ΑΧΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ - Politeia News Blue logo

ΠΑΤΡΑ – Δ. ΕΛΛΑΔΑ

#ΠΑΤΡΑ

#ΚΑΙΡΟΣ

#ΚΟΙΝΩΝΙΑ

#COVID19

#Δ.ΕΛΛΑΔΑ

#ΑΘΛΗΤΙΚΑ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

#ΥΓΕΙΑ

Η Ελληνική σημαία στα βάθη της Αφρικής!

Facebook
Twitter
Ο Ελληνισμός της Αφρικής γιόρτασε με λαμπρότητα την επέτειο των 200 χρόνων, από την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης. Οι ξενιτεμένοι συμπατριώτες μας, Έλληνες τρίτης και τέταρτης γενιάς, που “κουβαλούν” στην καρδιά τους την πατρίδα, διοργάνωσαν συγκινητικές εκδηλώσεις από το Λουμπουμπάσι μέχρι τη Λουσάκα και από την Αντίς Αμπέμπα μέχρι την Πρετόρια, το Γιοχάνεσμπουργκ και τη Χαράρε. Η Ελληνική σημαία κυμάτισε και ο εθνικός μας ύμνος ακούστηκε με υπερηφάνεια, στα βάθη της αφρικανικής ηπείρου.

Τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για την πανδημία, η Ελληνική Κοινότητα και τα Ελληνικά Σχολεία διοργάνωσαν εορταστικές εκδηλώσεις, ενώ πραγματοποιήθηκε και μαθητική παρέλαση. Οι μαθητές των Σχολείων απήγγειλαν ποιήματα, χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς και παρουσίασαν με μεγάλη επιτυχία τη θεατρική παράσταση: «Παραμονές της Επανάστασης 1821».

Αφιερωμένη στην «Έξοδο του Μεσολογγίου», την κορυφαία και συγκινητικότερη στιγμή του Αγώνα της Εθνικής παλιγγενεσίας, ήταν η εορταστική εκδήλωση του Τμήματος Ελληνικής Γλώσσας στην Πρετόρια. Οι απόδημοι Έλληνες τρίτης και τέταρτης γενιάς ήρθαν σε επαφή μ΄ ένα κορυφαίο ιστορικό γεγονός που σημάδεψε όχι μόνο τους Έλληνες, αλλά και την Παγκόσμια Κοινότητα. Οι μαθητές διάβασαν το χρονικό της εξόδου, απήγγειλαν ποιήματα, τραγούδησαν αποσπάσματα από τους «Ελεύθερους Πολιορκημένους» του Διονυσίου Σολωμού και έπαιξαν το θεατρικό του Β. Ρώτα «Να ζει το Μεσολόγγι». Τη γιορτή τίμησαν με χαιρετισμό τους ο Συντονιστής Εκπαίδευσης κ. Βλάχος και ο ιδρυτής του Ιστορικού Μουσείου Διέξοδος στο Μεσολόγγι κ. Κορδόσης.

Σημειώνεται, ότι η ελληνική κοινότητα εξέδωσε ένα οκτασέλιδο φυλλάδιο ειδικά για τον εορτασμό των 200 χρόνων.

East London 25th March 2

Στην «Ελληνική Ακαδημία», εκφώνησαν ομιλίες στην ελληνική γλώσσα, ξενόγλωσσοι μαθητές. Ιδιαίτερα συγκινητική στιγμή ήταν όταν η μαθήτρια Head Girl ανέφερε ότι ήταν τιμή τους που έμαθαν για την Ελληνική Ιστορία και για τον Ελληνικό πολιτισμό και θα ήθελε πραγματικά όλοι οι άνθρωποι να γνωρίσουν τη σπουδαιότητα της Ελλάδας. «Η κραυγή «Ελευθερία ή Θάνατος» είναι κάτι με το οποίο ο λαός της Ζιμπάμπουε μπορεί να ταυτιστεί» τόνισε η μαθήτρια της Ελληνικής Ακαδημίας στη Χαράρε.

Kinsasa

Τέλος, η Ελληνική Ομοσπονδία Συλλόγων Νοτίου Αφρικής γιόρτασε τη 200ή επέτειο από την Επανάσταση του 1821 με την κατασκευή μιας γιγάντιας υφασμάτινης ελληνικής σημαίας επιφάνειας 1600 τ.μ.

Μοιραστείτε το άρθρο :

Δείτε επίσης...

Eγγραφή στο Newsletter

Scroll to Top