ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

Η Δυτική Ελλάδα κάνει «στροφή» στον Θρησκευτικό Τουρισμό

Facebook
Twitter
Του Αχιλλέα Ροδίτη
Ο Θρησκευτικός τουρισμός αποτελεί «στοίχημα» τα τελευταία χρόνια για την Αχαΐα και ευρύτερα για τους τρεις νομούς της Δυτικής Ελλάδας (Ηλεία, Αιτωλοακαρνανία, Αχαΐα). Ειδικότερα η Πάτρα, ως το μητροπολιτικό κέντρο της περιφέρειας, πάντα πόνταρε και συνεχίζει να ποντάρει πολλά στο συγκεκριμένο κομμάτι.

Δυστυχώς όμως παρά τις συνεχείς περί αυτού διαπιστώσεις και σύμφωνες απόψεις κάθε εμπλεκόμενης πλευράς, μέχρι σήμερα δεν είχαν επιτευχθεί θεαματικά αποτελέσματα. Κάτι που όμως φαίνεται ότι μπορεί να αρχίσει να αλλάζει (όταν φυσικά το επιτρέψει η πανδημία) χάρη στις συστηματικές προσπάθειες που γίνονται σε επίπεδο ΠΔΕ με πρωτοβουλίες του αρμόδιου Αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού & Τουρισμού της Δυτικής Ελλάδας, Νίκου Κοροβέση.

Ο οποίος μιλώντας αποκλειστικά στην «Πολιτεία» αποκαλύπτει συγκεκριμένες πτυχές του πλάνου πάνω στο οποίο δουλεύει εδώ και καιρό, θέλοντας να προετοιμάσει το έδαφος για μια «δυναμική είσοδο της Δυτικής Ελλάδας στον τομέα του Θρησκευτικού τουρισμού» αμέσως μετά τη λήξη της πανδημικής κρίσης.

Άλλωστε οι πρόσφατες συναντήσεις του με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο, και αμέσως μετά με τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ηλείας κ.κ. Γερμανό, μόνο εθιμοτυπικές δεν ήταν. Ούτε συμπεριλαμβάνονταν στην αρχή μιας εκστρατείας, αλλά ήταν η κατάληξη προπαρασκευαστικών ενεργειών που έχουν ξεκινήσει μήνες τώρα και που κατέληξαν στην ανάγκη να υπάρξουν συναντήσεις υψηλού επιπέδου, με σκοπό τη συνεννόηση και τον συντονισμό για την έναρξη υλοποίησης συγκεκριμένων και στοχευμένων δράσεων.

«Δεν ξέρω τι καρπούς θα αποδώσει η όλη προσπάθεια, ξέρω όμως ότι έχει γίνει πολλή και σωστή δουλειά και προετοιμασία για να πετύχουμε στον τομέα του Θρησκευτικού τουρισμού. Νομίζω πως η περιοχή μας έχει να δείξει αλλά και να περιμένει πολλά σε αυτό το κομμάτι», τονίζει μεταξύ άλλων ο κ. Κοροβέσης.

ΝΙΚΟΣ ΚΟΡΟΒΕΣΗΣ: ΘΑ ΦΤΙΑΞΟΥΜΕ ΕΙΔΙΚΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ

korovesis nikos 702x459 1

Εφαρμογή… εικονικής πραγματικότητας για Ναούς και Μοναστήρια

Μία από τις αποκαλύψεις που κάνει μέσω της «Πολιτείας» ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Τουρισμού είναι η δημιουργία της ειδικής διαδικτυακής εφαρμογής που θα συμπεριλάβει όλους τους ιερούς ναούς της Πάτρας και τα μοναστήρια που απλώνονται και στους τρεις νομούς της Δυτικής Ελλάδας (Αχαΐα, Ηλεία και Αιτωλοακαρνανία). «Πρόκειται για μια εφαρμογή virtual reality, μια δηλαδή εφαρμογή εικονικής πραγματικότητας, που θα επιτρέπει στον εν δυνάμει τουρίστα να αποκτήσει εικόνα και άποψη για τον Θρησκευτικό θησαυρό της περιοχής μας. Και που θα δημιουργεί προτάσεις διαδρομών με διανυκτερεύσεις και επισκέψεις σε διαφορετικά αξιοθέατα ανά περιοχή», εξηγεί ο Νίκος Κοροβέσης. Τονίζοντας πως ευελπιστεί ότι αυτό θα φέρει την Δυτική Ελλάδα στις πρωταγωνιστικές θέσεις του τουριστικού ενδιαφέροντος και κατ’ επέκταση θα αυξήσει την επισκεψιμότητα σε βάθος χρόνου, καθιστώντας την ΠΔΕ ως μια ζώνη που θα μπορέσει να γίνει «κυρίαρχη» στις αναζητήσεις των τουριστών θρησκευτικού περιεχομένου. «Είναι μια εφαρμογή που βρίσκεται στη φάση της δημιουργίας», σημειώνει ο κ. Κοροβέσης και αποτελεί βεβαιότητα ότι θα αποτελέσει ένα από τα πιο ισχυρά εργαλεία της περιοχής καθώς θα αξιοποιεί την τεχνολογία και το διαδίκτυο υπέρ της ανάδειξη ιερών κτισμάτων με ιστορία γνωστή κυρίως σε ντόπιους. Και που αν Έλληνες και ξένοι γνώριζαν, θα έκαναν στόχο ζωής μια επίσκεψη τους. «Αν αναφερθούμε, για παράδειγμα, στην Πάτρα μόνο, δείτε πόσους ναούς έχουμε με τρομερή ιστορία και αξία. Από τον Άγιο Ανδρέα μέχρι όμως και την Παντάντασσα αλλά και την Ευαγγελίστρια και τόσες πολλές ακόμα εκκλησίες εντός της πόλης».

Αξιοποίηση έκτασης της Αρχιεπισκοπής στην Καλόγρια

Σύμφωνα με τον ίδιο τον κ. Κοροβέση, στη συνάντηση που είχε με τον αρχηγό της ελλαδικής εκκλησίας κ.κ. Ιερώνυμο, τέθηκαν ένα προς ένα τα σημεία στα οποία θα αναπτυχθεί εποικοδομητικά η συνεργασία μεταξύ Αρχιεπισκοπής και Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Στον έναν άξονα μπήκε το θέμα της καταγραφής και αποτύπωσης των ιερών ναών και μοναστηριών της περιφέρειας και στον άλλον η αξιοποίηση εκτάσεων που ανήκουν στα περιουσιακά στοιχεία της ελλαδικής εκκλησίας. Μία από αυτές, βρίσκεται στην Καλόγρια. Μάλιστα ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε συγκεκριμένα στρέμματα που ανήκουν στην Εκκλησία εκδηλώνοντας το ενδιαφέρον να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την αναμόρφωση και αξιοποίηση τους στο πλαίσιο αναπτυξιακού σχεδίου που θα αποφέρει πολλαπλά οφέλη για την περιοχή αλλά και έσοδα για την Εκκλησία. Σύντομα θα ξεκινήσουν οι ενέργειες για τη χαρτογράφηση της έκτασης αυτής ώστε να διαμορφωθεί συγκεκριμένο πλάνο χρήσης και εκμετάλλευσης.

unnamed file

Έκθεση φωτογραφίας για την «Γυναίκα του ΄60»

Μια ακόμα δράση, που μάλιστα θα προκαλέσει την κάθοδο του Ιερώνυμου στην Δυτική Ελλάδα, θα λάβει χώρα την ερχόμενη Άνοιξη, στον Πύργο Ηλείας, έπειτα από πρωτοβουλία του κ. Κοροβέση. Όπως είπε ο ίδιος στην «Πολιτεία», πρόκειται για μια έκθεση φωτογραφίας που θα επικεντρώνεται στον ρόλο της Ελληνίδας Γυναίκας στη δεκαετία του ’60. Για την οποία δόθηκε ήδη πρόσκληση στον Αρχιεπίσκοπο και η ανταπόκριση ήταν κατ’ αρχήν θετική. Εξάλλου για τον σκοπό αυτό ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Τουρισμού βρίσκεται σε διαρκή επαφή με την Ιερά Μητρόπολη Ηλείας και ως εκ τούτου προ ημερών πραγματοποίησε συνάντηση με τον Μητροπολίτη Ηλείας κ.κ. Γερμανό. Εκτιμάται ότι η συγκεκριμένη έκθεση θα είναι από τις πιο σημαντικές που θα τιμήσουν τον ρόλο της επαρχιώτισσας Γυναίκας, μάνας και αγρότισσας, σε μια εποχή με τις δικές της δυσκολίες και ιδιαιτερότητες.

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top