ΚΟΣΜΟΣ

Η χώρα που σχεδιάζει ένα από τα μεγαλύτερα αεροδρόμια του κόσμου: Με έξι διαδρόμους απογείωσης

Capture 3471 768x480 1

Μεγάλα σχέδια έχει η Σαουδική Αραβία, στην προσπάθειά της να καθιερωθεί ως τουριστικός προορισμός. Για την ακρίβεια, σχεδιάζει ένα από τα μεγαλύτερα αεροδρόμια του κόσμου.

Το διεθνές αεροδρόμιο King Salman, που πρόκειται να κατασκευαστεί στην πρωτεύουσα Ριάντ, θα έχει τουλάχιστον έξι παράλληλους διαδρόμους απογείωσης, επιτρέποντας τη διέλευση 185 εκατομμυρίων επιβατών ετησίως έως το 2050.

Η χώρα που σχεδιάζει ένα από τα μεγαλύτερα αεροδρόμια του κόσμου: Με έξι διαδρόμους απογείωσης-1
φωτ.: Foster + Partners

Χτισμένο πάνω από το σημερινό Διεθνές Αεροδρόμιο King Khalid, το νέο αεροδρόμιο θα εκτείνεται σε 22 τετραγωνικά μίλια και πρόκειται να σχεδιαστεί από το γνωστό αρχιτεκτονικό γραφείο Foster + Partners, αναφέρει το CNN.

Η χώρα που σχεδιάζει ένα από τα μεγαλύτερα αεροδρόμια του κόσμου: Με έξι διαδρόμους απογείωσης-2
φωτ.: Foster + Partners

Στην πραγματικότητα, η Σαουδική Αραβία ήδη φιλοξενεί το μεγαλύτερο αεροδρόμιο στον κόσμο. Πρόκειται για το Διεθνές Αεροδρόμιο King Fahd στο Νταμάμ, 250 μίλια βορειοανατολικά του Ριάντ.

Το νέο αεροδρόμιο θα περιλαμβάνει περισσότερα από 4,5 τετραγωνικά μίλια καταστημάτων λιανικής, εγκαταστάσεων αναψυχής  αλλά και κατοικιών, καθώς και χώρο logistics.

Η χώρα που σχεδιάζει ένα από τα μεγαλύτερα αεροδρόμια του κόσμου: Με έξι διαδρόμους απογείωσης-3
φωτ.: Foster + Partners

Στόχος είναι το αεροδρόμιο να μεταφέρει 120 εκατομμύρια επιβάτες ετησίως μέχρι το 2030, πριν η επιβατική του κίνηση αυξηθεί κατά 50% τις επόμενες δύο δεκαετίες. Σχεδιάζεται επίσης να διακινεί 3,5 εκατομμύρια τόνους φορτίου ετησίως έως το 2050.

Ο Richard Quest του CNN, ο οποίος επισκέφθηκε τη Σαουδική Αραβία φέτος, έγραψε τον Σεπτέμβριο ότι «η Σαουδική Αραβία ξοδεύει τεράστια χρηματικά ποσά για τη δημιουργία νέων πόλεων και τουριστικών αξιοθέατων», στο πλαίσιο της στροφής της στον τουρισμό.

Η χώρα που σχεδιάζει ένα από τα μεγαλύτερα αεροδρόμια του κόσμου: Με έξι διαδρόμους απογείωσης-4
φωτ.: Foster + Partners

«Έχω δει χώρες να αλλάζουν στο παρελθόν, αλλά δεν νομίζω ότι έχω δει ποτέ κάτι παρόμοιο με την αλλαγή στη Σαουδική Αραβία. Δεν είναι σαν την πτώση της Σοβιετικής Ευρώπης, ούτε την αναταραχή που παρατηρήθηκε πρόσφατα στη Σρι Λάνκα. Στη Σαουδική Αραβία η αλλαγή είναι σκόπιμη, βαθιά και δραματική», έγραψε.

You may also like

Comments are closed.

More in:ΚΟΣΜΟΣ

uvorvsuowd63de25901b5dc ΚΟΣΜΟΣ

Κωνσταντινούπολη: Λεωφορείο έπεσε σε πεζούς σε στάση- Ένας νεκρός- ΒΙΝΤΕΟ

Τροχαίο δυστύχημα σημειώθηκε την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου στην Κωνσταντινούπολη. Οδηγός λεωφορείου έχασε τον έλεγχο του οχήματος στη στάση, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας ...