ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η αντίδραση της Ελλάδας στις προτάσεις της Κομισιόν για την ενέργεια -Το μήνυμα στον Ερντογάν

mitsotakis ypoyrgiko arthro
Σωστό βήμα χαρακτηρίζει η κυβέρνηση τις προτάσεις της Κομισιόν που ανακοίνωσε χθες (14.09.2022) η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Οι προτάσεις της Ευρωπαϊκές Επιτροπής, όπως ανακοινώθηκαν την Τετάρτη από την πρόεδρο Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κινούνται στο πλαίσιο που εδώ και καιρό έχει σχεδιάσει και υλοποιεί η ελληνική κυβέρνηση για τη δίκαιη αναδιανομή των μεγάλων εσόδων εταιρειών ενέργειες προς όφελος της κοινωνίας και της ευρύτερης οικονομίας.

Ο μηχανισμός ανάκτησης υπερεσόδων που πρότεινε η πρόεδρος της Επιτροπής εφαρμόζεται από το καλοκαίρι στην Ελλάδα, η οποία έδρασε χωρίς καθυστέρηση, ενώ η πρόταση της Κομισιόν ουσιαστικά επιβεβαιώνει την ορθότητα των επιλογών που έχει κάνει η κυβέρνηση.

Η κα φον ντερ Λάιεν τόνισε επίσης πως πρέπει να μειωθεί η μεγάλη επιρροή της τιμής του φυσικού αερίου στην τιμολόγηση της ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς το ισχύον σύστημα της οριακής τιμής δεν ανταποκρίνεται στις συνθήκες.

Η Ελλάδα, έχει επανειλημμένα επισημάνει την ανάγκη αποσύνδεσης του φυσικού αερίου από τις τιμές του ηλεκτρισμού και επαναξιολόγησης του όλου πλαισίου, όπως και την ανάγκη καθιέρωσης περισσότερο αντιπροσωπευτικού δείκτη για την αγορά φυσικού αερίου, την ανάγκη διαφύλαξης των όρων ανταγωνισμού και τη γρήγορη αλλαγή του ενεργειακού μείγματος με έμφαση στις ΑΠΕ.

Η Ελλάδα στηρίζει τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θεωρεί ότι είναι ένα σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση για την αντιμετώπιση της μεγάλης  ενεργειακής κρίσης. Οι προτάσεις της Κομισιόν θα συζητηθούν σε έκτακτη Σύνοδο των υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. στις 30 Σεπτεμβρίου» αναφέρει η ελληνική κυβέρνηση.

Ξεκάθαρη απάντηση στους ανυπόστατους ισχυρισμούς της Τουρκίας που διαστρεβλώνει την Συνθήκη της Λωζάνης, έδωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τα εγκαίνια εκδήλωσης γiα τη Μικρά Ασία στο Μουσείο Μπενάκη.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο παραλήρημα του Ταγίπ Ερντογάν τονίζοντας ότι οι πρακτικές του παραβιάζουν τη συνθήκη.

Αναφερόμενος στη Συνθήκη της Λωζάνης τόνισε ότι η Τουρκία θα πρέπει να αντιληφθεί, ότι τον σχεδόν έναν αιώνα ισχύος αυτής της Συνθήκης, θα τον διαδεχθούν πολλοί ακόμη.

«Η Συνθήκη της Λωζάννης διέπει, έκτοτε, τη συνύπαρξή μας με τους γείτονες. Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι η Τουρκία την έχει παραβιάσει ξεριζώνοντας το ελληνικό στοιχείο της Κωνσταντινούπολης, της Ίμβρου και της Τενέδου. Αλλά και εξακολουθεί να υπονομεύει τις σαφείς ρυθμίσεις της, αμφισβητώντας τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Θα πρέπει να αντιληφθεί, ωστόσο, η άλλη πλευρά του Αιγαίου ότι τον σχεδόν έναν αιώνα ισχύος αυτής της Συνθήκης, θα τον διαδεχθούν πολλοί ακόμη.

Έτσι απαιτούν η Ιστορία και Γεωγραφία, η νομιμότητα και η διεθνής σταθερότητα. Γι’ αυτό και την τήρησή της εγγυάται και θα εγγυάται η Ελλάδα, με την ασπίδα της διπλωματίας και των συμμαχιών της, αλλά και με το αποτρεπτικό δόρυ των Ενόπλων της Δυνάμεων.

Κυρίως, όμως, με την αδιάκοπη πορεία της προς την πρόοδο. Γιατί η πραγματική αναμέτρηση μιας χώρας είναι με το παρελθόν και το μέλλον τη», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με μεγάλη δημοσκόπηση που διεξήχθη στη γειτονική χώρα από την εταιρεία Μetropoll, το 64% των Τούρκων θεωρεί φίλους τους Έλληνες και το 51,5% θεωρεί την ένταση με την Ελλάδα προεκλογικό τέχνασμα Ερντογάν.

Κόντρα με την τακτική Ερντογάν είναι και η απάντηση που έδωσαν σχεδόν 7 στους 10 πολίτες, καθώς το 64%, πιστεύει ότι ο ελληνικός λαός είναι φίλος και μόλις το 31,3% ότι είναι εχθρός. Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι το 60% αυτών που απάντησαν ότι οι Έλληνες είναι φίλοι, ανήκουν στο κόμμα του Τούρκου Προέδρου.

 

You may also like

Comments are closed.