηση του τότε υπουργού Υποδομών. Ο οποίος μετωπικά και απερίφραστα έλεγε ότι:
- • Το τελικό κόστος του έργου θα είναι μικρότερο από 340 εκατομμύρια ευρώ.
- • Θα είναι κατά 90% σε νέα χάραξη.
- • Ο νέος άξονας Πάτρα-Πύργος δεν ακουμπάει στον παλιό άξονα αλλά θα είναι 5 χιλιόμετρα ανατολικότερα, ενώ μέσα στην εργολαβία έχει προβλεφθεί να συνδεθεί και ο Άραξος και η Βιομηχανική Περιοχή Πατρών με το νέο οδικό άξονα.
- • «Σε ό,τι αφορά αυτό καθ’ αυτό το δρόμο, δεν θα υπάρξουν διόδια, δηλαδή στο δρόμο Πάτρας-Πύργου. Παράλληλα προβλέπεται να γίνει συνδετήριος, πλήρης, κανονικός δρόμος μεταξύ του δρόμου αυτού και της Βιομηχανικής Περιοχής, ενώ θα υπάρξει και συνδετήριος άξονας Πάτρας-Πύργου-Αράξου». Κρατάμε τη φράση Χρυσοχοΐδη σε εισαγωγικά για να τεκμηριώσουμε την τότε μετωπική αναφορά περί μη ύπαρξης διοδίων.
- • Στην ίδια τοποθέτηση του ο κ. Χρυσοχοΐδης είχε πει ότι «στη Βουλή, όλοι οι βουλευτές, όλων των κομμάτων, ψήφισαν το άρθρο 5 του ν.4219/2013»
Τι σήμαινε, λοιπόν, το συγκεκριμένο άρθρο;
Η έρευνα της «Πολιτείας» έδειξε ότι στο συγκεκριμένο άρθρο ο οδικός άξονας «Αυτοκινητόδρομος Πάτρα-Πύργος-Τσακώνα» χαρακτηριζόταν ως έργο υποδομής και άμεσης προτεραιότητας, προκειμένου, «αμέσως μετά την εξαίρεσή του από τη Σύμβαση Παραχώρησης του Έργου να προκηρυχθεί κατά προτεραιότητα ως δημόσιο έργο». Δηλαδή, χωρίς διόδια.
Ο τότε υπουργός Χρυσοχοΐδης ήταν απόλυτα σαφής.
Και ενημέρωνε ότι «τον Φεβρουάριο του 2014 οι υπηρεσίες του υπουργείου ζήτησαν την ένταξη του έργου στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
Εμπροσθοβαρώς, γιατί δεσμευθήκαμε εδώ στην Επιτροπή και γιατί το λέει ο νόμος ‘κατά προτεραιότητα’. Πριν την πλήρη έγκριση του νέου συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος, προκειμένου να υλοποιηθεί η δέσμευση του νόμου, εστάλη στο υπουργείο Ανάπτυξης για να πάρουμε ένα ενάριθμο έργο, βάζοντας τον ενδεικτικό προϋπολογισμό των 340 εκατομμυρίων ευρώ. Πολύ σωστά και πολύ έντιμα έκανε η υπηρεσία».
«ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΞΟΥΝ ΔΙΟΔΙΑ»
Αναφέρει και άλλα τυπικά και διαδικαστικά ο τότε υπουργός στην τότε τοποθέτηση του. Εμείς, εδώ, στεκόμαστε στην επισήμανση του προς τον κ. Νικολόπουλο. Τότε που έλεγε ότι «σε ό,τι αφορά αυτό καθ’ αυτό το δρόμο, πρώτον, κύριε Νικολόπουλε, στο δρόμο αυτό δεν θα υπάρξουν διόδια, δηλαδή στο δρόμο Πάτρας-Πύργου. Δεύτερον, θα γίνει συνδετήριος, πλήρης, κανονικός δρόμος μεταξύ του δρόμου αυτού και της Βιομηχανικής Περιοχής. Επίσης, θα γίνει συνδετήριος άξονας Πάτρας-Πύργου-Αράξου. Αυτά συμπεριλαμβάνονται μέσα στην εργολαβία κανονικά, όπως έχουμε πει. Ευχαριστώ πολύ».
Οκτώ χρόνια μετά, μετά από πολλές περιπέτειες, μετά από πολλές «ακροβασίες», περιμένουμε ακόμα να μπει μπροστά η νέα Πατρών -Πύργου. Μόνο που σήμερα μιλάμε για ένα δρόμο που θα επιβαρύνει με κοντά 10 ευρώ την μετ’ επιστροφής διέλευση των χρηστών απ’ την Πάτρα έως το Πύργο. Και ίσως κατανοήσουμε ότι τα λάθη «πληρώνονται».