ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

Η έκρηξη των κρουσμάτων φέρνει εκτίναξη εμβολιασμών και επιτάξεις

Facebook
Twitter
Σημαντική αύξηση παρουσιάζουν τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με τα στοιχεία, οι εμβολιασμοί, την ώρα που ο αριθμός κρουσμάτων, διασωληνωμένων και θανάτων παραμένει σταθερά σε υψηλή τροχιά. Αυτήν την στιγμή καταγράφονται 47.000 ενεργά κρούσματα, με 1 στα 4 να εντοπίζονται στην Αττική, πάνω από 7.000 στη Θεσσαλονίκη και 3.000 στη Λάρισα.

Στον απόηχο της έκρηξης των νέων μολύνσεων, τις τελευταίες δέκα ημέρες έχουν κλειστεί συνολικά 225.547 νέα ραντεβού πρώτης δόσης. Ο μεγάλος όγκος των νέων ραντεβού προέρχεται από τις μικρές και μεσαίες ηλικίες, με «πρωταθλητές» τις ηλικίες 18-24. Το γεγονός αυτό αποτελεί σαφέστατα και αποτέλεσμα των περιορισμών στην εστίαση και στα καφέ.

Όπως δείχνουν τα δεδομένα, η επέλαση του τέταρτου κύματος έχει φοβίσει τους πολίτες, καθώς τα ραντεβού για την πρώτη δόση είναι ιδιαίτερα πολλά σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη. Περιοχές όπως η Δράμα, το Κιλκίς, η Πέλλα, η Πιερία, οι Σέρρες, η Ηλεία και η Δυτική Αττική βρίσκονται πολύ ψηλά στα ραντεβού πρώτης δόσης. Στην κορυφή είναι η Θεσσαλονίκη με 20.014 νέα ραντεβού, ενώ ψηλά στη λίστα βρίσκονται η Δυτική Αθήνα με 9.561 και η Αιτωλοακαρνανία με 5.093.

i-ekrixi-ton-kroysmaton-fernei-ektinaxi-emvoliasmon-kai-epitaxeis0

Το στοίχημα τώρα είναι να συνεχιστούν οι εμβολιασμοί σε αυτόν τον ρυθμό, δήλωσε το πρωί της Πέμπτης ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, ενώ πρόσθεσε πως έχει γίνει πλέον κατανοητό ότι ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπιστεί ο ιός είναι ο εμβολιασμός.

Τη σημασία της τρίτης δόσης τόνισε και ο Σωτήρης Τσιόδρας. Ο καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων σημείωσε πως παρότι με την πάροδο του χρόνου μειώνεται η ανοσία από το εμβόλιο, οι εμβολιασμένοι είναι προστατευμένοι από τη σοβαρή νόσηση ή και τον θάνατο και εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι περισσότερες χώρες θα υιοθετήσουν την ενισχυτική δόση του εμβολίου κατά της Covid-19.

Ασφυκτική πίεση στο σύστημα Υγείας

Εντός της τελευταίας εβδομάδας καταγράφηκαν 47% περισσότερες διαγνώσεις σε σχέση με την προηγούμενη, ενώ ο αριθμός των θανάτων αυξήθηκε κατά 13%. Ο αριθμός των ατόμων που χρειάστηκε εισαγωγή σε ΜΕΘ αυξήθηκε κατά 5%, ενώ ο αριθμός των εισαγωγών αυξήθηκε επίσης. Το ισοζύγιο εισιτηρίων/εξιτηρίων είναι στο 1,5.

Η πίεση στα νοσοκομεία είναι μεγάλη, καθώς 3.663 άνθρωποι νοσηλεύονται αυτήν την στιγμή λόγω κορωνοϊού. Σύμφωνα με την κ. Παπαευαγγέλου η πληρότητα στις ΜΕΘ της Θεσσαλονίκης φτάνει στο 97%, ενώ η πληρότητα στις ΜΕΘ ανά την επικράτεια φτάνει το 88%. «Βρισκόμαστε μέσα στο τέταρτο κύμα της πανδημίας με μεγάλη διασπορά του ιού σε όλη την επικράτεια», δήλωσε.

Προ των πυλών η επιστράτευση ιδιωτών γιατρών

«Υπάρχει ανάγκη από πνευμονολόγους, από παθολόγους, από γενικούς γιατρούς. Ό,τι χρειάζεται για να ενισχύσουμε του ΕΣΥ θα το κάνουμε χωρίς να υπολογίσουμε το οποιοδήποτε κόστος, διότι εκεί γίνεται η μεγάλη μάχη και η προσπάθειά μας έχει ως προτεραιότητα να περιορίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τις ανθρώπινες απώλειες» υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου και τόνισε ότι εάν το Σαββατοκύριακο δεν έχουν καλυφθεί οι ανάγκες που έχουν καταγραφεί στο ΕΣΥ από γιατρούς του ιδιωτικού τομέα, η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην επίταξη ιδιωτών γιατρών τη Δευτέρα.

«Έχουμε 1277 κρεβάτια εντατικής από 557 που είχαμε το 2019. Σε πολλές περιπτώσεις υπάρχουν αναμονές σε νοσοκομεία που έχουν ΜΕΘ μέχρι να αποφασιστεί αν επιτρέπεται η διακομιδή του ασθενούς σε άλλες διαθέσιμες ΜΕΘ. Υπάρχουν περιπτώσεις που αυτό δυστυχώς δεν επιτρέπεται και διασωληνώνονται είτε σε Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας που υπάρχει η υποδομή, είτε σε χειρουργικά κρεβάτια, έως ότου αποφασιστεί αν επιτρέπεται να πάει σε νοσοκομείο που υπάρχει διαθέσιμη ΜΕΘ, ή αδειάσει κάποια στο ίδιο» τόνισε.

Ξεκαθάρισε επίσης ότι στα επείγοντα δεν είναι κανένας διασωληνωμένος, είναι στις ΜΑΦ και στα χειρουργικά κρεβάτια. «Δεν υπάρχει άνθρωπος που να πρέπει να διασωληνωθεί και να μην διασωληνωθεί σε κρεβάτι που πληροί τις προϋποθέσεις αν δεν είναι διαθέσιμη ΜΕΘ» είπε και πρόσθεσε ότι «στα νοσοκομεία του ΕΣΥ γίνεται κάθε μέρα μάχη».

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top