ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Ελλάδα «παγώνει» τις ασκήσεις στο Αιγαίο μέχρι νεωτέρας

FREGATES 1
Όμως συνεχίζει τις συνεκπαιδεύσεις με συμμαχικές δυνάμεις, νότια της Κρήτης.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Μπορεί η ρητορική από την πολιτική ηγεσία της Τουρκίας να καλλιεργεί ένα ψυχροπολεμικό κλίμα, ωστόσο, οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις όχι απλά δεν βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού αλλά – υπό τις οδηγίες της ηγεσίας – ακολουθούν τους κανόνες των «παγωμένων» Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι η χώρα είναι αξιόπιστος σύμμαχος, σοβαρός συνομιλητής και το κυριότερο εφαρμόζει εμπράκτως τις διεθνείς συνθήκες και συμφωνίες.

20 jun 003

Μπορεί, λοιπόν, οι συζητήσεις για τα ΜΟΕ να έχουν παγώσει, όμως με βάση το Μνημόνιο Παπούλια – Γιλμάζ του 1987, οι δύο χώρες είχαν συμφωνήσει να απέχουν από κάθε ενέργεια που θα μπορούσε να προκαλέσει το διάστημα 15 Ιουνίου έως 15 Σεπτεμβρίου. Όπερ κι εγένετο.

Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν έχουν προγραμματίσει ούτε πρόκειται να εξαγγείλουν καμία άσκηση για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, φτάνει να μην υπάρξει πρόκληση, όπως με το Oruc Reis για παράδειγμα πριν δύο καλοκαίρια. «Δεν θα τα παραβιάσουμε εμείς (τα ΜΟΕ) αλλά ταυτόχρονα έχουμε τα αυτιά και τα μάτια μας ανοιχτά. Ακούμε, αξιολογούμε και επαναπροσδιορίζουμε την τακτική» είναι το μήνυμα που εκπέμπεται από το Ελληνικό Πεντάγωνο.

20 jun 008

Όπως αποκάλυψε μάλιστα η Realnews στο φύλλο της Κυριακής, ο ίδιος ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος φέρεται στο πλαίσιο των οδηγιών που έδωσε στους Αρχηγούς των Επιτελείων να είπε: «Δεν έχει αλλάξει τίποτα από το ’20 ως προς την αποφασιστικότητα και την θέληση των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων για κάθε πρόκληση που θα εμφανισθεί. Εάν ερωτηθούμε, θα απαντήσουμε».

20 jun 007

Η διαρκής εγρήγορση υφίσταται στις Ένοπλες Δυνάμεις, αλλά όχι σε κάποιο έκτακτο βαθμό – όπως το 2020 – κι αυτό φαίνεται από την ανάπτυξη των δυνάμεων σε Αιγαίο, ηπειρωτική και νησιωτική χώρα.

20 jun 005

Οι συνεκπαιδεύσεις, όμως, με συμμαχικές δυνάμεις συνεχίζονται με αμείωτη ένταση νότια της Κρήτης, στην Μεσόγειο. Όπως έγινε το περασμένο Σάββατο 18 Ιουνίου, που στο πλαίσιο των διεθνών συνεργασιών των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σύμφωνα με τον σχεδιασμό του ΓΕΕΘΑ, διεξήχθη συνεκπαίδευση PASSEX (Passing Exercise) της Φρεγάτας (Φ/Γ) ΥΔΡΑ με την Ιταλική Φ/Γ ITS LIBECCIO, στην θαλάσσια περιοχή νοτιοδυτικά της Κρήτης.

20 jun 004

Κατά την διάρκεια της PASSEX εκτελέστηκαν αντικείμενα σύνθεσης και ανταλλαγής τακτικής εικόνας, στοχοποίησης, επικοινωνιών, ηλεκτρονικού πολέμου καθώς και προχωρητικοί ελιγμοί.

20 jun 001

Όπως αναφέρει το ΓΕΕΘΑ σε σχετική του ανακοίνωση, η εν λόγω συνεκπαίδευση συνέβαλε στην προαγωγή του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας, μαχητικής ικανότητας και συνεργασίας των συμμετεχόντων σε συμμαχικό πλαίσιο.

You may also like

Comments are closed.