Η ελληνική «πόλη των νερών» με τους διάσημους καταράκτες

Facebook
Twitter
kataraktes

Η Έδεσσα, γνωστή ως «πόλη των νερών» είναι πόλη της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, φημισμένη για τους καταρράκτες της που βρίσκεται πάνω στην αρχαία Εγνατία Οδό.

Όταν ακούς τη λέξη καταρράκτες, το μυαλό σου σίγουρα πηγαίνει εκεί. Ένας τόπος, όπου η πλούσια βλάστηση μπλέκει με τα τρεχούμενα νερά και ενώ βρίσκεσαι σε πόλη, νιώθεις ξαφνικά σαν να περπατάς σε ένα δάσος.

Η ιστορία της

Η Έδεσσα ήταν η πρώτη πρωτεύουσα του Μακεδονικού Βασιλείου. Γνώρισε πλούσιο βιομηχανικό παρελθόν κατά την διάρκεια του μεσοπολέμου. Ο πληθυσμός της πόλης της Έδεσσας είναι 18.229, ενώ αυτός του διευρυμένου Δήμου Έδεσσας ανέρχεται στους 28.814 κατοίκους (απογραφή 2011).

Επίσης μέχρι την ανακάλυψη των Βασιλικών Τάφων της Βεργίνας στην Ημαθία, από τον Μανώλη Ανδρόνικο πολλοί ακόμα πιστεύουν ότι οι Αρχαίες Αιγές βρίσκονται στο Αρχαιολογικό χώρο της πόλης, βάσει απόψεων αρχαιολόγων.

Η ετυμολογία της ονομασίας

«Πύργος μέσα στο νερό» σημαίνει κυριολεκτικά το όνομα της Έδεσσας από τα αρχαία χρόνια, λόγω ότι η τότε πόλη είχε και έχει έντονο το υγρό στοιχείο (ποτάμια και καταρράκτες, γι’ αυτό και οι ονομασίες της: Έδεσσα (βέδες στα φρυγικά ήταν το νερό ή πύργος στο νερό) και Βοδενά (voda στα σλαβικά είναι το νερό).

Η πόλη ιδρύθηκε το 813 π.Χ. από τον Ηρακλείδη Κάρανο με το όνομα «Έδεσσα» αργότερα όπου όταν η Έδεσσα δέχθηκε ένα σλάβικο κύμα υπό την Οθωμανική Κατοχή μετονομάστηκε σε «Βοδενά». Το όνομα αυτό ακολούθησε να υφίσταται έως το 1912 όπου η Έδεσσα ελευθερώθηκε από τον Ελληνικό Στρατό. Από τότε η πόλη λέγεται πλέον «Έδεσσα» έως σήμερα.

 

Οι καταρράκτες της Έδεσσας | Waterfalls Edessa

Οι διάσημοι καταρράκτες

Το σημείο αναφοράς για τους κατοίκους αλλά και για τους επισκέπτες της Έδεσσας αποτελούν οι καταρράκτες της πόλης.

Ο μεγαλύτερος από αυτούς ονομάζεται Kάρανος. Κάτω από αυτόν υπάρχουν μικρό σπήλαιο και το εκκλησάκι της Aνάληψης. Όποιος έχει βρεθεί εκεί, βιώνει μια αξέχαστη εμπειρία και υπόσχεται να επιστρέψει. Αυτό που δεν πρέπει, βέβαια, να παραλείψεις να επισκεφθείς αν βρεθείς εκεί είναι η περιοχή του Πάρκου Καταρρακτών.

Εκεί λειτουργεί αφενός το Υπαίθριο Μουσείο Νερού (στην παλαιά βιομηχανική ζώνη της Έδεσσας με τους υδροκίνητους μύλους, που χρονολογούνται κατ’ αρχήν από τα μέσα έως τα τέλη του 19ου αιώνα) και αφετέρου το Κέντρο Πληροφόρησης Επισκεπτών Έδεσσας για να μάθεις λεπτομέρειες για την πόλη του νερού.

Η Έδεσσα δεν λέγεται τυχαία πόλη των νερών. Δύο από τους πολλούς λόγους είναι ότι αφενός οι καταρράκτες της έχουν μοναδικό προνόμιο σε παγκόσμιο επίπεδο να βρίσκονται στο κέντρο της πόλης ενώ από την άλλη οι καταρράκτες της θεωρούνται οι μεγαλύτεροι σε όλα τα Βαλκάνια.

Η Έδεσσα είναι μια πόλη με ιστορία εκτός από ομορφιά. Τα παλαιότερα χρόνια η πόλη της Έδεσσας είχε ταυτιστεί με τις Aιγές, δηλαδή την πρώτη πόλη των Μακεδόνων. Ωστόσο, αυτή η άποψη αποδείχτηκε εσφαλμένη μετά τα λαμπρά ανασκαφικά ευρήματα που ήρθαν στο φως στη Βεργίνα της Ημαθίας.

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top