UncategorizedΑΠΟΨΕΙΣ

Η «Αποχή» κόντρα στην ανάγκη «Συμμετοχής» – ΑΡΘΡΟ του Δημήτρη Λύρα

281281437 5309518719110548 5289843016181627028 n e1699264501417

 

  

Το άρθρο είναι του Δημήτρη Λύρα, Πατρινού επιχειρηματία και Πτυχιούχου Οικονομικής Σχολής.

3 LYRAS 1

 

«Πάντοτε στις εκλογικές διαδικασίες απασχολούσε και ενίοτε προβλημάτιζε την κοινή γνώμη το γεγονός της αποχής των πολιτών από το ύψιστο Δημοκρατικό τους δικαίωμα. Αρκετά χρόνια τώρα το φαινόμενο της αποχής έχει γιγαντωθεί με αποτέλεσμα να εκλέγονται είτε κυβερνήσεις είτε Δήμαρχοι και Περιφερειάρχες σε όλη την Ελλάδα από την μειοψηφία του εκλογικού σώματος μιας και η πλειοψηφία απουσιάζει από τις κάλπες.

Κάθε φορά ακούγονται διάφορες δικαιολογίες για αυτό το γεγονός, του τύπου: «οι πολίτες δεν πήγαν να ψηφίσουν γιατί είναι καλοκαίρι και κάνουν μπάνια» ή «οι πολίτες δεν πήγαν να ψηφίσουν γιατί δεν τους έπεισε κανένας υποψήφιος». Έχουν βάση όμως αυτές οι δικαιολογίες ή απλά πάμε να καλύψουμε το θλιβερό γεγονός ότι ο κόσμος απέχει συνειδητά από τις κάλπες γιατί πολύ απλά δεν πιστεύει στην δύναμη της πολιτικής πλέον;

Πολύ φοβάμαι το δεύτερο, και λέω «φοβάμαι», γιατί πώς γίνεται κάποιος να μην πιστεύει στη δύναμη της πολιτικής όταν η πολιτική είναι αυτή που διαμορφώνει τις συνθήκες που θα ζήσουμε. Οι άνθρωποι παντού, σε όλον τον κόσμο, ίδιοι είναι, ζουν διαφορετικά όμως ένεκα των πολιτικών που ακολουθούν οι κυβερνήσεις τους. Αν μια χώρα έχει 50% ανεργία, έχει βία, έχει φτώχεια τότε οι πολίτες της είναι καταδικασμένοι να ζουν σε ένα είδος επίγειας κόλασης όπου δεν υπάρχει Δημοκρατία και συνήθως τα προβλήματα λύνονται με πολέμους.

Αν όμως ζεις σε μια χώρα με τα αντίθετα χαρακτηριστικά από αυτά, όπως π.χ. η Δανία, τότε βρίσκεσαι σε ένα είδος επίγειου παραδείσου, η ζωή είναι άνετη, υπάρχει ευημερία, κοινωνική προστασία, πολιτισμός. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι Δανοί είναι καλύτεροι ή πιο έξυπνοι άνθρωποι από τους άλλους που δεν απολαμβάνουν όσα αυτοί στη χώρα τους. Η διαφορά είναι στην πολιτική!

Η  πολιτική βοηθάει τα κράτη να ευημερούν και η πολιτική κάνει τα κράτη να ζουν μέσα στην δυστυχία και στους πολέμους. Η πολιτική δεν είναι ασφαλώς υπεύθυνη για τα πάντα, δεν δημιουργεί η πολιτική όλα τα ανθρώπινα μίση και πάθη, ούτε όλα τα προβλήματα που μπορούν να παρουσιαστούν στην καθημερινότητά μας, όπως π.χ. μια σφοδρή κακοκαιρία. Μπορεί όμως με κακές και λάθος πολιτικές να τα επιδεινώσει αυτά τα προβλήματα ή με καλές και σωστές πολιτικές να τα μετριάσει.

Η πολιτική αφορά τις συλλογικές επιλογές που συνδέουν ετερόκλητες ομάδες ανθρώπων οι οποίες ζουν με συγκεκριμένο τρόπο. Η πολιτική αφορά τις συλλογικές δεσμεύσεις που παραχωρούν στους ανθρώπους το δικαίωμα της επιλογής του τρόπου ζωής τους. Ασφαλώς και αν οι επιτυχημένοι πολιτικοί θεσμοί ήταν αυτόματο αποτέλεσμα συγκεκριμένων ιστορικών περιστάσεων, η ζωή θα ήταν ευκολότερη. Αλλά δυστυχώς τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά.

Οι πολιτικοί θεσμοί διαμορφώνονται από τους ανθρώπους και οι πολίτες, ανάλογα με τις ανάγκες μας, κάνουμε τις επιλογές μας αφού διατηρούμε την δυνατότητα να εκφράσουμε τις ανάγκες μας αυτές μέσα από τη κάλπη. Για να έχει λοιπόν η πολιτική καλό αποτύπωμα στις ζωές μας υπάρχει μια προϋπόθεση: Να συμμετέχουμε στις εκλογές εκπροσωπώντας τις ανάγκες μας!».

 

 

 

You may also like

Comments are closed.

BeFunky design 2023 11 21T104015.291 1 e1700556058268 Uncategorized

O Ν. Νικολόπουλος στο Ιταλικό Κοινοβούλιο! Η ομιλία του στον Συνασπισμό Συντηρητικών – Χριστιανοδημοκρατικών… [ΦΩΤΟ]

Ομιλία Νίκου Νικολόπουλου στην συνάντηση με τον συνασπισμό των συντηρητικών – χριστιανοδημοκρατών στο Ιταλικό κοινοβούλιο. ...