Η απόδραση ή η απόπειρα απόδρασης λογικά είναι αδίκημα …όχι όμως για όλους.
Σε πολλές χώρες επικρατεί μία «ανοχή» απέναντι σε κρατούμενους που είτε έχουν αποδράσει, είτε αποπειράθηκαν να αποδράσουν, με την προϋπόθεση ωστόσο, ότι δεν διέπραξαν παράλληλα άλλο αδίκημα.
Αν δηλαδή κάποιος, θέλει απλά να κάνει μια βόλτα έξω από το σωφρονιστικό κατάστημα στο οποίο κρατείται, αλλά ο «περίπατός» του αυτός δεν περιλαμβάνει κανένα άλλο είδος εγκλήματος, π.χ. κλοπή, απειλή, δωροδοκία. υλικές ζημιές ή βία, τότε απλά μπορεί και δεν θα κατηγορηθεί για αυτό αν τον πιάσουν, επιβαρύνοντας την ποινή του.
Σε ποιες χώρες η απόδραση είναι «νόμιμη»
Είναι καλά νέα αν βρίσκεστε στη φυλακή στο Βέλγιο, τη Γερμανία , την Ολλανδία, τη Σουηδία, την Αυστρία, το Μεξικό ή τη Χιλή.
Το επιχείρημα της Γερμανίας να αφήνει τους κρατούμενους να βγαίνουν από τη φυλακή ελεύθεροι, εφόσον δεν έχουν διαπράξει κανένα άλλο έγκλημα στη διαδικασία, οφείλεται στην έμφυτη «παρόρμηση» των ανθρώπων να είναι ελεύθεροι.
Βασικά, ο «βασικός νόμος» της χώρας – που ισχύει από το 1800 – θεωρεί ανήθικο να αρνείται στους ανθρώπους το φυσικό τους «ένστικτο να δραπετεύουν». Και δεν έχει σημασία ποιος είναι ο κρατούμενος, πόσα εγκλήματα έχει διαπράξει ή τη σοβαρότητά τους .
Ωστόσο, ακόμα κι αν οι κρατούμενοι δραπετεύσουν στη Γερμανία χωρίς να παραβιάσουν άλλους νόμους, εάν συλληφθούν, είναι πιθανό να κλειδωθούν ξανά σε πιο ασφαλείς συνθήκες για παν ενδεχόμενο.
Το Μεξικό ακολουθεί το παράδειγμα της Γερμανία με αυτό το επιχείρημα, ο Ομοσπονδιακός Ποινικός Κώδικας γράφει: «Δεν θα εφαρμοστεί καμία κύρωση στον κρατούμενο που δραπετεύει, εκτός εάν ενεργεί σε συνεννόηση [με άλλους για να πραγματοποιήσει μια απόδραση]».
Οι Κάτω Χώρες υποστηρίζουν ότι αν ένας κρατούμενος βλέπει μια διέξοδο από τη φυλακή και δεν την παίρνει, ότι είναι ουσιαστικά μια μορφή αυτοτιμωρίας στο να μην εκμεταλλεύεται μια καλή ευκαιρία.
Αναφέρεται ότι η Ελβετία υποστηρίζει ότι η απόδραση από τη φυλακή χωρίς να παραβιάσει κανέναν νόμο είναι ουσιαστικά ακίνδυνη .
Ο νόμος της Αυστρίας δεν απαριθμεί την απόδραση ως παράνομη ούτε και το Βέλγιο.