ΠΑΤΡΑ - Δ. ΕΛΛΑΔΑ

Η μπύρα από την Πάτρα που «μεθά» Σιγκαπούρη, Παρίσι, Λονδίνο!

GIORGOS NTANOS
Στην παραγωγή μπύρας η Ελλάδα γράφει τη δική της παράδοση, έστω και αν οι ξένες πολυεθνικές είναι αυτές που διατηρούν το πάνω χέρι στην αγορά.

Αν κάποιος θελήσει να εντοπίσει τη διαφορά στην ποιότητα και στην γεύση, σε αυτή την περίπτωση υπάρχουν εγχώριες μικροζυθοποιίες που ακόμα και αν δεν μπορούν να ανταγωνισθούν τους «μεγάλους» του κλάδου σε μεγέθη και όγκους πωλήσεων, ξέρουν να κερδίζουν τον καταναλωτή…

Μια από αυτές και η Ammousa English IPA.

Μία δημιουργία του Πατρινού μηχανικού και οικοζυθοποιού Γιώργου Ντάνου, σε μία προσπάθεια η οποία ξεκίνησε ως χόμπι, ουσιαστικά, πριν από λίγα χρόνια από ένα αυτοσχέδιο ζυθοποιείο σε ένα υπόγειο «…με πολύ αγάπη για την μπύρα και με σκοπό να συνδυάσει δύο διαφορετικές, αλλά ίδιες ταυτόχρονα τέχνες, την τέχνη της μπύρας και την τέχνη του φαγητού», όπως λέει ο ίδιος.

Σήμερα, παρόλο που η Ammousa με την επαγγελματική της μορφή βρίσκεται περίπου 3 χρόνια στην αγορά, η ανταπόκριση από το καταναλωτικό κοινό θεωρείται μεγάλη, τόσο εντός όσο πλέον και εκτός των συνόρων. Και στις τρεις χρονιές η πορεία είναι ανοδική με αύξηση τζίρου πάνω από 30% σε ετήσια βάση, εν μέσω πανδημίας!

«Η Ammousa δεν αποτελεί ένα προϊόν που ”με το ζόρι” θα μπει στο εστιατόριο, στην κάβα ή στην μπυραρία γιατί απλά πρέπει να είναι… η Ammousa θα είναι εκεί για να μεταφέρει την γευστική εμπειρία», τονίζει ο εμπνευστής και ιδιοκτήτης του brand.

Και με αυτόν το τρόπο πώλησης είναι πια στα ράφια επιλεγμένων σούπερ μάρκετ στο Νομό Αχαΐας και σε διάφορες επιλεγμένες κάβες και εστιατόρια σε Πάτρα, Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Ναύπλιο, Καλαμάτα, Κρήτη, Κέρκυρα, Μύκονο, Πόρο, Άνδρο, Σίφνο, Μήλο, Κεφαλλονιά, Λευκάδα, Ρόδο κ.τ.λ., με συνεργασίες που αναπτύσσονται καθημερινά.

Ενδεικτικά μερικές από αυτές αφορούν το Hilton Hotel το 2019, την Σπονδή, τα Riki RestaurantNostos Seafood Experience, Caucho Athens, Nora’s Deli, La Meat Maison, Wise Greece και σε πολλά ακόμη εστιατόρια και delicatessen καταστήματα σε όλη την επικράτεια.
Όσον αφορά την εξαγωγική δραστηριότητα της, ήδη η ελληνική μπύρα Ammousa έχει «ταξιδέψει» σε Σιγκαπούρη σε συνεργασία με την Mavrikos Imports, Παρίσι και Λονδίνο.

«Το προσεχές διάστημα θα τοποθετηθεί και στην αγορά της Σουηδίας. Ο στόχος είναι να αναπτυχθεί σε όσες το δυνατόν περισσότερες πόλεις στην Ευρώπη τον επόμενο χρόνο. Επίσης, οι καταναλωτές θα πρέπει να αναμένουν και άλλες δύο συνταγές, που, θα προκαλέσουν έκπληξη…», αναφέρει στο newmoney ο Γιώργος Ντάνος, ο οποίος καταφέρνει να ανεβάζει σταθερά, αλλά σε συνεχόμενο ρυθμό τον πήχη της επιχείρησης του.

Τα σημεία πώλησης της μπύρας του έχουν πολλαπλασιασθεί, ειδικότερα μετά από την άρση των περιορισμών που είχαν επιβληθεί λόγω της πανδημίας και με την επανεκκίνηση του τουρισμού, μεγαλώνουν και οι προσδοκίες για τον εμπορικό αντίκτυπο του εγχειρήματος.

Το μακρύ «ταξίδι» από την Πάτρα ως την… Άπω Ανατολή ή τη Βόρεια και Δυτική Ευρώπη δεν σταματά, λοιπόν, μα αντιθέτως βάζει και νέους προορισμούς.

Τα μυστικά της παραγωγής

Ποια είναι τα μικρά μυστικά της πατρινής μικροζυθοποιίας;

«Η Ammousa English IPA είναι μία μπύρα απαστερίωτη και αφιλτράριστη, που φτιάχνεται με την προσθήκη τζίντζερ.
Είναι ευχάριστη, ιδιαίτερα περίπλοκη, όμως δεν απευθύνεται σε όσους αναζητούν μία γλυκιά μπύρα. Βάζοντας τη στο ποτήρι καταλαβαίνεις πως έχει μέτρια ενανθράκωση, καθώς δημιουργεί έναν ωραίο απαλό ανοιχτόχρωμο πορτοκαλί αφρό που σταδιακά πέφτει, αλλά ποτέ δεν εξαφανίζεται.», εξηγεί ο κ.Ντάνος και προσθέτει:
«Ο καλύτερος τρόπος για να την απολαύσεις είναι να τη γευτείς σκέτη για να εντοπίσεις όλα τα χαρακτηριστικά και τους τόνους, ωστόσο συνδυάζεται και με φαγητό. Συγκεκριμένα, με ψητό κρέας και γενικά με αλμυρές ή πικάντικες γεύσεις πλούσιες σε καρυκεύματα και μπαχαρικά.».

Βραβεύσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό

Τον Απρίλιο του 2021 έγινε η αξιολόγηση περισσότερων από 200 προϊόντων μικρών παραγωγών στο πλαίσιο του διαγωνισμού Athens Fine Food Awards by ΕΞΠΟΤΡΟΦ 2021 (https://affa.gr/nikites/), όπου το μεγάλο βραβείο AFFA για το 2021 κατέκτησε η Ammousa.

Στο διάστημα 2017-2022, η πατρινή μπύρα έχει διακριθεί και βραβευτεί συνολικά σε 10 διαγωνισμούς σε Ελλάδα και εξωτερικό, με πιο πρόσφατα τον Φεβρουάριο του 2022 τα Δύο αστέρια από τα AFFA 22. Μάλιστα το 2019 στο European Beer Competition είχε βραβευτεί με Double Gold.

You may also like

Comments are closed.